Spirende mikrogrønt

De fleste har sikkert prøvet at så karse i en skål med vat og frø, der spirer på en lille uges tid. Men det er nok de færreste, der ved, at man kan gøre det samme med et utal af andre frø og få en smagfuld og næringsrig topping til salaten, suppen eller smørrebrødet. Radise, broccoli og rucola kan man fx snildt dyrke på samme måde som karse. Det er nemt, og så er denne type mikrogrønt fyldt med vitaminer.

Hvad er mikrogrønt?

Mikrogrønt er en form for krydderurter, som du let selv kan dyrke i din vindueskarm. Det er små planter, som man høster meget tidligt – de allerfleste på kimbladsstadiet – akkurat ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade, planten udvikler. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er. Undtagelsen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste, til de første slyngtråde har udviklet sig.

Er du mere til krydderurter? Så har vi en guide til krydderurter i sæson her.

En nem minihave

Hjemme hos Helle Haugaard er der små, grønne øer overalt i huset. Hun dyrker spirer til maden og eksperimenterer med utallige frøsorter. I havestuen står et lager af frøposer, fine æsker og hampefilt i ruller. For tre år siden startede Helle firmaet Tiny Gardens og har gjort dyrkningen af de grønne spirer til et koncept, der både er æstetisk og velsmagende – og hvor alle kan være med.

En tiny garden består af en vandtæt æske foret med en hampemåtte, økologiske frø og en brugsanvisning. Hampemåtterne er er 100 procent naturlige, har en god evne til at holde vand og er komposterbare.

TIP: 

  • Har du ikke en hampemåtte, kan du dog sagtens dyrke mikrogrønt i jord eller på vat. 
  • Dyrk dit mikrogrønt et sted, hvor du ser det dagligt, og find evt. en fin, lille kande, så du altid har vand lige ved hånden
     

Det vigtigste er, at frøene holdes fugtige i hele spireprocessen. Når frøene spirer, har de brug for vand og varme, mens lys faktisk ikke er så vigtigt, før de bliver lidt større. Det vigtigste er, at frøene ikke tørrer ud.

Sådan dyrker du mikrogrønt

Læg spiremåtte eller vat i en skål, og vand til, så det er gennemvådt. Drys et tæt lag frø udover – de lidt større frø, fx ært, solsikke og radise, kan med fordel lægges i blød natten over, inden de sættes til spiring, da det fremmer en ensartet fremspiring. Stil skålen ved stuetemperatur. Sørg for at vande jævnligt – ca. en gang om dagen, dog uden at der står vand i skålen. Frøene tåler ikke at tørre ud, når først spiringen er gået i gang. Efter fem-10 dage kan du høste dine spirer.

Hvad med at bruge spiselige blomster i madlavning? Se mere her.

TIP: Hvis du er væk et par dage, kan du vande spirerne godt og stille dem i køleskabet. Tag skålen ud i varmen, når du igen er hjemme, og væksten fortsætter.

Intense smage

At man kan spise de spæde spirer af både basilikum, kål og bukkehorn, er en overraskelse for mange. Helle fortæller med et smil på læben, at en kunde simpelthen ikke kunne forstå, hvordan der dog kunne blive plads til radiserne i den lille spirebakke.

– Der når selvfølgelig ikke at vokse rigtige radiser frem i en tiny garden, men smagen af radise findes koncentreret i selve radisespiren. Den har samme skarphed som almindelige radiser, og det gælder for de fleste spirer, at de smager lidt som den grøntsag, vi kender som ”voksen”. Smagen i de forskellige spirer er meget ren og intens. Spirer af rucola har smag som de voksne rucolablade – dog uden disses bitterhed, ærteskud smager som nybælgede ærter og kløver friskt og mildt – lidt, som nyslået græs dufter.

Ernæringsmæssigt er der også noget at komme efter, når man dyrker de små spirer. Og her i vinterhalvåret, hvor det kan være svært at få friske grøntsager, er ethvert grønt drys en velkommen gæst på spisebordet. Mikrogrønt indeholder betydeligt højere niveauer af vitaminer og provitaminer end de ”voksne” grøntsager. Det drejer sig fx om vitamin A, C, E og K samt karotenoider, der er et forstadie til vitamin A.

Er du interesseret i køkkenhaver? Så kan du finde al information om, hvordan du anlægger en her.

Et bæredygtigt alternativ til krydderurter

Går du op i miljø og bæredygtighed, er det også sund fornuft at dyrke dine egne spirer. Mange af de krydderurter, du køber i supermarkedet, er nemlig dyrket i opvarmede væksthuse og måske transporteret langvejsfra. De er vant til optimal temperatur, lys og næringsstofmængde, så det kan være svært at få dem til at overleve derhjemme, selvom du har nok så grønne fingre. Mikrogrønt kan du derimod dyrke med stor succes på en uges tid uden sol og gødning.

Gode frøsorter til mikrogrønt:

Radise - Kløver - Ært - Rucola - Basilikum - Broccoli - Bukkehorn - Chia - Karse - Mizuna - Grønkål - Rødkål - Sennep - Solsikke.

Opskrift på omelet med spiretopping:

Omelet til 2 personer.

  • 4 æg
  • 4 spsk. vand
  • Salt og hvid peber
  • 20 g smør
  • 1 lille håndfuld blandede spirer (f.eks. ærteskud, solsikkeskud eller kløverspirer

Tilbehør:

  • 1 godt brød 
  • Tomatsalat

Pisk æggene sammen med vand, salt og hvid peber. Smelt smørret på panden, og hæld æggemassen på. Rør i 8-taller, til massen begynder at stivne. Dæmp varmen, og steg, til massen lige akkurat er stivnet. Lad ½ af omeletten glide ud på et serveringsfad, og fyld op med spirer. Fold forsigtigt den anden ½ af omeletten over. Servér straks med et godt brød og en tomatsalat til.