Indvendig rengøring af din bil

I bunden af bilen ligger en grusgrav af indslæbt sand, og tabte kvitteringer og ispapir flyder rundt blandt andet glemt affald. Børnenes chokoladefingre pryder bagsædet, og ruderne er dækket af de samme fedtede fingre. De færreste nyder at køre rundt i rodet, og faktum er, at en rengjort og velholdt kabine holder længere. For de fleste er det en fryd at sætte sig ind i en pletfri og velduftende bil. Særligt hvis du pendler, er der noget livskvalitet at hente, når der bruges så mange timer i bilen hver dag. 

Ryd op og gør rent: Forlæng bilens og dit eget liv

En grundig oprydning og en omgang kabinepleje forlænger bilens levetid, og forøger din egen trivsel. Første skridt er en oprydning, og oprydningen bør du i det hele taget prioritere. Sammenkrøllede kvitteringer i bunden af bilen gør ikke skade på meget andet end udtrykket og giver en følelse af rodet bil, men tungere ting er en anden sag.  

Undgå flyvende genstande 

Løse genstande er livsfarlige, og hvis du har rod i bilen, bør du overveje, om noget af det kan koste dig eller dine passagerers liv. Høje hastigheder og hårde opbremsninger forvandler vandflasker, vinduesskrabere, og tablets på få kilo til snart hundrede kilo tunge flyvende projektiler. En ryddelig kabine kan redde dit og dine kæres liv – ganske sekundært forlænger en ren kabine bilens levetid.
 

Den indvendige rengøring af bilen er ingen videnskab

En udvendig bilvask kræver det rigtige udstyr og specielle rengøringsmidler. Indvendigt kan du bruge de rengøringsartikler, som du bruger i husholdningen. 
 
Din egen støvsuger, eller støvsugeren på tankstationen er det bedste redskab. Til aftørring af døre og paneler er en god og fugtig mikrofiberklud langt det bedste. Er der mere genstridigt snavs kan du lave en spand sæbevand med lidt brun sæbe. Til vinduerne kan du sagtens bruge helt almindelig glasrens. 
 
Til plast og vinyl i bilen fås flere forskellige typer vinyl- og plastopfrisker. Det giver plastinteriør nyt liv, og et UV-beskyttende lag, så dit interiør ikke bliver mat af solen. Følg fremgangsmåden som anvist på produktet. Ofte er der tale om et drøjt produkt, der smøres på, skal virke og siden tørres af igen. 
 
Brug ikke produkter, der efterlader en skinnende overflade på dit instrumentbræt. Det er meningen, at overfladen skal være mat, så der ikke opstår genskin, der kan forstyrre dig under kørslen. 
 

Så er det bare om at få sved på panden

Efter en grundig oprydning tages måtterne ud af bilen. Støvsugerens mange mundstykker er en god hjælp i bilen, hvor der findes mange kroge, skæve vinkler og revner, hvor skidtet kan gemme sig. Særligt børstemundstykket er godt på døre, måtter og sæder. 
 
Måtter rengøres lettest ved at lægge dem fladt på jorden, og støvsuge dem grundigt med støvsugeren. En stiv børste kan være en stor hjælp til at få alt skidtet skrubbet ud af måtterne.
 
Når bilens indre er støvsuget, skal den tørres ned med en våd klud. Særligt instrumentbrættet kan være vanskeligt at få rent i alle kroge omkring knapper og luftspjæld. Her gælder det om at være tålmodig og grundig. 

Dørfalser, også forstået som dørkarme, er lette at glemme. Her sidder gummilister, der gemmer på skidt og snavs. Under listerne ligger skidtet og skader lakken, og det giver i sidste ende rustskader – også her gælder det om at være grundig og få alt skidtet væk.

 
 

Pas på dig selv, når du passer på bilen

Der er ikke meget plads i en bil, og arbejdsvinklerne kan være svære og dumme. Sørg for at du ikke vrider kroppen ud i uhensigtsmæssige stillinger. Sidder du fx i sædet og tørrer et område af, træd da ud af bilen, og sæt dig ind på sædet på knæene, hvis du skal nå utilgængelige områder. Inddel bilen i mindre opgaver – tag én dør og ét sæde af gange, og dernæst det tilhørende stykke gulv, instrumentbord, hattehylde etc. 
 

Damprens og bilrengøring på bestilling

Damprens er en mere dybdegående rensning, hvis dine sæder er særligt snavsede. Det kan være en god ting at forkæle dig selv og bilen med, når det er nødvendigt. 
 
Det bliver stadig mere almindeligt at få alskens serviceydelser bragt til døren, også når det gælder rengøring af bilen. Det er muligt at få rengøringen klaret af et firma, der møder dig, der hvor bilen holder parkeret. Der kan købes rengøring og damprens både indvendigt og udvendigt, så du sparer dig selv det hårde arbejde. Du kan få bilen rengjort i indkørslen derhjemme, eller på p-pladsen foran din arbejdsplads imens du passer den daglige dont. 
 
Når bilens så står frisk og funklende, er der kun tilbage at hænge prikken over i’et: En luftfrisker med din fortrukne duft.