Dine stearinlys er skadelige for indeklimaet

Når vinteren kommer, og mørket langsomt breder sig, er det dejligt at skrue op for hyggen ved at tænde stearinlys. Specielt i juletiden er vi storforbrugere af levende lys af stearin og paraffin, når vi laver dekorationer og tæller ned til juleaften med kalenderlys og adventskranse. Smukt ser det ud, men de fine flammer har desværre også en bagside, nemlig at de soder og udleder partikler - ret mange endda.

Forurening som på en trafikeret vej

Både stearin og paraffin belaster miljøet meget. Et almindeligt stearinlys udsender 300.000 ultrafine partikler pr. cm3 luft på blot 10 minutters brændetid. Det er mere end seks gange flere, end en partikelmåler kan opfange på den trafikerede H.C. Andersens Boulevard i København, der anses for at være en af Danmarks mest forurenede veje. Brænder du stearinlys i to timer om dagen, står de for næsten to tredjedele af den samlede indendørs forurening. Det er lidt uvist, præcis hvor meget skade de sodende lys og partiklerne gør, men under alle omstændigheder er det en god idé at begrænse antallet af levende lys eller gå efter alternativer. Hvis du alligevel bruger stearin- eller paraffinlys, så er fyrfadslys dem, der skader mindst.

Alternativer til stearinlys

Heldigvis findes der alternativer til de forurenende levende lys. Du kan bruge miljøvenlige olielys med vegetabilsk olie, som udvikler markant mindre sod og CO2-forurening, olielamper med sodfri og miljøvenlig olie eller LED stearinlys. De elektriske LED-lys, som imiterer flammen fra et levende lys, er især gode, hvis der er små børn i hjemmet.