Smukke syrensorter

Syrener er hårdføre og tåler både blæst, tørre perioder og kolde vintre. De kan bruges som hæk, gro vildt, eller du kan opstamme dem.

De eneste ulemper ved syrener er, at de kun blomstrer én gang om året, og at de er svære at få til at holde i buketter. Et kendt tip til at forøge holdbarheden er at banke det nederste stykke af stilkene med en hammer, så de trevler, inden du sætter dem i vand.

Men hvis du for alvor vil sikre blomsternes levetid, skal du sørge for, at syrenerne nemmere kan suge vand. Det gør du ved at give dem et langt skråsnit på 4-5 cm, og lad dem stå og trække i varmt vand i et par timer.

Elsker du kreative projekter? Flet et smukt læhegn af pil.

Syrener i krukker

Har du ikke plads til en stor syren i haven, kan du dyrke dværgsyrener i krukker. Dværgsyrenen er, som navnet røber, den mindste af de almindeligt forekommende arter herhjemme. Stil den i en let og porøs jord i en stor krukke med hul i bunden, så vandet kan komme ud. Placér krukken på terrassen, altanen eller et andet sted, hvor der er sol.

Om vinteren bør du beskytte træet mod kulde ved at stille krukken helt tæt op ad en husmur eller i en garage. Læg gran ovenpå jorden for at beskytte mod udtørring og holde på varmen.

Særligt smukke sorter af syren:

  • Dværgsyren med små blomsterklaser i sart rosa-lilla
  • ’Beauty of Moscow’ med rosa blomsterklaser
  • ‘Lemoine’ med hvide blomster
  • ‘Katherine Havemeyer’ med dobbelte blomster i lys rosa
  • Syrenprinsessen med sart violet flor
  • Til venstre ses den elegante hvide syren 'Lemoine', og til højre ses den smukke 'Beauty of Moscow' med sine rosa blomsterklaser. Begge sorter blomstrer fra midten af maj til juni.

Læs også: 10 smukke planter til din pergola.