Ramt af skimmelsvamp? Sådan fjerner du det

I langt de fleste tilfælde kan skimmelsvamp vaskes af med vand og sæbe. Men svampen er ikke bare en grim plamage på tapetet. Den fylder luften med svampesporer og andre mikropartikler, som kan genere dig og din familie, og som om det ikke skulle være nok, så kan den være et tegn på, at din bolig ikke har det særligt godt. 

Den findes som sporer overalt, og ofte ser du den slet ikke, men pludselig dukker de grimme pletter op i hjørner og kroge, og så ved du med sikkerhed, at din bolig er alt for fugtig. Tid til nye vaner!

Sådan opdager og fjerner du skimmelsvamp i din bolig

Når skimmelsvampen får fat, er det som regel steder, der er synlige, men den kan også være skjult i hulrum og bag tapetet. Den kan endda gro på væggen, uden du opdager det. 

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Skimmelsvamp kan se ud på mange måder. Det er skjolder og pletter, der dukker op og afslører, at skimmelsvampen har fået fat. Til tider kan plamagerne blive helt pelsede. Skimmelsvampen kommer i mange farver både sort, grå, hvid, grøn og hvem havde troet: lyserød. Når skimlen har farve, er den let at få øje på, særlig hvis farven er mørkere mod et lyst tapet.

Hvid svamp på hvidt tapet kan være svær at se. Så må du helt tæt på for at få øje på en let dunet overflade. 

Skimmelsvamp lugter lidt af mug

Hvis der lugter fugtigt, når du kommer hjem, lidt muggent eller måske lidt af gammelt sommerhus, så er har du sikkert skimmelsvamp et sted. 

Lugten bliver særligt tydelig, hvis boligen har stået uforstyrret og uventileret i en periode. Oplever du en muggen lugt, når du kommer hjem, så er din bolig sikkert ramt af skimmelsvamp – hvis det da ikke er skimlen i frugtskålen, der stinker. 

Skimmelsvampens biologi

Det kan lyde som om, der er tale om en enkelt svamp, men skimmelsvamp er faktisk en betegnelse for en hel gruppe af svampe, der er interessante for mennesker som følge af deres leveområder.

Nogle er til gene, når de optræder steder, hvor de gør skade – andre er vigtige i fødevareindustrien og medicinalindustrien. 

Vi bliver påvirket af skimmelsvampe i boligen, fordi svampene frigiver sporer og andre mikropartikler til luften som et led i deres livscyklus. 

Skimmelsvampene lever af organisk materiale og steder med fugtigt klima. Det kan være på fugtige materialer i  boligen eller madvarer, der forgår. 

Svampe er en stor gruppe af organismer, der hverken er planter eller dyr men har deres helt eget rige. 

Dårligt indeklima giver skimmelsvamp

Der findes skimmel alle steder, men når den trives og får fat, så er det, at vi pludselig ser den. Skimmelsvamp kan trives bag møbler, i hjørner, i hulrum og i vindueskarme. Den trives, hvor der er fugtigt, og i boligen betyder det, at hvor der er skimmelsvamp, er der alt for fugtigt. 

Der kan være mange årsager til en fugtig bolig. Som regel skyldes det beboernes uvaner, og dem kan du heldigvis ændre. Andre gange skyldes det pludselige skader f.eks. en vandskade eller nogle helt fundamentale byggetekniske problemer i boligen. Det kan være byggesjusk eller dele af konstruktionen, der er i forfald. 

Den hyppigste årsag er dårlig ventilation. Hvis der ikke er udsugning eller en anden form for automatisk udluftning i boligen, er det nødvendigt at lufte ud flere gange om dagen, og gør du ikke det, så opstår problemet. 

Har du varme nok på?

Er din bolig for kold, kan der opstå problemer med for høj luftfugtighed. Hvis du har problemer med at holde en passende temperatur indendørs, kan det være, du har et problem med dine varmekilder. Hvis du har problemer med at få varme i dine radiatorer, skal de sikkert luftes ud, eller måske har stiften i termostaten sat sig fast. Her kan du læse, hvordan du fikser den kolde radiator, og hvordan du gennemgår husets øvrige varmekilder, så du er sikker på, at de varmer, som de skal.

10 tips til at undgå skimmelsvamp

En fugtig bolig er en bolig med skimmel, og i de fleste tilfælde skyldes en fugtig bolig dårlige vaner. 

Her er 10 gode vaner, du kan tilegne dig, så du minimerer risikoen for et skimmelproblem. 

 1. Luft ud med gennemtræk 10 minutter morgen og aften, især når fyringssæsonen starter.
 2. Undgå mados - tænd emhætten, når du kokkererer.
 3. Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
 4. Undgå at hænge tøj til tørre i din bolig.
 5. Hold boligens udsugning ren – både emhætten i køkkenet og udsugningen på badeværelset.
 6. Sørg for, at fuger og lister omkring vinduerne er tætte.
 7. Undgå at lukke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge.
 8. Træk møbler ud fra ydervæggene.
 9. Gør rent ofte, så svampesporer ikke får lov at sprede sig. 
 10. Få lavet vandskader inde og ude straks!

