Guide: Bornholmerens tips til Solskinsøen

"Åh Bornholm, hvor skal man liiige starte". Sådan siger Maria Terry, indehaver af butikken My Favourite Things, da vi spørger hende, om ikke hun har et par anbefalinger til den solskinsberigede ø. 

"Det første, der sætter ind, når man rammer ø’en, er jetlaget – jeg driver ikke gæk med dig. Det kan godt være, at turen derover kun tager lige omkring 3 timer, men sol og vind slår mig (og alle mine fellow bornholmere på hjemmevisit) omkuld hver gang". Maria er opvokset på øen midt i Østersøen og er netop hjemvendt derfra efter en lille ferie. Med sig hjem har hun en håndfuld friske anbefalinger. Læs om hendes favoritsteder lige her.

Læs også: Billedkunstnerens guide til Fanø

Vandreture langs kysterne

Pak de gode vandresko og gå på opdagelse langs kysten. Strækningen fra Vang til Hammershus er dramatisk og bjergtagende smuk. Du finder ikke lignende landskab i Danmark med svimlende stejle klippeskrænter, enebærbuske og lyng, så langt øjet rækker. På øst-kysten (ja, der er stor forskel) kan turen fra Gudhjem til Helligdomsklipperne anbefales. De gamle redningstier langs kysten er stort set alle bevarede, og de tilbyder fænomenale vuer. Disse vandreture kan tages året rundt, og personligt kan en efterårsrusketur - eller blot sensommer - på sådan en strækning gøre underværker for sindet.

Se også: Stråtæktidyl med antikviteter og historie

Mad med succes

Mad mad mad! Selvom det efterhånden er sagt en million gange, må det gentages, at man skal tage sulten til Bornholm. Spis frokost på Hallegaard – økologi og smag i særklasse. Is og kaffe på Kalas i Sandvig. Udsigten og atmosfæren er svær at konkurrere med – det skulle da lige være på Nørresand i Gudhjem, hvor de også sælger is fra Kalas.

Aftensmaden skal indtages på Le Port i Vang, hvor jeg er vokset op og helt lokalpatriotisk må tilføje, at solnedgangen ikke bliver smukkere.

Hvis man som jeg er glad for oste og i særdeleshed gedeoste, skal man slå et smut forbi det nyåbnede (juni 2017) gedemejeri Lykkelund lidt udenfor Gudhjem – deres gedeost med aske er meget, meget lækker.

Og så skal man selvfølgelig stoppe ved en hver ’tillidsbod’ med frugt og grønt, som findes på landevejene. Bornholmske bær ER altså sødere.


Billederne er fra kaffe- og isbaren Nørresand. Find opskriften på medaljerne her

Læs også: Derfor skal du besøge Fejø

Klunserkongen og keramikdronningen

Der kan være langt mellem de helt store scoops, men alligevel prøver jeg altid at besøge alle loppemarkederne, der afholdes i løbet af sommeren. Klunserkongen i Nexø er bestemt også et besøg værd. Hvis loppeheldet ikke er med én, ville jeg i stedet besøge nogle af de mange kunsthåndværkere, der er på Bornholm. Vibe Berland i Svaneke, Eva Brandt i Rønne. Og selvfølgelig slå et smut forbi Hjorts Fabrik -også i Rønne. Det er stort set umuligt ikke at falde for noget i deres meget fine museumsbutik.

Vil du se flere billeder fra Bornholm?

Alle billederne er fra bogen Bornholm - folk, fæ og flere foodies. Bogen handler om de små producenter, der brænder for deres madhåndværk. Her er bl.a. de gode historier om landmanden, der blev slagter og satsede på gamle opskrifter og den sublime kvalitet, om hvorfor det særlige klima gør, at man kan producere pasta, der smagsmæssigt kan måle sig med den oprindelige fra støvlelandet. Bogen er rig på opskrifter baseret på de lokale råvarer og fra nogle af alle de gode restauranter, der ligger spredt over hele øen. Forfatternes kærlighed til øen skyldes ikke mindst den unikke natur, der indtager en fremtrædende plads i bogen, hvor forfatterne viser nogle af deres yndlingssteder og fortæller om hvilke spiselige urter, der gror i den betagende bornholmske natur.