Sådan dyrker du lyng i haven

Lyng er en nøjsom og hårdfør plante, der ikke kræver meget pasning. Den fås i flere farver og kan blomstre i månedsvis. Ved at blande forskellige arter og sorter af efterårslyng med andre surbundsplanter kan du skabe et blomstrende bed, der sætter kulør på haven til vinter.

Lyng fås i mange farver bl.a. limegrøn, blå, hvid og et utal af rosa nuancer. Den er dekorativ og nem at have med at gøre på altanen i en potte såvel som i blomsterbedet i villahaven, hvor den trives fint både i stenbedet og i det solrige surbundsbed. Planterne er desuden stedsegrønne og fås i mange forskellige sorter med blomster i forskellige størrelser og blade i changerende farver.

SÅDAN DYRKER OG PASSER DU LYNG

Lyngfamilien, Ericaceae, inddeles bl.a. efter, hvornår planterne blomstrer. Ved at plante både forårsblomstrende, sommerblomstrende og efterårsblomstrende lyng kan du skabe et flot, blomstrende surbundsbed hele året. 

De forskellige sorter fås oftest i handlen omkring og på deres blomstringstidspunkt. 

Den rette jordbund til lyng

Lyng nyder en porøs, let og veldrænet jord. De forskellige arter af lyng trives ved forskellige surhedsgrader. Vil du plante lyng i et surbundsbed, skal du gå efter hedelyng og klokkelyng.

Høstlyng trives på den neutrale almindelige havejord, mens vårlyng helst vil stå i jord med lidt højere surhedsgrad. PH-værdien skal her ligge mellem 7,1 og 7,8. På en planteskole kan du altid få gode råd med på vejen. 

Placering og plantning

Du kan plante ca. fire-fem planter pr. m2. Planterne skal stå lyst og solrigt – gerne på steder med god luftcirkulation eller blæst ligesom i naturen, hvor de står ubeskyttet på sandede heder. De tåler dårligt fugten. 

Lyng klarer sig i særdeleshed godt i højbede og krukker, hvor vandet hurtigt løber fra. 

Lyng bøvler med svamp

For at undgå svamp i fugtigt vejr skal planten have mulighed for at tørre ud i løvet efter regnbyger. Det er sjældent frosten, der gør det af med lyngplanterne, men oftest råd som følge af svampeangreb, hvis planterne er placeret i for stillestående luft i et fugtigt efterår og en mild vinter.

Gode selskabsplanter til lyngbedet

Vil du skabe et smukt og kulørt efterårsbed, der blomstrer længe, kan du mixe forskellige arter og sorter af efterårslyng med mange forskellige planter. Vi foreslår følgende:

Almindelig revling, Empetrum nigrum, stedsegrøn med flad, krybende vækst.

Bjergte, Gaultheria, lav, stedsegrøn med skinnende blade, blomster/bær. Breder sig ved udløbere.

Japansk pieris, Pieris japonica ’Little Heath’, lav, stedsegrøn busk med brogede blade. Nyvæksten er bronzefarvet.

Kamtjatkarododendron, Theorhodion camtschaticum, løvfældende dværgrododendron.

Storfrugtet tranebær, Vaccinium macrocarpon, godt bunddække med spiselige bær.

Almindelig blåbær, Vaccinium myrtillus, velsmagende bær, smukt efterårsløv.

Tyttebær, Vaccinium vitis-idaea, stedsegrøn, breder sig ved udløbere, fine spisebær.

Almindelig kambregne, Blechnum spicant, stedsegrøn bregne.

Hedemelbærris, Arctostaphylos uva-ursi, lav, bunddækkende, stedsegrøn dværgbusk. 

Blågrå kalmia, Kalmia polifolia ’Newfoundland’, stedsegrøn dværgbusk, blomstrer i maj.

Almindelig linnæa, Linnaea borealis, stedsegrøn dværgplante, krybende vækst, klokkeblomster.

Beskæring af lyng

Lyng skal beskæres hvert år for at bevare en smuk, kompakt plante. Beskær i slutningen af april eller efter blomstring hos de forårsblomstrende typer. Beskær kun lyngen i toppen, ellers risikerer du, at planten går ud!

Vårlyng, Erica carnea, klippes i starten af maj, sommerblomstrende grålyng, Erica cinerea, i september-oktober og efterårsblomstrende hedelyng, Calluna vulgaris, i oktober-december, alt efter blomstringstidspunktet.

Lyng skal kun beskæres let. Skær i den bløde del af stænglen, ca. 1-2 cm under de nederste visne blomsterstande. Beskær ikke ned i den hårde, træede del af grenene, da planterne sjældent kommer med nye skud herfra.

Vanding af lyng

Lyng skal vandes den første vækstsæson, indtil den har fået et godt rodnet. Den er som nævnt dog nøjsom og vokser i naturen på lette, veldrænede jorde. Derfor skal den kun have meget lidt gødning én gang årligt i april, enten en god, klorfri blandingsgødning eller organisk gødning til surbundsplanter.

