Sommerhusreportage: Nyt hus med gammel sjæl

Rigtig mange danskere drømmer om et hyggeligt sommerhus ved vandet, hvor man kan nyde årets smukke, men sparsomme, varme sommerdage. Det gjaldt også for Anders Baggesen og Erik Boje, da de i 2005 ledte efter et passende sommerhus.
 

Det lille, sorte bjælkehus var egentlig annonceret til nedrivning, og haven var helt tilgroet med store, væltede træer. Alligevel kunne de begge se mulighederne på den kuperede grund. De kunne forestille sig, hvor skønt det kunne blive, når der blev ryddet ud i træerne, så solen fik frit løb fra tidlig morgen til solnedgang. Og selvom huset var lille og misligholdt, måtte de bare eje stedet. I stedet for bare at rive det gamle sommerhus ned besluttede Anders og Erik at renovere det og beholdt kun skelettet og det oprindelige tag. Alt andet blev udskiftet. Indvendigt blev cigarkassevæggene hevet ned og erstattet med svenskinspirerede træpaneler. Og udvendigt kom der ny beklædning, der blev malet sort ligesom Anders' hus i barndommen. 

"Så falder hele verden i hak"

Anders er håndlangeren og primært den, der står for indretningen af sommerhuset. Hvert forår har de lavet et nyt projekt, så gennem de 10-11 år, de har haft sommerhuset, er der kommet flere bygninger til, ligesom køkkenet er blevet udvidet med spisekrog og udekøkken. Og selvom huset ikke er stort, er der altid plads til gæster.

− Det er meget vigtigt for os, at der er liv i huset, og vi elsker at have gæster, også uanmeldte, siger Anders og slår ud med armene.
− Det allerbedste er, når vi sidder en flok om bordet, og der bliver grinet og snakket, eller når mine voksne børn, Julie og Andreas, kommer forbi. Så falder hele verden i hak. Der er altid plads til overnattende folk i gæstehuset. 

 

Læs også: Hun byggede selv sit bæredygtige drømmehus

Et hus med plads til at leve

Omkring huset er der plantet roser og krukker med stauder og hortensiaer.

− Vi går altid efter en stemning, og det gælder både, når vi indretter haven og finder møbler og ting til huset, fortæller Anders.
− Vi har ikke fine designermøbler, for her i huset skal alt kunne bruges og leves i. Så de fleste af vores møbler er fundet på loppemarkeder eller er arvestykker, der bare har fået en gang maling. Og får Anders og Erik alligevel samlet for mange ting sammen, bliver der sat skilt op
ved vejen og holdt loppemarked. De er meget bevidste om, at der ikke skal være for meget pynt, så det kommer til at ligne en teaterkulisse. Her skal livet være enkelt, og når man besøger parret, er det netop den afslappede atmosfære og muntre gæstfrihed, der er i fokus.
 

 

I galleriet kan du komme en tur indenfor i sommerhuset: