Undgå skimmelsvamp i boligen

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af. Skimmelsvampe lever af organisk materiale, fx træ, tapet, lim, krydsfinér, kokostæpper og spånplader.

Skimmelsvampe formerer sig ved at sprede luftbårne sporer, og er de rette miljøbetingelser tilstede, sker formeringen lynhurtigt!

Læs også: Flere tips mod skimmelsvamp

Gør det selv eller professionel hjælp?

Du bør kontakte din udlejer eller ejendomskontoret i din ejendom, hvis du har områder med skimmelsvamp, der er større end 20x20 cm i beboelsesrum og 2 m2 i loftsrum. Dernæst bør du søge professionel hjælp hos et svampebekæmpelsesfirma. En professionel rådgiver kan hjælpe dig med at afdække og afhjælpe årsagen til problemet.

Er det angrebne område mindre, kan du dog sagtens selv afhjælpe problemet.

Læs også: Undgå mus i boligen

5 trin: Sådan fjerner du skimmelsvamp

Hvis der er skimmelsvampe i din bolig, skal du sørge for at få dem fjernet så hurtigt som muligt. Følg disse fem trin, når du går i kast med at udbedre skimmelproblemer.

1. Find årsagen
Undersøg din bolig grundigt. Er der tale om vandskader, blokerede udsugningskanaler eller møbler, der er placeret tæt på kolde ydervægge? Kan du eliminere problemet fremadrettet blot ved at ændre din adfærd? Tjek vores 10 tips til at undgå skimmelsvamp nederst på siden.

2. Fjern årsagen
Når du har fundet årsagen til skimmelsvampen, skal den fjernes hurtigst muligt! Ellers vil der stadig være gode vækstvilkår for skimmelsvampe.

3. Fjern skimmelsvampene
De angrebne områder kan vaskes Rodalon, Klorin eller Hysan. Husk at læse brugsvejledningen for produktet grundigt, før du anvender det! Lad midlet sidde på i 20 minutter, før du vasker det af og husk, at Klorin bleger. Hysan har en længere virketid på op til et døgn, og mindre angreb af skimmelsvamp på vaskbare overflader kan fjernes ved at vaske med desinfektionsmidler som Rodalon. Denne metode kan du bruge på bl.a. malede vægge, fliser/klinker, murværk og glasvæv. Sørg for at følge produkternes anvisning nøje, da midlerne er hårde mod miljøet. Angrebne materialer, der ikke kan vaskes, bør kasseres!

4. Udbedring af eventuel skade
Hvis der er sket skade på boligen på grund af skimmelsvampene, eller da du fjernede svampene, skal du sørge for at skaderne bliver repareret, så din bolig igen er i orden og ikke indbyder til flere svampeangreb!

5. Kvalitetskontrol
Følg op! Tjek, om de fire første trin er gennemført så grundigt, at skimmelsvampene ikke kommer igen.

9 tips til at undgå skimmelsvamp

Som tidligere nævnt vokser skimmelsvamp på fugtige steder. Derfor er det vigtigt, at du holder huset tørt. Er den relative fugtighed på de udsatte overflader over 80 %, trives skimmelsvampen! Mål evt. den relative fugt med en fugtmåler.

Vidste du, at din adfærd kan have stor indvirkning på dit hjems modstandsdygtighed over for skimmelsvamp? Følger du disse 9 råd, er du rigtig godt på vej! 

  1. Sørg for at lufte ud med gennemtræk 10 minutter morgen og aften, især når fyringssæsonen starter.
  2. Husk altid at tænde emhætten, når du kokkererer.
  3. Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
  4. Undgå at hænge tøj til tørre i din bolig.
  5. Reparér vandskader inde og ude straks!
  6. Rens emhætten i køkkenet og udsugningen på badeværelset jævnligt.
  7. Sørg for, at fugerne omkring vinduerne er tætte.
  8. Hold øje med kondens på vinduerne i soveværelset. Er der kondens på vinduerne især om morgenen og aftenen, er der risiko for, at skimmelsvamp kan opstå.
  9. Undgå at lukke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge.

SMART TIP: Sådan rengør du dine blomstervaser

Kilde: Bolius.dk