Kaniner - stor guide til pasning og pleje

Drømmer du om at anskaffe et kæledyr, kan en kanin måske være et alternativ til hund eller kat. Der er dog et par ting, du lige skal overveje, før du byder Nuser, Kaninus eller Ninka velkommen i familien. For nok er den sød, blød og sjov, men en kanin kræver også ganske meget af sine ejere, når det kommer til plads, aktivitetsniveau og tid, man skal afsætte til at være sammen med den. Til gengæld kan den bliver ligeså tam og loyal som både hund og kat, hvis man passer den ordentligt.

Om kaniner

Levetid: Kaniner bliver fra 5-12 år, alt efter race. De fleste kaniner bliver 6-8 år. Jo større kanin, jo yngre bliver den. Den ældste kanin i verden, der er registreret, blev 18 år.

Udseende og racer: Hængeører eller stritører, store og bamsede eller små og tætte, langhårede eller korthårede? Kaniner kan se vidt forskellige ud og veje fra 1 og helt op til 12 kg, alt efter race. Der findes mange forskellige kaninracer, de mest almindelige herhjemme er:

  • Fransk Vædder
  • Løvevædder
  • Dværgvædder
  • Hermelin
  • Dansk Landrace
  • Hollænder
  • Belgisk Kæmpe

Adfærd: Kaniner har et højt aktivitetsniveau og skal have mulighed for at bevæge sig, undersøge ting, hoppe og løbe, for ikke at komme til at kede sig. Bliver den ikke stimuleret nok, risikerer den at blive deprimeret eller aggressiv. Kaniner er mest aktive om morgen og om aftenen. I naturen lever kaninen aldrig alene, men i store kolonier - dog ikke som decideret flokdyr. Så kaniner elsker selskab. Derfor er det en god idé at anskaffe sig to kaniner, der kan gå sammen.

Intelligens: Kaniner er kloge dyr. De kan trænes til at være renlige, lave forskellige tricks og er i det hele taget opfindsomme. Og så er de sociale dyr, der gerne vil være tæt på familien. Derfor skal man sætte meget tid af til at være sammen med sin kanin. Til gengæld kan kaniner blive meget tamme og følge sin ejer rundt i huset som en hund.

Hvad spiser en kanin?

I naturen lever kaninen primært af græs, og det er dens fordøjelsessystem indrettet til. I stedet for frisk græs kan man give sin kanin hø. Ca. 80 % af kaninens foder skal bestå af græs eller hø. Derudover spiser kaninen bladgrønt og salat, fx mælkebøtte, skvalderkål, gulerodstoppe, krølsalat og lignende.

Kaniner spiser også gerne grøntsager som gulerødder, peberfrugt, rødbede og asparges, men skal ikke have for meget af det, da de indeholder sukker, der kan gøre kaninen overvægtig. Derfor skal frugt også betragtes som slik og kun gives til kaninen i særlige tilfælde.

Derudover skal kaninen have tørfoder hver dag, der sikrer at den får de rette vitaminer.

Kaninen må ikke få: Brød, nødder, chokolade, majs, mælkeprodukter, løg og løgplanter, da de er giftige for den.

Udover det, skal kaninen altid have adgang til rent vand og frugtgrene, den kan bide i for at slibe tænderne.

 

Kræver det plads at have en kanin?

Kaniner er aktive dyr og har brug for masser af motion. De er bygget til at hoppe, grave og løbe rundt. Derfor er det ikke optimalt at have en kanin i et lille kaninbur. Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal en kanin bruge 9 m2 for at kunne udfolde sig optimalt. Så har man kaninen i et bur, skal man sørge for, at den hver dag får mulighed for at komme ud og gnave, grave og bevæge sig. Det kan fx være i en løbegård i haven, men kan også være indenfor i huset, hvor den kan løbe frit. Læs mere om det her

Skal kaninen bo inde eller ude?

Kaninen skal have adgang til frisk luft, naturligt lys og en fast base, hvor den kan finde ro og skygge og tryghed, uanset om den bor inde eller ude.

Indendørs kanin: Skal kaninen bo inde kan det enten være som fritgående, som en kat eller hund, hvor den frit kan bevæge sig i hele huset – eller i et bur eller løbegård, hvor den dog skal kunne komme ud og motionere mange timer dagligt. Uanset hvad, skal man sikre sit hjem, så ledninger, giftige planter og andet, der er fristende at bide i, er gemt væk. Kaninen er et renligt dyr og kan toilettrænes, så den kan tisse i en kattebakke.

Udendørs kanin: Har man kaninen udenfor, er det vigtigt, at kaninen har mulighed for at bevæge sig. Det kan fx være i et bur med tilhørende løbegård. Kaniner er meget temperaturfølsomme og tåler hverken hård frost eller stærk sol og temperaturer over 22 grader. Så det er vigtigt, at kaninen har adgang til et frostfrit hus, hvor det ikke trækker – som også kan fungere som kølende base om sommeren. Derudover skal man tænke i at aktivere sin kanin med huler, tunneller og steder, den må grave, så den både har mulighed for at gemme sig og lege.

