10 tips til at få succes med hortensia

Hortensia er en ægte haveklassiker, og det er der god grund til! Den blomstrer overdådigt fra højsommer til efterår med store hoveder i utallige, smukke nuan­cer fra romantiske hvide, lime og rosa farver over de mere iøjnefaldende blå, violette og røde. Selv i vinterhaven pynter hortensiaen, når sneen falder på de rustfarvede, visne blomsterstande, der står ranke i frost og slud.

Vidste du, at… Jordens pH-værdi styrer farven på hortensia. Hortensia kan sagtens ændre blomsterfarve efter et stykke tid i jorden.

Grønt tip: Sådan får du afskårne hortensia til at holde

Hortensiaer trives fint udplantet i haven, men egner sig også glimrende til krukker, da du så vil kunne vinteropbevare dem i et udhus eller et drivhus. Faktisk kan du fremskynde blomstringen i op til en måned ved at vinteropbevare din hortensia. Planterne vil nemlig begynde at gå i vækst, når solen får fat og opvarmer drivhuset i det tidlige forår, mens det stadig er koldt udenfor - og det er jo netop blomstringen, der gør hortensiaen så speciel, så en ekstra måned med blomster er ikke tosset. Hvis du også er helt vild med hortensia, så giver vi dig her 10 tips, så du kan få størst mulig succes med den smukke busk. 

Læs også: 5 grønne tips til altangartneren

10 tips til at få succes med hortensia:

  1. Køb vinterhårdføre hortensiaer til ud­plantning om efteråret.
  2. Plant gerne hortensia i en krukke med rigeligt jord, så udtørring undgås.
  3. Når du planter din hortensia i en krukke, er det vigtigt, at krukken har hul i bunden. Hvis der er mange store huller i bunden, er det godt at lægge et potteskår eller lignende over hvert hul i bunden, så overskydende vand kun langsomt siver væk.
  4. Opbevar hortensiakrukkerne i et uop­varmet drivhus eller udhus om vinteren.
  5. Placér helst hortensia, så den ikke står i direkte sol hele dagen.
  6. Vand i tørre perioder i bedet, så blom­sterne ikke hænger. Du skal være ekstra opmærksom på vanding, hvis du har hortensia i krukker, da krukkerne hurtigt tørrer ud i solrige perioder.
  7. Lad de visne blomsterstande sidde som beskyttelse gennem vinteren.
  8. Beskyt hortensia mod sen frost i for­året. Du kan fx dække den til med grangrene eller fiberdug, indtil al fare for frost er ovre.
  9. Giv planten gødning om foråret for at få god vækst og blomstring.
  10. Klip ikke hortensia ned efter sankt­hans. 

Se her, hvordan du dyrker hortensia i krukker