Ukrudt

Elsket og forhadt: Alt du skal vide om brændenælder

af Charlotte Kobberøe Fink 19.05.2020
Foto: Tina Brok Hansen
Brændenælder er ikke rare at komme i nærkontakt med uden det rette udstyr. Men vidste du, at du kan bruge den smagfulde og sunde plante i masser af lækre retter? Vi guider dig til at få det bedste ud af brændenælderne.

Barndommens erfaringer med brændenælder står stadig tydelige for de fleste af os: Har huden én gang været i nærkontakt med de takkede blade, så glemmer man sjældent den svidende fornemmelse, som hverken uanede mængder spyt eller mælkebøttesaft kunne komme helt til livs.

Men den ved første øjekast faretruende plante har også en hel række gode egenskaber: Den er sprængfyldt med vitaminer, og så smager den fortrinligt i maden. Men husk at bevæbne dig med tykke handsker og en saks, inden du går på jagt!

Derfor brænder brændenælder

Årsagen til, at brændenælderne brænder skal netop findes i, at de smager godt. Når de brænder, er det nemlig for at forsvare sig mod dyr (og mennesker), der vil spise dem.

Brændenældernes blade og stængler er derfor beklædt med bittesmå hår, som er fyldt med gift. Når vi kommer i kontakt med de sylespidse hår, stikker de hul på huden, og giften siver ind – og dét svider som bare pokker og kan efterlade små hvide blærer. Giften er dog ikke farlig at komme i kontakt med.

Læs også: Brændenælder bliver af nogle anset som ukrudt – bliv klogere her

Ukrudt: Hvordan fjerner man brændenælder?

Har du brændenælder som ukrudt i haven, kan du lettest fjerne dem med handsker først på sæsonen, hvor planterne er små. Vent ikke til planterne er store og modbydelige, og slet ikke til de har blomstret og begynder at sprede deres frø.

På større arealer kan du vende jorden, eller rydde brændenælderne med en buskrydder eller en græstrimmer. Bliv ved at holde brændenælderne nede til andre planter kan begynde at udkonkurrere dem.

Brændt af brændenælde: Sådan kan du lindre

Det var faktisk ikke helt ude i skoven, når vi som børn fik kammeraten til at spytte løs eller sprætte mælkebøtte-stængler op til de kløende blærer. Både spyt og mælkebøttesaft er nemlig let basisk og kan efter sigende neutralisere lidt af den syreholdige gift, når vi bliver brændt.

Sådan gør du, hvis du er brændt af brændenælde:

  • Skrab så mange af de små hår af huden som muligt, fx med et kreditkort. Lad så vidt muligt være med at klø: Det kan gøre det værre.
  • Rens området med koldt vand, der kan skylle giften væk. Tilsæt eventuelt lidt eddike eller natron til vandet, som kan være med til at neutralisere syren i giften.
  • Brændenældens egen saft indeholder faktisk en modgift, som også kan lindre.
  • Brug en lokalbedøvende eller antihistaminholdig creme på det brændte område.
  • Hvis du får en kraftig allergisk reaktion, kan du også prøve antihistaminer. Ofte vil den brændende fornemmelse dog aftage, inden pillerne kan nå at virke.
Brændenældens rigtige navn er det noget mere harmløse 'stor nælde', men på grund af dens ubehagelige egenskaber kaldes den i daglig tale næsten kun for 'brændenælde'.
Morten Mejnecke

Lav mad med brændenælder

Brændenælder smager skønt – og så er de super sunde. De er nemlig fyldt med både A- og C-vitamin, jern og kalium. Brændenælder minder lidt om spinat i smagen, og du kan derfor bruge dem i de retter, hvor du ellers ville have brugt spinat.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Brændenælder smager også skønt i blandt andet suppe, brød og pesto.

Når du har plukket friske brændenælder, kan du overhælde dem med kogende vand – så holder de op med at brænde.

Læs også: Dyrk spiseligt ukrudt som gourmetkokke

Tørring af brændenælder: Sådan gør du

Du kan også tørre dine brændenælder og på den måde forlænge holdbarheden og udvide rammerne for, hvad de kan bruges til.

De tørrede brændenælder er nemlig gode at bruge i din egen hjemmeblandede te eller urtesalt. Og så er det lidt hyggeligt at sysle med processen fra jord til bord og vide, at dine hjemmedyrkede urter er helt økologiske.

Sådan tørrer du brændenælder og andre urter:

  1. Når du har samlet dine urter, skal du svøbe dem i avissider og hænge dem op i en snor et lunt sted i skygge. Det er en god idé at plukke brændenælderne et sted, hvor de ikke efterfølgende skal skylles, da det kan gøre det sværere at tørre dem.
  2. Lad dem tørre et godt stykke tid, men tjek løbende urterne for skimmelangreb og råd, og fjern de kviste, der bliver angrebet.
  3. Når urterne er helt tørre, findeler du dem og hælder dem på tætte glas. Nu kan de bruges i teen eller mortes til urtesalt.

Tørrede brændenælder beholder deres smag i cirka et år.

Kilde: Sundhedguiden.dk

Læs også: Guide: Bland din egen te