Forspir dine skalotteløg

Jeg læste et sted, at man ved at forspire skalotteløg kunne få langt større løg end ellers. Derfor lagde jeg de bedste af mine tiloversblevne skalotteløg fra sidste sæson i en stor flamingokasse med løs jord for på den måde at forspire dem.
 
 
I løbet af blot en uge var der fine grønne toppe, og efter bare 14 dages forspiring plantede jeg dem ud i køkkenhaven. Her står de på den anden side af de aspargesplanter, jeg satte sidste år. De står rigtig fint i nogenlunde lige rækker.
 
Når et skalotteløg vokser, deler det sig i tre til otte separate løg. Og der en tendens til, at store sætteløg bliver til mange små skalotteløg, mens mindre sætteløg bliver til få store.
 
 
Skalotteløg danner deres grønne toppe, fra du planter dem til omkring Sankt Hans, hvorefter afgrøden begynder at arbejde på selve løgdannelsen. Derfor er det et godt tegn, hvis de grønne toppe er store omkring det tidspunkt, for det betyder oftest, at også løgene bliver store.
 
Det er en god idé at gøde skalotteløgene med organisk gødning i løbet af sæsonen, da det er med til at gøre løgene endnu større og mere smagsfulde.
 

Udplantning og høst af skalotteløg

Når du planter de forspirede skalotteløg ud i haven, skal du huske at placere løgene med god afstand, så der er 10 til 15 cm mellem hver løgplante. Du kan få forskellige sorter, hvoraf nogle er større end andre, så nogle har brug for ekstraplads i bedene. Det skal du huske at have for øje, når du planlægger dine bede i køkkenhaven.
 
 
Det er tid til at høste skalotteløgene, når de grønne toppe begynder at lægge sig ned langs jord, og når rødderne begynder at løsne sig. Når du har høstet alle løg, skal du huske at lade dem tørre godt, før du opbevarer dem et tørt og frostfrit sted.
 
Husk at tage sætteløg til næste år fra, når du høster dine skalotteløg, for så kan du nemt forspire dem igen.