Sådan dyrker du tomater med succes

Tomater skal sås i februar-marts, og når de i slutningen af april er blevet store nok, er det tid til at prikle dem ud. Har du ikke mod på selv at lave dine tomatplanter helt fra bunden, kan du også få et forspring ved at købe små planter på en planteskole i april. Når tomatplanterne er blevet for store til de små potter, planter du dem om i større potter med almindelig pottemuld. Vokser planterne for meget, så de bliver ranglede, er det, fordi de får for lidt lys i forhold til temperaturen. Stil dem lysere og lidt køligere. 

Prøv også: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

Så skal der prikles

Har du sået tomaterne i februar-marts, er det i slutningen af april ved at være tid til at prikle. De små planter har nu brug for mere plads og jord omkring sig og kan på dette stadie også tåle en smule gødning. Vend såbakken på hovedet, og bank forsigtigt jorden ud på et bord eller lignende. Tag fat om kimbladene, så du undgår at røre ved stænglen, som stadig er ret skrøbelig, og skil så stiklingen fra jorden. Sørg for, at rodnettet stadig sidder fast, for det skal med ned i den nye potte. Tag nu en priklepind eller en blyant og lav hul i jorden i den nye potte, så der er plads til planten. Sæt et par - eller lidt flere afhængig af pottens størrelse - ned i jorden, og tryk jorden godt rundt om dem. 

Plant ud og bind op

Når nattefrosten er væk, kan du plante de små planter ud i drivhuset. Du får de mest velsmagende tomater, hvis du planter direkte i jorden. Vil du hellere bruge plantesække, anbefaler vi at bruge økologiske plantesække, som er tilsat organisk gødning i stedet for kunstgødning.
Skal tomaterne stå på friland, skal nattemperaturen helst være over 7°, for at planterne ikke får kuldechok og går i stå i væksten. Plant tomaterne med et godt mellemrum på ca. 40-50 cm.

Står dine tomater i drivhus, er det ikke altid, de kan bestøve sig selv. Ryst dem derfor af og til, så pollen kan drysse ned på støvfanget. Står tomaterne ude, gør vinden arbejdet for dig. Har du hverken drivhus eller have, kan du sagtens dyrke tomater i store potter på en solrig altan. Er planten ranglet, så plant den dybt i potten. Planten udvikler nye rødder ud fra stænglen og tager altså ikke skade af at blive sat dybt i jorden. Vand planten godt, og stil den et solrigt sted på altanen.

Når tomatplanterne er blevet så store, at de ikke kan holde sig selv oprette mere, skal du binde dem op med en snor eller til en lang stok.

Læs også: Køkkenhave på den nemme måde

Gød og nip efter behov

Tomater får brug for gødning i løbet af sommeren, hvis de står i plantesække. Står tomaterne direkte i jorden både ude og i drivhus, kan du gøde dem ved at lægge et lag kompost oven på jorden under hver plante. Har du god plads til dine tomater, behøver du ikke at nippe de små sideskud af, men de er nemmere at styre, hvis sideskuddene fjernes. Vær opmærksom på, at busktomater (der er gode til potter) og visse tomatsorter skal beholde sideskuddene. Sidst i august er det en god idé at knibe toppen af planterne, så al energien bruges på at udvikle de tomater, som allerede er på vej, frem for til plantevækst.

Se  også: Sådan planter du løg i haven

Vand godt, og lad tomaterne hænge længe

Husk at vande dine tomater jævnligt, men vær ikke for ivrig. Vander du for flittigt, vil det give stor risiko for skimmel i planterne, og det vil også gå ud over smagen i tomaterne. Vand altid helt nede ved jorden, så planterne ikke bliver våde. Tomathøsten kan begynde med den første grønne tomat, hvis du holder af dem. Vil du have røde tomater, skal du huske, at jo længere tid de hænger på planten, jo bedre smag får de. Er du omhyggelig med ikke at vande for meget, ikke at gøre planterne våde og sørge for god udluftning, hvis de står i drivhus, kan planterne holde sig sunde, så du kan høste tomater lige indtil den første nattefrost.