Pas på din lyng om vinteren

Hedelyng, vårlyng og klokkelyng, Erica tetralix, er fuldt hårdføre og klarer sagtens frosten uden vinterdækning. For at undgå svampeangreb skal blade fra træer og buske fjernes fra planterne, så de har mulighed for at tørre ud mellem det tætte løv. 

Har du lyng i krukker og altankasse, er det vigtigt at holde øje med, at de ikke tørrer ud. Det er meget almindeligt at glemme planter uden for vækstsæson, og det har gjort, at mange har den opfattelse, at lyng er en enårig plante – til producenternes glæde selvfølgelig. 

Lyng

Flere sorter sammen i krukker skaber et imponerende efterårsfarveflor.

Nem formering af lyng med stiklinger 

Tag stiklingerne i sensommeren eller om efteråret fra grene, som ikke blomstrer og stadig er lidt urteagtige. Stiklingerne skal være ca. 10 cm lange. Sæt dem i fugtig så- og priklemuld, der er blandet godt med sand eller grus. Dæk stiklingerne med perforeret plastik, og stil dem et lyst sted uden direkte sol. Vand kun jorden, når overfladen er tørret let ud. De nye planter vil danne rod i løbet af foråret og kan siden pottes op eller sættes ud.

Seks lyngarter, du skal kende

I Danmark findes der tre vildtvoksende typer lyng: Hedelyng, klokkelyng og den mere sjældne rosmarinlyng. De vokser alle på heden. De øvrige typer lyng er ”havelyng”, som ikke findes vildtvoksende i Danmark.

Hedelyng, Calluna vulgaris

Hedelyng gror på... heden! I haven skal den stå i veldrænet sandjord eller i surbund med en pH-værdi mellem 4 og 5. Den vil helst stå solrigt og gerne på en luftig plads, så den kan tørre ud i fugtigt vejr. Hedelyng fås i mange forskellige sorter og farver. De er efterårsblomstrende og blomstrer længe – nogle helt ind i december. Lyngplantens rødder tåler ikke at blive udsat for sollys, så plant altid i overskyet vejr.

Calluna vulgaris

Calluna vulgaris ’Aphrodite’

Irsk lyng, Daboecia cantabrica

Irsk lyng findes i naturen i... Irland! Den er en lille stedsegrøn busk med smalle, ovale blade, der er mørkegrønne og blanke på oversiden og hvidfiltede på undersiden. Blomsterne er større end på hedelyng og er klokkeformede i rosa, violette og hvide farver. Den vil gerne stå i fuld sol i en humusrig og veldrænet surbund. I handlen er det oftest hybrider, der sælges. De tåler bedre det danske vintervejr end vildarterne fra Irland. Ved meget hård og længevarende barfrost bør planten vinterdækkes med grangrene el.lign.

Irks lyng

Hvid irsk lyng, Daboecia cantabrica ’Alba’.

Klokkelyng, Erica tetralix

Klokkelyng vokser naturligt i Jylland både på hedestrækninger og i moser. Det er en lille, yndefuld busk, der får nikkende, krukkeformede blomster. De fleste sorter blomstrer fra juni-juli til september-oktober. Den er helt hårdfør i haven og skal ikke vinterdækkes. Den skal stå i et surbundsbed og passer fint som kantplante sammen med rododendron. Klokkelyng er smukkest, hvis den får lov til at brede sig lidt og blive til små tæpper. 

Grålyng, Erica cinerea

Grålyng er en sommerblomstrende lyng, som blomstrer fra juni-juli frem til september. Blomsterne er yndige og cylinderformede og sidder i tætte klaser ved skudspidserne, og løvet er fint grønt. Planten foretrækker en lys placering med sur, næringsfattig jordbund. I en hård vinter med megen barfrost er det klogt at vinterdække planterne med grangrene. 

Grålyng

Erica cinerea ’Roter Kobold’.

Almindelig rosmarinlyng, Andromeda polifoila

Almindelig rosmarinlyng blomstrer i maj-juni, men det gråblå løv er smukt året rundt i surbundsbedet. Bladene er lange og lancetformede og ligner rosmarinblade, deraf navnet. Den forekommer i naturen på hedearealer, men er ikke særlig udbredt. Den er fuldt hårdfør i haven og skal ikke vinterdækkes. 

Rosmarinlun, Andromeda polifoila

Almindelig rosmarinlyng, Andromeda polifoila

Vårlyng, Erica carnea

Vårlyng stammer fra det centrale Europa, inklusive Alperne. Den er derfor fuldt hårdfør og kan ovenikøbet blomstre under sneen. Den blomstrer fra februar-maj og fås i flere farver.

Vårlyng, Erica carnea