Æbletræ i haven
Frugter & Bær

Guide: Æbletræer - 10 ting du skal vide

af Hilde Strandberg Mugaas 13.06.2019
Foto: Anne-Marie Øby og Torkel Dyrting
Her får du en række tips, som du kan bruge, uanset om du stadig drømmer om at få et æbletræ i haven, eller du allerede har haft ét i mange år.

​Æbletræer har mange talenter. Om foråret forfører de os med deres smukke blomstring, i efteråret sætter de skøn frugt – og så er de gode at klatre i. Bliv klogere på alt fra beskæring og bestøvning til sygdomme og skadedyr, med disse 10 tips til det folkekære frugttræ.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

10 gode tips til æbletræer

1. Hvonår beskæres æbletræer?

I gamle dage var der tradition for at beskære æbletræer om vinteren. Mest fordi det var det tidspunkt, hvor bonden eller gartneren havde bedst tid, og fordi det er lettere at arbejde med grene uden blade. Beskærer du derimod i juli og august, giver du træet mere overskud til at lukke sårene, og snitfladerne tørrer hurtigere i varmt og tørt vejr. Det sidste er med til at forebygge svampeangreb. Begge metoder kan bruges. Man kan godt beskære om vinteren for at styre træets form og størrelse og i sensommeren for at fjerne vandris og formgive de nye skud.

2. Skal der tyndes ud i æblerne?

I juni vil æbletræerne normalt selv sørge for at tynde ud i frugtbestanden ved at smide de mindste og dårligste frugter. Udtynding giver bedre plads til de resterende frugter. Vil du udtynde mere, bør du vente, til træet er færdigt med selv at tynde ud.

3. Bestøvning og podning

Et æbletræ kræver bestøvning af en fremmed sort. Har dine naboer ikke æbletræer, er det en god idé at plante to forskellige sorter. På den måde får du også æbler med forskellige egenskaber – nogle kan spises her og nu, mens andre kan gemmes til senere. På internettet kan du finde oplysninger om de sorter, der er gode til at bestøve hinanden. Ikke alle æblesorter samarbejder lige godt. Der findes også såkaldte familietræer, hvor to eller flere sorter er podet på samme stamme. Sådan et træ kan bestøve sig selv og er et godt valg, især til mindre haver. Du skal dog være opmærksom på, at familietræer kan have en lidt skæv vækstform.

4. Beskæring af nye og gamle træer

Et nyplantet æbletræ skal have fred til at danne rødder på voksestedet, før det beskæres. Vent en sæson eller to, før du går i gang med saven og saksen. Fjern små grene, der vokser på tværs eller ind i kronen. Så får du en lys og luftig trækrone, hvor lyset kan nå ind til æblerne og modne dem. På ældre træer skal du også beskære eventuelle lodrette grene 15-20 cm fra stammen og over en knop. Vandrette grene kan bære flere frugter, de bedste grene har en vinkel på 45 til 90° i forhold til stammen. Helt unge og bløde grene kan evt. formes ved at binde dem fast i den ønskede vinkel. Har du gamle, tætte æbletræer, er det bedst at gennemføre en grundig udtynding af kronen fordelt over tre-fire år.

5. Bekæmpelse af skadedyr i æbletræer

Et æbletræ lever livet farligt. Rådyrene æder løs af blade og unge skud, mens harerne gnaver i barken nederst på stammen, og begge dele kan have fatale konsekvenser. Et net yder en god beskyttelse til stammen på unge træer. Hvis du hænger en uldtot eller en tot menneskehår på en gren, kan lugten skræmme rådyrene væk. Har bladlusene fundet frem til dit træ, kan du sætte dobbeltklæbende tape rundt om det nederste af stammen. Det forhindrer myrerne i at kravle op i træet, og kan du holde myrerne væk fra træet, er bladlusene meget mere sårbare over for fx mariehøns og andre nyttedyr.

6. Hvornår skal æbler høstes?

Vil du øge dine chancer for en god æblehøst, skal du forkæle bierne i din have ved at tilbyde dem andre muligheder end æbleblomsterne. Gyldenlak, Erysimum cheiri, har i århundreder været et fast indslag i frugtplantager på grund af sin tidlige blomstring, som lokker insekter til og sikrer bestøvningen. Solsikker tiltrækker bier, svirrefluer og mariehøns. Almindelig blomsterkarse, Tropaeolum majus, er også en god nabo til æbletræer, fordi den lokker bladlusene væk. Desuden er den spiselig og meget dekorativ i salater og på kager. Måske på en æblekage?

7. Opbevaring af æbler

Sådan gemmer du æbler til vinteren: Læg æblerne i ét lag i kasser med stilken opad. Har du mange kasser, kan de godt stables, når bare du sikrer god ventilation til alle æblerne. De kan sagtens stå i det fri på en kølig placering, fx under terrassetaget. Når frosten melder sig, skal kasserne flyttes ind i et køligt, men frostfrit rum. Husk at se til æblerne med jævne mellemrum, så du kan fjerne dem, der viser tegn på råd, inden de smitter de andre. Vil du være ekstra omhyggelig, kan du pakke æblerne ind i papir.

8. Gode æblesorter

Sorterne ’Aroma’ og ’Prima’ er begge robuste og modstandsdygtige over for skurv. ’Cox’s Orange’ er et godt gemmeæble og kan holde sig helt til april. ’James Grieve’ egner sig til mindre haver, fordi det ikke bliver så stort. ’Nanna’ har en syrlig smag. Træet har kraftig vækst og giver stort udbytte.

9. Sygdomme i æbletræer

Andre farer, som truer æbletræet, er frugttræskræft og svampesygdomme som skurv, meldug og monilia. De forebygges bedst, ved at du gør træet så modstandsdygtigt som muligt. Vælg en robust sort, og sørg for, at jorden er næringsrig. Svampesygdomme undgås bedst ved at holde trækronen luftig og åben, så grene og blade kan tørre mellem regnbygerne. Svampe trives godt i et fugtigt miljø. Korrekt beskæring er også med til at modvirke svampeangreb, og du bør holde græsset under trækronen kortklippet, især ind mod stammen.

10. Plantning af æbletræer

For meget kompost kan få træet til at vokse i stedet for at bruge energien på at sætte frugt. Balancen mellem vækst og frugtsætning hænger i høj grad sammen med den jord, træet er plantet i. De fleste steder er det nok at tilføre kompost en gang om året. Er næringsindholdet i jorden lavt, kan du tilføre ekstra kalk, som gør det lettere for æbletræerne at optage næring fra jorden.