Bliv helt klar til cykelferien

Hvor går turen hen?

Cykelferie har ikke mange begrænsninger, derfor kan du også tage på cykelferie stort set over hele verden. Er det første gang du skal på cykelferie, kan det være rart at starte et sted, der er lidt familiært. I Danmark findes der et unikt netværk af cykelruter, der tilsammen strækker sig over 3.500 km. Oplev Danmark på en helt ny måde, og leg turist i dit eget land. 

Vil du ud i Europa, eller resten af verden, hvor der også findes fantastiske ruter, så kig i diverse cykelkort og på nettet for at få inspiration. 

Planlæg turen grundigt

Planlægning er den halve tur. Før du kan komme afsted på cykelferie, skal der planlægges. Hvor starter turen og hvor slutter turen. Hvor meget skal der køres om dagen? Her er det vigtigt at være realistisk. Du skal ikke nødvendigvis tilbagelægge 80 km hver dag. Som tommelfingerregel cykler et voksent menneske ca. 10 km i timen med oppakning på cyklen. 

Hviledag er ligesom i cykelløb også en rigtig god ide på en cykelferie. Planlæg hviledage og brug dem på at opleve de forskellige områder du stopper ved. Gåture hjælper med at rette kroppen ud af cykelposituren og giver de mest brugte kropsdele velfortjent hvile. 

Husk også, at planen ikke nødvendigvis skal følges til punkt og prikke. Gør plads til at planen kan ændres, hvis du kommer forbi små perler, du ikke havde læst om. Find tid til også at nyde dem. Du er stadig på ferie - bevar den gode feriestemning. 

 

Overnatning på cykelferien

Cykelferie giver mange flere muligheder end andre ferieformer, derfor er det også vigtigt at have styr på dem, og meget gerne før du tager afsted. Overnatning er et af de punkter, hvor der er et hav af muligheder. Skal det være telt, shelter, hotel eller noget helt fjerde? Muligheder er det nok af. 

Valg af overnatning kommer helt an på, hvor du tager på cykelferie. I Danmark og resten af Skandinavien er der rigtig mange muligheder for at sove i det fri, om det er i telt ude i skoven eller i opstillede shelters.

Tager du længere ud i Europa, skal du være opmærksom på, hvem der ejer det område, du vil slå lejr i. Det kan nogle gange være nemmere at finde en campingplads. De fleste campingpladser har også teltpladser, som man kan bruge for billige penge. 

Er du ikke til overnatning i det fri, så er der masser af hoteller, kroer og vandrehjem på de mest befærdede cykelruter, som du kan gøre brug af. På den måde sparer du også på oppakningen. 

 

Pakkeliste til cykelferien

Oppakning på cykelferie er noget af det vigtigste at have planlagt. Der skal tages en masse valg, om hvad der er nødvendigt at have med, og hvad der godt kan undværes. Oppakning afhænger meget af hvilken slags overnatning, du benytter. Vælger du at sove udendørs, skal du have alt med; telt, sovepose liggeunderlag, madlavningsudstyr osv. Vælger du at nyde natten indenfor, er din oppakning væsentligt mindre. 

Placeringen af oppakningen på cyklen

Det er altid en god ide at placere oppakningen så lavt på cyklen som muligt, da det skaber et lavere tyngdepunkt, et lavt tyngdepunkt gør cyklen nemmere at styre. 

Cykeltasker fås i mange forskellige størrelser og former og til forskellige dele af cyklen. Skal du have det helt store udstyr med er en cykeltaske til bagagebæreret den bedste mulighed. Tasken har masser af plads og sidder så lavt, at det ikke påvirker styringen af cyklen. 

Det er en god idé at blive enige om, hvem der pakker hvad, og hvem der cykler med hvad, så I ikke står midt på landevejen og pakker alle tasker ud, når I lige skal bruge et plaster.

Tager du afsted med hele børnefamilien, kan det være en god ide at anskaffe en anhænger som ekstra tilbehør. En anhænger er rigtig god, hvis der er meget bagage, eller små mennesker, der ikke selv orker at cykle. Pas på med ikke at pakke for meget, anhængeren kan nemt blive tung og dermed svær at køre med. 

Mangler du inspiration til en pakkeliste kan du finde en her. 

 
 

Er cyklen klar til cykelferie? 

Du kan som udgangspunkt sagtens bruge din hverdagscykel på cykelferien. Afhængig af terræn er der selvfølgelig nogle cykler, der er bedre end andre. Vil du for det meste cykle på cykelstier og asfalteret vej, er en normal citybike en god mulighed. Vil du cykle mere offroad, kan det være nødvendigt med en gravel bike.

Bruger du din egen hverdagscykel, er det en god ide at få lavet et servicetjek, så cyklen er helt klar. Du kan selv smøre og justere, hvad der skal ordnes, eller gå til en cykelmekaniker. Er du ikke selv helt så sikker på, hvordan du selv laver cyklen – lapper eller skifter slange - er det en god idé at få styr på disciplinen. I ved aldrig hvor I står næste gang der kommer en punktering.