Kan man vaske eller skrælle sin mad fri for sprøjtegift?

Rigtig mange ikke-økologiske frugter og grøntsager indeholder rester af sprøjtegifte – faktisk er det mere end halvdelen. Der bliver fundet sprøjtegifte i 32 procent af dansk konventionel frugt og grønt, mens der er sprøjtegifte i hele 63 procent af den udenlandske. Og det er jo ret meget.

Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort en ny pesticiderapport, der bl.a. viser disse tal. Men hvad kan man så gøre ved det?

Læs også: Derfor er klementiner farlige

Kan du slippe for sprøjtegiften?

Ja, det kan du godt – såfremt du køber økologisk. Ellers er der desværre ingen garanti for, at du slipper af med giftrester ved at skylle eller skrælle frugt og grønt. Det betyder dog ikke, at det slet ikke hjælper.

Hvad sker der, når du vasker frugt og grønt? Ved at vaske madvarerne kan du reducere mængden af pesticider med ca. 20-50 procent alt afhængig af, hvilken type pesticid, der er brugt. Men de forsvinder altså ikke helt.

Hvad så, hvis du skræller? Ja, så begynder det at ligne noget. Men du er der stadig ikke helt. Op mod 90 procent af giftresterne vil sidde i skrællen på frugter og grøntsager med en tyk skræl. Så det er altså ”kun” omkring en tiendedel af pesticiderne, der vil sidde i den spiselige del af frugten.

Desværre er en tiendedel også noget, så uanset hvor meget du skræller og vasker, vil du altså aldrig kunne slippe helt af med pesticiderne, medmindre du køber økologisk.

Læs også: Økologi-guide: Find vej i en jungle af mærker

Hvor mange pesticider er der i de forskellige frugter og grøntsager?

Som tidligere nævnt er der rester af sprøjtegift i hhv. 32 og 63 % af dansk og udenlandsk frugt og grønt. Men der er nogle frugter og grøntsager, hvor du skal være særligt opmærksom:

  • Agurker. 68 procent af danske konventionelle agurker indeholder pesticiderester, mens 80 procent af de udenlandske gør.
  • Jordbær. 62 procent af danske konventionelle jordbær indeholder pesticiderester, mens hele 84 procent af de udenlandske gør.
  • Æbler. 33 procent af de danske konventionelle æbler indeholder pesticiderester, mens 67 procent af de udenlandske gør.
  • Gulerødder. 42 procent af de danske konventionelle gulerødder indeholder pesticiderester, mens 70 procent af de udenlandske gør.

I alle tilfælde gælder, at der i den pågældende økologiske variant er fundet pesticiderester i 0 procent af dem. Så det kan altså godt betale sig at købe ind med den økologiske ja-hat på.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Økologisk Landsforening og DTU Fødevareinstituttet. 

Se også: Marcipanbrød med appelsinsnickers