Tip: Hold øje med kondens på vinduerne i soveværelset. Er der kondens på vinduerne især om morgenen og aftenen, er der risiko for, at skimmelsvamp kan opstå.

Hvis forholdene pludselig ændrer sig, slår skimmelsvampen til

Skimmelsvamp kan opstå hurtigt, så hvis der i en kort periode er andre forhold i din bolig, end der plejer.

Det kan f.eks. være i forbindelse med renovering, ombygning, malerarbejde eller udskiftning af vinduer. 

Det kan også være ved vandskader f.eks. utætte vand- og varmerør og afløb, nedløb og tagrender. Skybrud kan være skyld i, at der er vand i boligen steder, hvor der ikke bør være det. Sørg for at sikre din bolig imod skybrud og gennemgå steder, der kan have taget skade efter voldsomt vejr. 

Luft ud på den rigtige måde

Den bedste måde at undgå skimmelsvamp er ved at lufte ud, men alt med måde!

Du kan faktisk fremme skimmelvæksten ved at lufte for meget ud. Hvis du lufter ud for længe ad gangen, så bliver vægge, lofter og gulve nedkølede, og så vil der danne sig kondens, når boligen bliver lun igen. 

God udluftning er korte intervaller med gennemtræk på faste tidspunkter hver dag. 

Du kan ikke lufte ud for ofte – så længe du gør det kort – 5 minutter med gennemtræk et par gange i løbet af dagen, er nok til at sikre det gode indeklima i langt de fleste boliger. 

Tip: Gør det til en vane at lufte ud, når du børster tænder. 

Er skimmelsvamp sundhedsskadeligt?

Sundhedsstyrelsen vurderer, at dårligt indeklima kan være skyld i en række symptomer som normalt forbindes med skimmelsvamp. Det er koncentrationsbesvær, træthed, hovedpine og irriterede slimhinder. Der er forskel på, hvor hårdt det rammer folk. De fleste vil blive generet, hvis der er meget skimmelsvamp i boligen. Allergikere vil straks mærke, hvis der er spor af skimmelsvamp i luften. 

Skimmelsvamp kan være et tegn på en bolig i forfald

Hvis du gør alt, hvad du kan, for at undgå fugt men stadig oplever skimmelsvamp, kan det være et tegn på mere alvorlige problemer i boligen. Det kan være fejl i bygningens konstruktion som f.eks. en kuldebro eller svampeangreb steder, hvor du ikke ser det. Det kan føre til, at selve bygningens konstruktion bliver svækket. 

Vidste du: En kuldebro er et sted i væggen, hvor der ikke er isoleret. Det skaber et koldt punkt, hvor varmen i boligen vil skabe kondens på den kolde vægflade. 

Her er skimmelsvamp dukket op på en kuldebro ved en dør. 

Her er skimmelsvamp dukket op på en kuldebro ved en dør. 

Hvor rammer skimmelsvampen?

Der findes flere forskellige typer skimmelsvamp med hver deres foretrukne levested. Dem vi oplever som problemer i boligen er forskellige svampe, der rammer fugtigt træ, puds, tapet, isoleringsmaterialer, gipsplader og stuk.  

Der er flere steder, der er mere udsat for skimmelsvamp end andre. Det er steder, hvor der er dårlig ventilation, og hvor temperaturforskelle er med til at skabe kondens. 

Det hyppigste steder skimmelsvamp rammer er:

 1. Badeværelser, hvor der ofte er fugtigt.
 2. Vindueskarme, hvor der dannes kondens.
 3. Kældere, hvor der er fugt fra jorden. 
 4. Hjørner, hvor der er kuldebroer/dårlig luftcirkulation.
 5. Lofter, hvor der er dårligt ventilation. 

Skimmelsvamp har haft frit lejde bag skillevæg.

Skimmelsvamp har haft frit lejde bag skillevæg.

4 TRIN: SÅDAN FJERNER DU SKIMMELSVAMP

Hvis du bor til leje og mistænker, at du har skimmelsvamp, skal du kontakte din udlejer.

Udlejeren vil som regel igangsætte en undersøgelse af boligen og ud fra en test igangsætte en behandling. 

Hvis du selv vil gå i krig med svampen, så er opgaven simpel. 

Følg disse fire trin, når du går i gang med at udbedre skimmelproblemer:

 1. Find og stop årsagen.
 2. Fjern skimmelsvampene.
 3. Udbedr skaderne.
 4. Hold øje med området.  

1. Find og stop årsagen

Du skal fjerne fugten, før du fjerner svampen. 

