Smugkig: Alt om havens oktober-nummer – 2019

Haveredaktør Nanna Teckemeier var i foråret en tur i Japan for at se de skønne forårsblomstrende kirsebærtræer, og nu hvor efterårsfarverne begynder at brage, er hun splittet… Hvad er bedst? Efterårets pangfarver eller forårets pasteller? I dette nummer er der noget for begge lejre. 

Smugkig: Alt om havens oktober-nummer

terapihave

En helbredende have 

Tæt ved Limfjorden ligger en mere end 2 ha stor økologisk dyrket terapihave. Annette og Frank Wibæk har sammen skabt en fantastisk terapihave og dertilhørende bed & breakfast. Her er utrolig stemning, og så er der tilmed ganske strenge krav til, at alt skal genanvendes.  

Japansk ahorn

Japansk Ahorn = Fantastisk farvebombe

Vi tager et grundigt kig på de skønne japanske ahorn. Der er arter i alle størrelser og med alle tænkelige farver og bladformer. I vores nye nummer kan du læse alt om pasning, pleje og vores yndlingssorter.  

Det er tid til forårets tulipaner

En af de fantastiske ting ved blomsterløg er, at man i efteråret kan drømme om forår – løglægningen planlægges, og så er det jo nødvendigt at tænke over, hvad det er for en forårsblomstring, man ønsker sig. Vi tager et kig på skønne tulipaner, der kommer igen år efter år, de gamle travere og selvfølgelige de fantastiske nyheder. 

blomstrende hække og busketter

Få kulørte rammer med blomstrende hække

Havens ramme behøver ikke være grønne, klippede hække eller kedelige plankeværker. Blomstrende busketter giver liv og farver, og hvem spekulerer i, om hækken skal klippes før eller efter sankthans, hvis hele ideen er, at hækken skal være skønt, uklippet strut! 

Krybende timian

Timian kan det hele

Timian er krydderurten, der kan det hele! Den har farve hele året, blomstrer smukt, er lækker i madlavningen, og så er den elsket af bier. Læs alt om dyrkning, formering, arter, og få tips til at komme hurtigt i gang, hvis ikke timian allerede er en del af din have. 

Stemning i plantesamlerhaven

En vaskeægte plantesamlerhave

I 47 år har Lissy og Elmer Aagesen samlet på planter, og de kan ses i deres spændende østjyske have. Et kreativt havedesign danner rammen og mange sjældne planter spredt ud i samlinger af bl.a. klematis, liljer, japansk dværgahorn og meget, meget mere. Bliv inspirereret af de mange spirende detaljer i det nye Alt om haven.

Stauder der passer til huset

Lad stauderne matche huset

En ting er at sammensætte et flot og velafbalanceret staudebed. En anden er at få det til at matche både resten af haven men i særdeleshed også huset, der jo som ofte er placeret midt i den. Havedesigner Maria Anderson giver fifs og kommer med eksempler på, hvordan du kan udarbejde dine plantelister, så planterne kommer til at spille sammen med husets udtryk. 

Og som altid ...

… er der gode råd fra havearkitekt Jane Schul. Hun har denne gang fokus på at indrette en skånende have og de problematikker, der kunne tænkes at opstå, når man indretter og planter på skråninger.

Havemand Kenn Römer-Bruhn er i efterårshaven og høster græskar, laver lækker bladkompost, og så er han i fuld gang med at plante frugttræer. I Årets gang i haven kommer haveredaktør Nanna Teckemeier med gode idéer til at tackle efterårshaven og undgå Winter Blues. 

Eksperterne svarer som altid på læserspørgsmål - de er også klar til at svare på dine. Skriv til os på [email protected]

Du finder det hele og meget mere i oktober-nummerer af Alt om haven.