Forspiring af tomat, kartoffel og chili

Forspiring af grøntsager er ofte ikke decideret nødvendig, men noget du kan vælge at gøre, hvis du gerne vil have en tidligere grøntsagshøst! Er du ikke utålmodig, kan du i det fleste tilfælde sagtens vente, til det er varmt nok til at så på friland. Visse planter nyder dog godt af at blive forkultiveret, fx tomat, kartofel og chili, da udviklingstiden knapt lader dem give et fornuftigt udbytte, før det igen bliver koldt i vejret.

Trin for trin guide: Kom godt i gang med at forspire

Forspiring - hvornår og hvordan?

Du behøver ikke nødvendigvis at have udstyret i orden
Der findes et væld af forspirings udstyr, alt fra minidrivhuse over tørvebriketter og til nedbrydelige spagnumvækstpotter, men så længe du bruger så- og priklemuld, kan du forspire i hvilken som helst beholder. Så- og priklemuld er en let og porøs jord, der ikke klasker sammen, når du vander. Den er steril, så de små, nye planter ikke skal slås mod alger, skimmel og diverse jordbårne plantesygdomme. Desuden indeholder så- og priklemuld mindre næring end pottemuld. Det er vigtigt, da de sarte spirende planter risikerer at blive svedet af af den megen næring, der findes i almindelig pottemuld. 

Tjek dine frøs spireevne
Når du køber frø, står der altid på pakken, hvor mange procent af frøeende, der kan forventes at spire. Hvis du derimod selv har taget frø eller dine frø har overskredet udløbsdatoen, så kan det være nødvendigt at kontrollere de små frøs livskraft, selvom mange frø sagtens kan spire trods en overskreden udløbsdato. Tjek dine frøs spireevne ved at lægge dem på et stykke våd køkkenrulle med husholdningsfilm over, og lad dem stå et par dage. Hvis det kun er halvdelen, der spirer, skal de bare sås dobbelt så tæt, som anvist på posen. Med de store frø er det endnu nemmere: Læg frøene i vand fra den ene dag til den næste. Vælg de frø, der svulmer op og lægger an til at bryde skallen. 

Forspiring og fremgangsmåde
Forspiringen er simpel. Fyld din fortrukne beholder med så- og priklejord, og så frøene med den afstand, der er anbefalet på pakken. Større frø dækkes med et let lag muld, mens de mindre blot kan strøs på jordens overflade. Sørg for, at frøene har god kontakt med jorden.

I starten er det en god idé at vande med en forstøver. Placér dem lyst, men ikke i direkte sol, og dæk gerne med en plasticpose eller en glasklokke. Sørg for, at der er udluftning - ellers risikerer du, at planterne rådner.

Ompotning
Når planterne har foldet de første kimblade ud, og efterhånden er så store, at der bliver trangt i potterne, er det tid til at potte om eller prikle, som det også hedder. Tag forsigtigt planterne op, og del dem. Vær varsom med de sarte rødder, og plant hver enkelt plante med det samme – så undgår du udtørring. Efterhånden som planterne får fart på, kan det være nødvendigt at plante dem om flere gange.

Når du planter dine afgrøder ud, så vælg en overskyet og vindstille dag efter frosten med sikkerhed er forsvundet.

Læs om prikling: Guide: Sådan skal du prikle

Forhærdning
Nogle afgrøder får et chok, når de flyttes indefra og ud, og temperatur og vanding ikke er, som det plejer. Derfor kan det være nødvendigt at forhærde planterne ved at lade planterne stå ude gradvist længere og længere over en periode på et par uger. Hold igen med vanding og gødning nogle dage før hærdningen begynder. 

Læs mere: 3 afgrøder, du kan forspire i januar  

Tre populære medlemmer af natskyggefamilien
Tomat, kartoffel og chili er tre populære afgrøder, der har alt at vinde ved forspiring:

Læs videre: Forspiringskalender: Start haveåret med sunde afgrøder