Det handler om at få gode vaner, og sørge for at få et godt indeklima – og hvis fugten kommer fra ødelagte vandrør, så skal de selvfølgelig udbedres, før behandlingen af skimmelsvamp kan begynde. Hvis skimmelsvampen er opstået som følge af byggesjusk, er du nødt til at få rettet fejlen – ellers vender svampen bare tilbage. 

Undersøg din bolig grundigt. Er der tale om blokerede udsugningskanaler eller møbler, der er placeret tæt på kolde ydervægge? Nogle gange er problemet simpelt. Kan du eliminere problemet fremadrettet blot ved at ændre din adfærd?

Når du har fundet årsagen til skimmelsvampen, skal den fjernes hurtigst muligt! 

2. Fjern skimmelsvampene

Når du har fjernet årsagen, er det på tide at fjerne svampen. 

Hvis det er et mindre angreb på en overflade, kan du i mange tilfælde vaske svampen af med almindeligt vand og sæbe - og en god skuresvamp. Skrub grundigt, og tør godt af bagefter. Det er vigtigt, at området får lov at tørre helt bagefter. 

Hvis skimmelsvampen har ramt porøse materialer, kan det være umuligt at rense svampen af. Her er du nødt til at kassere det angrebne materiale. Tæpper, tekstil og isoleringsmateriale skal fjernes og smides ud.

Tip: Pak de ramte materialer ned i plastikposer, før du flytter dem – så undgår du at sprede svampesporer til sunde dele af boligen. 

Vokser svampen i mere faste materialer som puds på vægge og træværk kan det være nødvendigt at fjerne materialet og rekonstruere. 

3. Udbedr skaderne

Hvis der er sket skade på boligen på grund af skimmelsvampene eller i forbindelse med, at du fjernede svampene, skal du sørge for at skaderne bliver repareret, så din bolig igen er i orden og ikke indbyder til flere svampeangreb.

Har du f.eks. fjernet isoleringsmateriale, der var ramt af skimmelsvamp, skal du selvfølgelig isolere på ny. 

4. Hold øje med området

Følg op! Tjek, om de første trin er gennemført så grundigt, at skimmelsvampene ikke kommer igen, og holdt godt øje med de steder, der var angrebne. 

Læs meget mere om bekæmpelse af skimmel på skimmelbloggen. Den finder du her. 

Skrap kemi

Vælger du at bruge skrappere midler som Rodalon, Klorin eller Hysan, skal du huske at læse brugsvejledningen for produktet grundigt, før du anvender det. 

Bruger du Rodalon eller Klorin, skal du lade midlet sidde på i 20 minutter, før du vasker det af. 

Hysan har en virketid på op til et døgn.  

Disse kemikalier kan i de fleste tilfælde bruges på malede vægge, fliser/klinker, murværk og glasvæv. Husk at Klorin bleger.

Sørg for at følge produkternes anvisning nøje, da midlerne er hårde mod miljøet. Angrebne materialer, der ikke kan vaskes, bør kasseres!

Professionel fjernelse af skimmelsvamp – hvad koster det?

Det kan være dyrt at få fjernet skimmelsvamp af professionelle. Det skyldes at markante skimmelangreb ofte har karakter af renoveringsprojekter – og håndværkere koster jo penge. Hvis du ikke selv er et gør det selv-menneske, så er det uden tvivl pengene værd med professionel hjælp. 

Ofte er det ikke nødvendigt at få professionel hjælp til at konstatere, om et skimmelangreb er alvorligt eller ej. Er du alligevel i tvivl, kan det være en god idé at få rådgivning af fagfolk med speciale i skimmelsvamp. Steder hvor svampen vokser skjult, kan det være svært at vurdere omfanget. Professionelle kan også hjælpe dig til at forstå, hvad det er for nogle materialer, der er ramt, og om der skjuler sig et langt større problem i bygningens indre. 

Kan jeg ignorere problemet for nu?

Hvis nogen i boligen er allergikere, bør du gøre noget straks. Den mindste smule skimmel kan fremkalde kraftige reaktioner. 

Du bør straks fjerne skimmelsvamp i rum, der bliver brugt til beboelse. Det samme gælder for kælder- og loftrum, hvor det er muligt, at luften kan trænge ind i beboede rum. En tommelfingerregel siger, at plamager på mere end 20x20 cm er presserende. 

I ubenyttede loft- og kælderrum, hvor der ikke er noget ophold, er det ikke kritisk før, at skimmelsvampen dækker mere end et par kvadratmeter.

Som med alle andre problemer i boligen kan det være en god idé at få taget det i opløbet, før det er et uoverskueligt projekt. 

Uanset svampens omfang er den et tegn på, at noget er galt med indeklimaet.

Ved du alt, der er værd at vide om skimmelsvamp? Test dig selv i vores quiz:

1 af 6