Aubergine
Køkkenhave

Dyrk auberginer i drivhuset

af Renate Rosenmeier 22.01.2020
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Auberginen er en lækker afgrøde, som du nemt kan dyrke i drivhuset. Den kræver dog en lun plads og en tidlig start.

Vi kender alle supermarkedets store violette auberginer, som bruges til mousaka eller grillet i ovnen. Men den svampede grøntsag findes i mange andre former og farver, som ikke lige er til at finde i butikkerne, men som er spændende at se på og sjove at dyrke i drivhuset. De kræver lidt pleje og pasning, men så får du også fantastiske auberginer, som både pynter i drivhuset og smager himmelsk i maden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Auberginen, Solanum melongena, vokser naturligt, hvor klimaet er varmt og fugtigt, og kan på vores breddegrader kun dyrkes i drivhus eller vinterstue. Det tager ca. 80 dage at dyrke auberginer fra frø til høst, så det er godt at begynde i god tid.

Sådan dyrker du auberginer

Auberginer, Solanum melongena, tilhører natskyggefamilien ligesom kartofler, peber og tomater. Botanisk set er frugten på auberginen et bær, men vi betragter den som en grøntsag. Selve planten bliver fra 50 til 150 cm, alt efter sort og vækstforhold, og får smukke lavendelblå eller hvide blomster. Planterne er selvbestøvende. Det er flerårige planter, og med lidt held kan du få dem til at overvintre i en krukke indenfor, hvor der er lyst og ikke for koldt. Så behøver du ikke begynde forfra med såning hvert år og kan høste dine første auberginer tidligere.

Forspiring af aubergine

Så frøene sidst i marts i små potter eller bakker i såjord. Stil dem et varmt sted, helst omkring 22°, og meget lyst.

Når de er omkring 10 cm høje, planter du dem om i større potter i almindelig plantejord. Hold jorden let fugtig, og lad dem stå ved almindelig stuetemperatur et sted med masser af lys, så de ikke bliver ranglede, indtil du kan stille dem ud i drivhuset engang i maj. Det er vigtigt, at de ikke bliver flyttet for tidligt, for de må endelig ikke få kuldechok.

Plant aubergineplanterne om i store potter fyldt med plantejord eller direkte i drivhusjorden, så de for alvor kan begynde at vokse. Hvis du vil have en busket plante, kan du knibe topskuddet af. Hold øje med temperaturen, specielt om natten, hvor temperaturen i drivhuset ikke må komme under 15°. Dæk evt. planterne med fiberdug. De elsker meget sol, så de må ikke stå i skygge af andre planter, fx tomat og agurk. Husk at vande godt, og gød med organisk økologisk gødning, som giver en stabil gødningstilførsel over en længere periode, så planterne holder sig sunde. Efterhånden som de vokser sig større, og frugterne bliver tungere, er det en god idé at binde dem op til en stilk el. lign., så planten ikke knækker under vægten.

En smuk aubergineblomst

Høst af aubergine

Du kan høste de første auberginer fra midten af juli eller lidt senere, alt efter sort. Auberginer kan plukkes både som små og som fuldt udviklede, bare de føles faste og har en blank overflade. Lader du dem sidde for længe, bliver de store, bløde, luftige og fyldt med kerner.

Ligesom hos andre medlemmer af natskyggefamilien er alle grønne dele af aubergineplanten giftige og blomsterne samt de rå frugter ligeså. Så ingen auberginetatar eller aubergineblade i salatskålen. Auberginen skal varmebehandles, før den er spiselig, og kan tilberedes på mange måder, fx grillet, bagt eller i sammenkogte retter som ratatouille.

Skadedyr der rammer aubergine

De mest almindelige skadedyr, som angriber auberginen i drivhuset, er bladlus, trips og spindemider. Bladlusene bekæmpes bedst med insektsæbe eller biologisk krigsførelse i form af mariehøns og svirrefluer, der æder mange bladlus. Lader du døre og vinduer til drivhuset stå åbne, finder de selv vej til planterne og forsvinder igen, når arbejdet er gjort.

Trips og spindemider er den værste plage, da de ødelægger det yderste lag af bladene, så de bliver sølvgrå eller gullige og ikke længere kan lave fotosyntese og dermed få planten til at vokse og udvikle frugter. Brug insektsæbe, eller få fat i nyttedyr, som kan bekæmpe dem.

Slip af med den bitre smag i dine egne auberginer

De store moderne lilla sorter er forædlede, så kødet ikke er bittert, mens de alternative sorter godt kan være bitre i mere eller mindre grad. Bitterheden fjernes let ved at skære auberginerne ud i skiver, salte dem og lade dem trække i 15-30 minutter. På den måde trækkes også en del af vandet ud, så auberginerne er lettere at grille. I nogle opskrifter står der, at skrællen skal fjernes for at fjerne bitterheden, men lad være med det, for her sidder der mange nyttige stoffer, der er gode for kroppen.

Gode auberginesorter

Solanum melongena, ’Mini Striped Toga’ - Aubergine

Solanum melongena ’Mini Striped Toga’
En lille aflang asiatisk aubergine med flotte orange-grønne striber. Planten får små hvide blomster, som vokser i klaser på hovedstænglen, og er velegnet til krukker, da den ikke bliver mere end 50 cm i højden. Du kan høste mange af de små auberginer fra august. Tilberedes hele.

Solanum melongena, ’Rotonda bianca sfumata di rosa’ - Aubergine

Solanum melongena ’Rotonda bianca sfumata di rosa’
De flotte hvide auberginer med sarte violette aftegninger er aflange til ovale og stammer oprindeligt fra Italien. De lilla blomster bliver til ca. 8 cm lange lilla auberginer med rillede fordybninger. De er milde i smagen på trods af deres størrelse og kan høstes fra sidst i juli. Tilberedes i skiver.

Solanum melongena ’Bianca al Uovo’ - Aubergine

Solanum melongena ’Bianca al Uovo’
En hvid æggelignende aubergine, der er en meget gammel europæisk sort. Den bliver ca. 5 cm i diameter og kan sagtens vokse i krukker, da planten ikke bliver så voldsomt stor. Planten er meget produktiv hele sæsonen, og de lilla blomster pynter smukt samtidig med de hvide auberginer. Frugterne kan høstes fra begyndelse af juli.