Sådan undgår du syge tomater

Tomater kan som alle andre planter blive angrebet af insekter og udvikle sygdomme. En humus- og næringsrig, let fugtig jord kan forebygge angreb. Så sørg for, at jorden i potter, på friland eller i drivhus er så god som muligt. Pas også på med at overvande dine tomatplanter, for så kan de lettere blive ramt af skimmelsvamp. Du kan eventuelt forebygge truslerne ved at sprøjte med udtræk af brændenælde eller padderokke. Læg urterne friske i en vandkande og overbrus tomatplanterne med denne urtete dagen efter.

De mest almindelige årsager til syge tomater

Kartoffelskimmel
Kolde og våde tomater kan angribes af kartoffelskimmel. Ved angrebet bliver tomaterne hårde, mørke og helt uspiselige. Kartoffelskimmel er en af de hyppigste årsager til, at tomater på friland ikke bliver en succes. Det er sjældent, at tomater i drivhus bliver angrebet af kartoffelskimmel. Planten kan ikke behandles, men skal kasseres. Læg den ikke på kompostbunken, men brænd den eller smid den ud sammen med almindeligt skrald.

Tomatskimmel
Tomatskimmel er i familie med kartoffelskimmel, men ikke ligeså slem. Sporerne bliver spredt over store afstande med vinden, og et angreb i kartoflerne kan godt smitte tomaterne i drivhuset. Tomatplanterne kan dog også smittes tidligt på året − især i perioder med koldt og fugtigt vejr. I disse perioder er det vigtigt med god udluftning i drivhuset. Undgå at vande for meget og at gøre bladene våde, når du vander. Er bladende angrebet, bliver de visne og lidt krøllede at se på. Fjern dem hurtigst muligt for at reducere smitterisikoen. Du kan stadig godt få tomater på planten.

Få mange flere nyttige havetips i ISABELLAS

Griffelråd
Bliver dine tomater pludselig sorte i toppen, skyldes det sygdommen griffelråd. Sygdommen opstår ved kalkmangel, som skyldes utilstrækkelig vandforsyning til blomster og frugter. Husk derfor at vande tilpas meget, når tomaterne er udviklet, og udsæt ikke planten for meget høje temperaturer eller for mange næringssalte.

Tomatuglen
Denne natsommerfugls larver æder af frugterne, men bliver ofte først opdaget, når skaden er sket. I juni lægger haveuglen æg på planterne i juni, og skaderne ses typisk i juli-august. Larven kan blive 3-4 cm lang og er enten grøn eller brun med en gul stribe langs siden. I august-september forpupper larven sig i jorden, og i maj bliver den til en sommerfugl. Den bedste måde at bekæmpe den på er at samle larverne sammen med hænderne og destruere dem.

Mellus
Kaldes også kaldet "hvide fluer", da de flyver rundt mellem planterne. De suger plantesaft og udskiller en sukkerholdig overskudsvæske, der skader planterne. Sprøjt med insektsæbe for at bekæmpe dem. Du kan også anskaffe dig snyltehvepsen Encarsia formosa, der forhandles som pupper. Snyltehvepsen klækker efter få dage og starter med det samme med at snylte på melluslarverne.

Har du forspiret tomater? Se hvordan du planter dem ud i videoen:

Lækkerier med dine hjemmedyrkede tomater: Nem opskrift på bruschetta med tomater og hvidløg