5 hårdføre krydderurter til haven

 
Vinterhårdføre krydderurter er nemme at dyrke, fordi de kun kræver lidt pasning - og så dufter de fantastisk, når man stryger hånden over bladene!
 
Samtidigt er krydderurter uundværlige i madlavningen, da de tilfører alverdens retter en friskhed og masser af smag og duft. I galleriet nederst i artiklen kan du se 5 hårdføre krydderurter, der kan tåle den danske vinter.
 
 

Krydderurter er hårdføre til en vis grænse 

Selvom mange krydderurter betegnes som ”hårdføre”, kan både en meget våd vinter og længere tids barfrost tage livet af nogle af dem. Sørg derfor for, at de står i en veldrænet jord, og dæk dem evt. med granris eller blade før vinteren.
 
Især rosmarin kan være sart, så den har det bedst på et beskyttet sted eller i et uopvarmet drivhus om vinteren - især hvis den står i krukker. Krydderurter udvikler den mest intense smag, hvis de står i fuld sol og holdes til den tørre side. Dog må persille, purløg og basilikum ikke tørre ud. Giv kun gødning, hvis planterne står i krukker eller potter. Står de direkte i jorden ude i haven, har de ikke brug for ekstra at leve af. Brug langtidsvirkende gødning, så urterne ikke overgødes på bekostning af smagen. 
 
 
Vælg den rette placering 
Krydderurter elsker læ og beskyttelse, og derfor er det vigtigt at finde en egnet plads udenfor. Det er en fordel at placere bedet i nærheden af køkkenet eller terrassen, så du kan nyde urterne fra køkkenvinduet, eller når du opholder dig i haven.
 
Hvis du foretrækker et bed i haven, er det vigtigt, at du holder øje med, at de får nok plads omkring sig, så de ikke bliver overskygget af stauder og buske. Hvis du foretrækker et selvstændigt urtebed på terrassen, kan du enten grave ud til krydderurtebedet og fylde hullet ud med jord eller lave en afgrænsning med træ eller pil, fx et højbed. Du kan også stille krydderurterne i krukker eller flytbare kasser på terrassen. Den sidste metode giver mulighed for at flytte bedet og stille det et beskyttet sted om vinteren.
 

Sådan tørrer du krydderurter

Klip små bundter af de friske krydderurter, og hæng dem til tørre med hovedet nedad et tørt, skyggefuldt og varmt sted. De må ikke blive våde, for så risikerer de at få skimmelsvamp. Tag urterne ind, hvis det regner, og tør dem evt. færdigt i ovnen med åben låge ved 30° − ikke højere, for ellers forsvinder smagsstofferne.
 
Udendørs tørring tager ca. en uge. Når bladene knaser, og stænglerne er nemme at knække, stryger du bladene af stilkene og kommer dem på glas med låg. Tjek glassene hver dag i begyndelsen – dannes der kondens, skal bladene straks ud af glasset og tørres noget mere, inden der dannes svampesporer. Stil krydderierne et mørkt sted. De skal bruges inden for et år, ellers mister de smagen.
 
I GALLERIET HERUNDER KAN DU SE 5 HÅRDFØRE KRYDDERURTER TIL HAVEN