Bilferie med børn: 6 lege til bagsædet

Bilen er pakket, og destinationen er valgt. Nu mangler I bare køreturen...

Hvad end I skal på bilferie til Frankrig eller til familiefødselsdag i den anden ende af landet, er det klogt at have et par billege ved hånden, hvis du har børn på bagsædet.

Med disse 6 lege er I garanteret en hyggelig og underholdende biltur, hvor du kan slappe af bag rattet. Der er lege for alle aldre, og I behøver hverken iPad, telefoner, papir eller blyant for at lege i bilen. God tur!

6 lege til bilturen og bagsædet:

1. Gæt et familiemedlem

I er jo på familietur, så hvorfor ikke lege en familieleg? Find din indre skuespiller frem og imiter et familiemedlem, som de andre i bilen skal gætte. Lav din stemme om og efterlign ting, personen ville sige: Måske er du hæse Onkel Jørgen, fætteren fra Sønderjylland, den pludrende lille kusine eller gamle mormor, der altid fortæller de samme historier…

2. Ordtagfat

Leg med sproget og lav lange ordkæder: En person i bilen starter med at sige et ord, f.eks. “æble”, og den næste fortsætter “træ”. Den tredje skal nu lave en ordkæde ud fra ordet “træ” og kan f.eks sige “træhus”. Jo længere kæder jo bedre, så hvis der f.eks. allerede er blevet sagt “fod” og “bold”, og du kan tilføje “hold”, er der ekstra point.

Det er okay at snyde lidt, så “hund” f.eks bliver til “hundeprutter”, og “hundeprutter” bliver til “hundepruttebolscher”, som jo igen kan blive til “hundepruttebolschefabrik” og så videre…

3. Musikquiz

Denne simple leg går ud på at nynne en melodi, som de andre skal gætte sangen til. Det kan være alt fra julesalmer til Disney-sange og popmusik. Dén, der gætter sangen, nynner den næste.

Hvis I vil avancere, kan I lege legen med høretelefoner: Én i bilen vælger en sang på sin telefon, som en anden så skal nynne med på, med høretelefoner på. De resterende i bilen skal nu gætte.

4. Jeg skal ud at rejse 

En oplagt rejseleg! En person i bilen starter med at fuldende sætningen: “Jeg skal ud at rejse og tager … med.” Man kan f.eks. tage sin bamse med. Den næste person i bilen skal nu huske, hvad den første tog med sig på rejse, samt tilføje en ny ting, f.eks: “Jeg skal ud at rejse og tager min bamse og min tandbørste med.” Og den tredje fortsætter: “Jeg skal ud at rejse og tager min bamse, min tandbørste og min kanin med.” 

Legen bliver sværere og sværere, jo flere ting I skal huske, og når nogen glemmer en ting eller bytter om på rækkefølgen, skal I starte forfra.

5. Bilræs

Har man været på mange bilferier, har man sandsynligvis leget én eller anden variant af denne leg før. Det er nemlig en vaskeægte køreklassiker!

Alle vælger en farve biler, de vil tælle. Man tæller så alle de biler, man ser, i sin farve, og den der først når til 10 eller 20 - eller hvilket antal I nu vælger - vinder.

6. Hvem er X?

Lad detektivarbejdet begynde! En person i bilen tænker på en kendt person eller en fiktiv karakter, som de andre skal gætte ved at stille spørgsmål. Det skal være ja-nej-spørgsmål, f.eks: “Er det en pige?”, “Er hun rødhåret?” og “Har hun en prikket hest?” Hvis svaret er “ja”, må man stille et nyt spørgsmål, og når man får et “nej”, går turen videre.

I kan også lege legen med dyr, frugter, legetøj eller lignende.