Sådan får du en ferieklar bil

Næsten hver fjerde af danskernes udenlandsrejser foregår i bil, og ved at forberede dig inden kan du spare dig for meget besvær. Gå bilen efter, inden du sætter dig bag rattet og vender snuden sydpå. Det giver nemlig tryghed og en sikker, behagelig tur, og det betaler sig at snuppe potentielle problemer i opløbet. 

3 tips til en ferieklar bil

1. Tjek dækkene: Før du kører på ferie, bør du se efter, at der er det rigtige lufttryk i dækkene, og at der er tilstrækkeligt dækmønster. Efterhånden som dækkene slides, bliver egenskaberne i forhold til både stabilitet, aquaplaning og opbremsning kun dårligere, og det samme gælder derfor sikkerheden. Og husk, at dæktrykket ofte skal hæves, når bilen har fuld oppakning og hele familien ombord, hvis køreegenskaberne skal være optimale.

2. Tjek olien: Hvis der ikke er olie nok på bilen, risikerer du, at motoren havarerer. Tjek derfor oliestanden på bilen, og husk, at bilen bør have stået stille i cirka et kvarter inden aflæsningen, for at du tydeligt kan se niveauet på oliepinden og få en nøjagtig måling. Det er også en god idé at have en lille oliedunk med på ferien, hvis der bliver behov for at fylde på undervejs.

3. Tjek forruden: Start med at pudse forruden både ud- og indvendigt, så trafikfilm, der især i solen reducerer sigtbarheden markant, kommer ordentligt af. Gå så ruden efter for stenslag. Har du stenslag i ruden, kan selv de allermindste nemlig let forværres og udvikle sig til større revner på lange bilture – ikke mindst når turen går sydpå, hvor ruden typisk udsættes for større temperaturudsving end herhjemme.

Undgå stenslag på bilens forrude

En måling, som FDM har lavet, viser, at temperaturen i en bil, der holder parkeret i solen, godt kan snige sig op omkring 70 grader. Det er dog kun få af de sommerferierende bilister, der er opmærksomme på, at høje temperaturer kan give problemer på grund af øgede spændinger i bilens forrude.

Ifølge Carina Bukkehave, der er direktør hos bilrudespecialisten Carglass, kan de sydligere himmelstrøgs varme få ruden til at revne.

– Du kender nok følelsen af at sætte dig ind i en brandvarm bil, der kun kan afkøles for langsomt. Det er oplagt at skrue helt op for bilens aircondition, men når kølig luft på fem-syv grader blæses direkte op på en glohed forrude, opstår der spændinger i glasset. Det resulterer hvert år i danskere, der vender hjem fra sommerferien med revner i ruden, der kunne være undgået, forklarer Carina Bukkehave.