Mere end bare et jordbær

Jordbær er ikke bare jordbær - der findes både almindelige havejordbær, remonterende jordbær, skovjordbær, månedsjordbær og prydjordbær. Men hvordan dyrker man ideelt set sine egne røde vidundere?

Plant & plej dem
Jordbærplanter trives bedst i god fugtig muldjord med masser af organisk materiale, hvis udbyttet skal blive optimalt. For at opnå et godt udbytte allerede året efter plantning skal du plante de almindelige jordbær i juli-august og de remonterende i september. Planterne sættes med en god afstand på 30-45 cm og trykkes fast i jorden, så rødderne får en god jordkontakt. Det får dem til at danne nye rødder, som er meget vigtige for vandoptagelsen.

Planterne skal have gødning hvert år, men først efter at bærsæsonen er afsluttet. Brug gerne kompost, champost eller hestemøg som gødning for også at holde jorden løs og humusrig.

Hold fjenderne på afstand
Desværre er det ikke kun os mennesker, der kan lide jordbær. Fugle elsker dem også, men de kan holdes væk med grønne jordbærnet, som skal lukkes helt tæt omkring planterne.
Sneglene er sværere at holde væk. Prøv eventuelt at grave nogle små glas med øl i ned i jorden, så kun den øverste centimeter rager op over overfladen. Tøm glasset jævnligt for døde snegle.
Spindemider, jordbærmider og snudebiller kan holdes væk ved at sætte hvidløg, porrer eller løg mellem rækkerne. Hvidløgene sættes i oktober og kan høstes næste år efter bærsæsonens afslutning.

Skønne sorter

Dybdahl: Den gode gamle sort med velsmagende søde tidlige bær. Svag vækst.

Senga Sengana: Fantastisk smag og godt middeltidligt udbytte. Velegnet til nedfrysning. Desværre meget udsat for gråskimmel.

Honeoye: Store velsmagende tidlige bær. Robust og ikke ret modtagelig for gråskimmel. Velegnet både som friske bær og til desserter, saft og nedfrysning.

Florence: Ny sen sort med søde mørkerøde bær. Stort udbytte og meget robust over for både gråskimmel og meldug. Velegnet både som friske bær og til marmelade og nedfrysning.

Ostrara: Remonterende sort med lyserøde bær. Bedst at spise friske.