Fiks selv den dryppende vandhane

Uanset hvor din vandhane drypper fra, er det sikkert, at den skal skilles ad og have skiftet en reservedel. Det kræver ikke nogen særlig form for erfaring eller nogen særlig værktøjskasse. 

Først og fremmest: Du skal lukke for vandet. Det gøres fx på de afspærringsventiler, der findes under din vask. Her sidder to håndtag, der forsigtigt vrides til siden. Du kan også lukket for vandet på hovedventilen, hvis du selv har adgang til den - den sidder ved vandmåleren.

HUSK: Hvis ikke du selv kan lukke for vandet, er det ikke lovligt selv at udføre opgaven - i det tilfælde må du kontante en autoriseret VVS-installatør.

 
Vandrør uden stophane til venstre. Et eksempel på en afspærringsventil til højre. 

Vandrør uden stophane til venstre. Et eksempel på en afspærringsventil til højre. 

Sådan fikser du en vandhane, der drypper

Det skal du bruge:

I langt de fleste tilfælde er det nok med et par skruetrækkere, et par svensknøgler, en spidstang og et unbrakosæt. For nogle modeller er det godt at have et topnøglesæt. En papegøjetang, og en lommelygte er også altid godt at have ved hånden, når man arbejder med VVS.     

Der findes flere forskellige typer af armaturer, og metoden afhænger af modellen. 

Reparation af den gamle vandhane

Ofte kan du slippe afsted med at reparere den gamle vandhane. Pakringe forgår længe før et armatur gør det, så der er ikke nødvendigvis grund til den helt store renovation. 

 

To-grebs-batteriet lækker

Hvis der lækker vand fra grebet, kan det ofte ordnes ved at stramme møtrikken, der sidder om grebets base. Drej møtrikken med uret så pakningen slutter tæt.

Hvis hanen drypper, er problemet inde i grebet. Hvert greb indeholder et gevind der drejer et stempel, når du åbner eller lukker for vandet. Grebets indmad kaldes en spindel. Her sidder pakninger som kan være årsagen til at vandhanen drypper. De skal skiftes. 

Langt det letteste er, hvis du kender armaturets producent. Oftest fås et pakningssæt med alle de pakninger og smådele, der anvendes til det pågældende mærke. Tag evt. et billede af vandhanen med i byggemarkedet, og spørg en ekspert. 

Udskiftning af pakning og 0-ring på togrebsbatteri

 1. Luk for vandet.
 2. Vip dækslet af grebet, og afmontér med skruetrækker.
 3. Skru spindlen ud med en svensknøgle - skru mod uret.
 4. Skil spindlen ad, og fjern de gamle pakninger. 
 5. Tilkalkede dele kan renses med eddike eller kalkfjerner.
 6. Montér de nye pakninger sættes på. 
 7. Smør de nye pakringe med hanefedt, før armaturet samles igen. 

Tip: Når du løfter spindlen fri af armaturet, sidder der ofte en pakning tilbage i ventilskålen, sørg for også denne bliver skiftet. 

Samme fremgangsmåde bruges, hvis du vil skifte hele indmaden. Løft den gamle spindel fri, sørg for at ventilsædet er fri for snavs og kalk, før du smører den nye spindel med hanefedt og forsigtigt sætter den nye spindel på plads. 

Armaturets indre dele er skrøbelige, så det er vigtigt at du er forsigtig, og ikke tvinger noget på plads. 

Et-grebs blandingsbatteriet drypper

Det er moderne med et blandingsbatteri der kun har ét greb. 

Her gælder den samme fremgangsmåde som med to-grebsbatteriet. Først skal de rigtige pakringe indkøbes, og opgaven er lettest hvis du kender batteriets fabrikant. Tag evt. de gamle pakringe med i byggemarkedet, hvis du har mulighed for at lave et ophold i processen. 

Udskiftning af pakninger på et-grebsvandhane

 1. Luk for vandet.
 2. Fjern plastproppen, eller dækslet, der skjuler en unbrakoskrue.
 3. Løsn skruen, og fjern grebet. 
 4. Vip den underliggende pyntekappe af, evt. med en skruetrækker.
 5. Under pyntekappen findes en møtrik, der fjernes med svensknøgle eller papegøjetang. 
 6. Løft indmaden op, fjern gummipakningen og skift den til en ny. 
 7. I ventilbunden findes også to pakringe, der skal skiftes. De kan fjernes med en spidstang. 
 8. Husk at smøre de nye pakringe med hanefedt. 

Når du samler grebet, er det vigtigt, at du sikrer dig, at delene sidder rigtig over for hinanden. Ofte er der en slids i hver del, der tillader den øvre del at hvile i den nedre. 

Tip: Når du bruger værktøj på armaturet, til fx at tvinge en ring af, så gør det bag på amaturet - i tilfælde af at du laver et mærke, kan det ikke ses i det daglige.

 

Udskiftning af et gammelt blandingsbatteri

I forbindelse med større renovationer kan det blive relevant at skifte et blandingsbatteri. Det kan også være at det gamle batteri faktisk trænger til at blive fornyet. Heller ikke dette projekt kræver noget særligt at gør-det-selv-håndværkeren. 

Sådan skifter du et gammelt blandingsbatteri til et nyt 

 1. Luk for vandet, og afmontér rørniplerne ved afspærringsventilerne. 
 2. Under armaturet (under bordet eller vasken) sidder en låseskive der skal skrues fri. 
 3. En evt. løftearm til bundprop må også gøres fri af armaturet. 
 4. Armaturet løftes nu fri af bordplade eller vask. 
 5. Før nu det ny batteris rør og gevindstang ned i hullet. 
 6. Spænd armaturet fast til bordpladen med den medfølgende låseskrive, pakning og møtrik. Sørg for at det slutter tæt. 
 7. Kobl armaturets rør, med overgangsnipler til stophanerne. Husk pakningerne.

Hvis armaturets rør er for korte til at nå stophanerne, kan de forlænges ved at montere fleksible trykslanger fra overgangsniplerne til stophanerne.

Tip: Hvis ikke rørene fra armaturet er markeret med kold og varm, kan du indstille vandhanen til varmt vand, og puste i et af rørene. Hvis du kan puste luft igennem, har du fat i det varme rør. Huskereglen for hvilket af afspærringsventilerne der er det varme, er det let at huske på VV, varm er venstre.  

Monterer du et blandingsbatteri i en ny bordplade bores hullet blot med et spadebor i den størrelse som foreskrevet af vandhanens producent. Sørg for, at siderne i hullet er forseglede med silikone. 

Vandhanens tud sprøjter

Mange mænd kender problemet. Tuden sprøjter i alle mulige retninger, og heldigvis er løsningen simpel. 

Skru udløbsfilteret af, nogle gange kan det gøres med fingrene, andre gange må der en tang til. Hvis filteret er kalket til, skal det renses. Læg filter og kappe i eddike eller kalkfjerner et par timer før de monteres igen. Er filteret beskadiget, skal det skiftes. Det er muligt at pakningen, der sidder i tuden, trænger til at blive udskiftet, og så er det bare at fjerne den gamle og lægge en ny pakning i kappen.