Udskiftning og montage af køkkenvask

Der kan være mange årsager til ønsket om en ny køkkenvask, og der er rigeligt at vælge af, når man ser på producenternes udvalg. En verden af størrelser, typer og materialer. Valget er ofte styret af stil, smag og pris – og ikke uvæsentligt er spørgsmålet: er der plads i skabet?

Det skal du bruge: Boremaskine, stiksav, en fugepistol og noget fugemasse. Høreværn og briller er altid godt, og så skal du selvfølgelig bruge en ny køkkenvask og evt. en ny vandlås og dertilhørende afløbsdele.

Hvordan skifter man en køkkenvask?

Fremgangsmåde:

  1. Afmonter evt. gammel vandlås, og vask.
  2. Mål op, og mærk af, hvor der skal skæres ud til den nye vask.
  3. Skær et passende hul til den nye vask med en stiksav.
  4. Vasken limes fast med sanitetskit, eller silikonefugemasse.
  5. Montér afløb og vandlåse under vasken.

TIP: Pil køkkenlågen af dit underskab, så er der bedre plads til at arbejde.

Sådan afmonteres en gammel vask

Hvis du skifter en vask, skal den gamle naturligvis først afmonteres, før at arbejdet med montagen af den nye vask kan komme i gang.

Den gamle vandlås kan ofte afmonteres med håndkraft ved at skrue på bundventilen ved vasken, og ved afløbet i gulvet. Er vandlåsen ældre, kan du bruge en rørtang.

Hvis dit blandingsbatteri sidder fastmonteret i vasken, skal du også lukket for vandet på stophanerne, og derefter skrue omløberne af.

Når du afmonterer en gammel vask, løsner du de skruetvinger er under bordet holder vasken fastspændt til bordpladen. Vasken er højst sandsynligt monteret med en stærk fugemasse, og må derfor slås løs et hjørne ad gangen.

Er der plads i skabet og passer vasken?

Det er let at glemme, at selvom den nye vask sagtens kan være i bordpladen, skal den også kunne være i skabet under den. De fleste køkkenunderskabe er 60 cm brede, og det tillader mange normale køkkenvasktyper. Ønsker du dig en bredere køkkenvask end dit underskab tillader, er det måske muligt at inddrage noget af skabet ved siden af. Overvej om det er muligt at skære en del af sidevæggen, så vasken kan få lov at rage ind i sideskabet.

Måske skal placeringen af forskelligt udstyr i skabet gentænkes – det kunne være affaldsstativet, eller nogle hylder, der må placeres anderledes.

Den nye vask skal desuden være lige så stor eller større end den gamle. Er der allerede hul i bordpladen, så er der ingen vej udenom at den nye vask ikke kan være mindre end den gamle. Monterer du derimod en vask i en ny bordplade, er der frit valg.

Opmåling til et nyt hul

Uanset om du monterer en vask i en ny eller eksisterende bordplade, er det næsten sikkert, at du skal skære et større hul med en stiksav. Med de fleste nye vaske følger en skabelon du kan placere på bordpladen – brug tape til at fastholde skabelonen imens du tegner.

Sørg for at vasken er centreret på underskabet, og at den ikke er for tæt på lågen. Husk at der på vasken er skruetvinger, som vil fylde noget under vasken.

Hvis ikke der følger en skabelon med, så må du bruge den klassiske metode, hvor du lægger vasken på hoved på køkkenbordet, og tegner rundt i kanten.

MEN PAS PÅ: Det er ikke denne streg, der er stregen du skal skære efter. Lav en markering 1½ cm længere inde, så der er noget bordplade som vaskens krave kan ligge på. Hvis du blot skærer vaskens form, vil vasken dumpe lige ned i underskabet, når du lægger den på plads. Det lyder morsomt, når det ikke er dig selv, der står med opgaven. Er hullet først for stort, må der en større vask, eller en ny bordplade til – begge dele dyre poster i budgettet.

Sådan skærer du et hul i bordpladen

Hvis du skal skære et nyt hul, er det lettest først at bore et hul inden for stregen. Brug et bor, der er stort nok til at klingen i din stiksav passer i hullet. Herefter skærer du langs kanten. Sørg for at støtte stykket, du skærer ud, så det ikke får lov at knække af og lave en skader på din bordplade.

TIP: Pak afløb og fittings, ind i malertape, så der ikke kommer spåner og savsmuld steder hen hvor de ikke bør være.

Det er en god idé at forsegle det snit, du har lavet i bordpladen med silikone. Det sikrer, at pladen ikke får skader, skulle der finde vand ind til træpladens profil. Særlig spånplader er sårbare over for fugt - laminatplader består som regel af en spånplade, og den kan altså få nogle grimme skader, hvis der kommer fugt ind under laminatet.

TIP: Før du lægger vasken i bordpladen, bør du montere de løsdele, der fulgte med som fx overløbsrør eller løftearm til bundprop.

Husk fugen, før du spænder vasken fast

Når du er klar til at lægge vasken i hullet, skal du først lægge en fuge af silikone eller sanitetskit rundt langs kanten. Det sørger for at vand ikke løber ind under din vask og ned i underskabet.

Når fugen er lagt, og vasken ligger på plads i hullet er næste skridt at fastgøre den med de medfølgende spændebeslag.

Montering af afløb og vandlås

Hvis du blot skifter vasken, er du måske heldig at den gamle vandlås passer til den nye vask.

Omlægning af afløbet under vasken er ingen svær opgave, men kan synes uoverskueligt, hvis der skal være rør både til den nye vask og til opvaskemaskiner m.m.

I byggemarkeder kan du købe vandlås, pvc-rør og mange forskellige vinkelstykker og forgreninger, der kan bruges til at bygge præcis det afløb, du skal bruge. Langt det letteste er at købe et færdigt vandlåssæt med tilhørende flexslange, der kan drejes og vrides præcis derhen, hvor afløbet sidder.

Laver du selv et afløb, er det let at skære pvc-rør til i den rette længde med en nedstryger, og derefter samle dem med tilhørende gevind, pakringe og omløbere.

HUSK at rørene overalt skal have et fald på mindst 30 grader.

Har du afmonteret dit blandingsbatteri under processen er der blot tilbage at fastgøre dette igen, åbne for vandet, og se efter om det hele virker og er tæt.

DIY IDÉ: Hvis du har skåret et nyt hul i en bordplade af massivt træ, så kan det være, at klodsen du har savet ud nu kan blive til et lækkert spækbræt, der matcher bordpladen. Sav brættet til, så det har en god størrelse og slib ender og kanter med et stykke sandpapir. Smør det godt ind i madolie, før du tager det i brug.