Hvordan skal kaninen passes og plejes?

Foruden grønt, mad og frisk vand samt mulighed for at være aktiv og social hver eneste dag, skal kaninen også plejes. Kaninen skal have klippet sine kløer en gang om måneden med en klosaks. En saks eller negleklipper vil få kløerne til at flække, så det er vigtigt at anskaffe det rette udstyr.

Kaniner fælder, og kan få forstoppelse, hvis de får for mange hår i maven, når de vasker sig. Derfor er det vigtigt at børste kaninen jævnligt, så den løse pels fjernes.

Det er en god idé at få kaninen neutraliseret, så undgår man nemlig helt, at den vil afmærke sit territorium med urin og afføring, selvom kaniner som udgangspunkt er renlige dyr. Neutraliserede kaniner bliver også roligere og mere kælne, når deres parringsbehov fjernes.

Kaniner der er kønsmodne og har mulighed for at parre sig kan få unger året rundt. Da en hunkanin kun er drægtige i 28-35 dage, kan man risikere af få flere kuld unger om året. Så derfor er det også værd at overveje en neutralisering, hvis man skal have kaninen som kæledyr. Læs mere om pasning af kaniner her

Kan børn passe kaniner?

En kanin kræver lige så meget opmærksomhed og omsorg som en hund, så det må aldrig være barnets ansvar alene at passe en kanin. Og små børn og kaniner er sjældent en god kombination, da kaniner pr. instinkt er sensitive og nemme at skræmme. Større børn kan dog have god glæde af at passe en kanin, da kaninen også er et sjovt, socialt og trofast dyr, når den først er blevet tam.

Det er dog ikke alle kaniner, der kan lide at blive kælet for og holdt om, så man skal være forsigtig, når man omgås kaniner. Og kaniner kan ikke lide at blive løftet, da de instinktivt fornemmer, at den bliver taget et rovdyr, når det sker – og derfor ofte vil reagere aggressivt. Lig heller aldrig en kanin på ryggen. Den vil reagere ved at fryse i en slags trance, der kaldes tonisk immobilitet. Det ser ud som om den slapper af, men er i stedet i en choktilstand, der er meget stressende for kaninen. Skal man snakke og nusse med kaninen, så sørg for, at det foregår liggende eller siddende på gulvet, så man kommer på højde med kaninen og derved virker mindre farlig. Og lad altid kaninen komme til dig og ikke omvendt.

Bider kaniner?

Kaninens tænder vokser hele livet, så de skal slides ved at den spiser hø. Kaniner oplever ofte tandproblemer, hvis tænderne ikke bliver slidt nok, og i de tilfælde kan den godt finde på at bide. Hvis kaninen føler sig truet, vil den også ofte bide. Det kan fx være, hvis man løfter den, flytter om på dens ting eller på andre måder overskrider dens grænser. Man kan også opleve, at en kanin napper blidt for at få opmærksomhed, fx hvis den gerne vil kæles for eller lege. Det gør ikke ondt og er dens måde at få kontakt på.

Er min kanin syg?

Kaniner er gode til at skjule, at de har det dårligt, men ændrer kaninen adfærd og bliver stille og indelukket, er der oftest noget galt. Et andet tegn på sygdom er, at kaninen ikke spiser noget. En kanin kan ikke tåle at faste i mere end 12 timer, så er det tilfældet, skal dyrlægen straks kontaktes.

Om sommeren skal man være opmærksom på, at kaniner let får hedeslag, hvilket er yderst kritisk. Så sørg for, at kaninen altid har adgang til skygge og mulighed for at køle sig ned, fx på kolde fliser.

5 ting, du ikke vidste om kaniner

1. Kaniner er gode til at hoppe, takket være deres stærke bagben. En kanin kan tage et længdespring på op til tre meter og hoppe knap en meter op i luften.

2. Kaninen Stampe fra Disney-filmen Bambi har fået sit navn, fordi den stamper med bagbenene. Kaniner tramper normalt med bagbenene, hvis de føler sig truet og vil advare andre kaniner i flokken mod potentielle farer. Kaniner kan også rejse sig op på bagbenene, hvis de skal spejde efter farer eller bare se, hvad der foregår. Kaniner er nysgerrige dyr.

3. Mange tror, at kaniner er stumme, men kaniner kan faktisk skrige utrolig højt, hvis de bliver bange eller føler sig truet. Ellers siger kaniner normalt ikke så meget, men kan dog brumme lidt. Det er bl.a. en af måderne, som kaniner kommunikerer med hinanden på.

4. Stikker en kanin af, kan den være svær at fange, fordi den hopper i zig zag. Det gør den for at forvirre rovdyret, der er efter den … eller dens menneske, der desperat prøver at nå den. Kaniner er hurtige, og det vurderes at den kan bevæge sig lige knap 30 km/t, hvis den vil væk.

5. Kaniner ligner harer, men de er to vidt forskellige arter. Kaninunger fødes fx helt hjælpeløse, blinde og uden pels, mens harerunger har pels, kan se og bevæge sig fra fødslen.