Brød & Boller

Festligt fletbrød

Gør lidt ekstra ud af dit hjemmebagte brød ved at lave det af både en lys og en mørk dej og give det et flot fletmønster. Vi guider dig trin for trin her!
Opskrift og foto 28.01.2016 af: Buusmann

Et lækkert hjemmebagt brød kan tage enhver god middag til helt nye højder, og tager du dig tid til at være lidt ekstra kreativ, er der ikke et øje tørt! Få opskriften på et smukt og velsmagende fletbrød her!

Prøv også: Lækre flutes med persille!

Festligt fletbrød

6-8 personer

Sådan laver du fletbrød:

Lys dej med hørfrø:

  • 25 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 1-2 tsk salt
  • 1 dl olivenolie
  • 50 g hørfrø (gem lidt til pynt)
  • Ca. 500 g pizzamel

Mørk dej med fennikelfrø:

  • ½ porter eller anden mørk øl
  • 1 dl græsk yoghurt
  • 1-2 tsk salt
  • 25 g gær
  • 10 g fennikelfrø (gem lidt til pynt)
  • 1 ½ spsk mørk sirup
  • 150 g groft speltmel
  • Ca. 200 g hvedemel
  • Koldt vand til at pensle brødet med

Prøv også: Fastelavnsboller med marcipan!

Sådan laver du fletbrød:

  1. Lys dej: Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, olivenolie og hørfrø og til sidst melet. Ælt dejen godt sammen. Stil dejen til hævning et lunt sted 1 time.
  2. Mørk dej: Kom øl, yoghurt og salt i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt fennikelfrøene samt den mørke sirup, og rør rundt. Tilsæt speltmel og hvedemel, og ælt dejen sammen. Stil dejen til hævning et lunt sted 1 time.
  3. Når de to deje har hævet, tager du den lyse dej op af skålen og deler den i to lige store stykker.
  4. Drys bordet med lidt hvedemel, og tril de 2 lyse stykker dej og den mørke dej til lange pølser, der har samme længde som en bageplade.
  5. Læg de 3 dejpølser på en bageplade med bagepapir. Læg en lys dejpølse på midten af pladen. Læg så den anden pølse lyse dej hen over spidsen på den første, og læg til sidst den mørke dej til modsatte side.
  6. Flet nu brødet – træk lidt i hver dejpølse, når du fletter.
  7. Nu folder du enderne ind under brødet, så det ikke løsner sig under bagningen. Lad brødet hæve et lunt sted i ca. 45 minutter.
  8. Stil ovnen på 220°. Pensl brødet med vand, og drys hørfrø på de lyse stykker dej og fennikelfrø på den mørke dej. Bag brødet midt i ovnen i ca. 20-25 minutter, til det er gyldent.