Køkkenhave

10 Favoritter i danskernes køkkenhave

af Bente Halkjær 28.01.2020
Foto: Kira Brandt.
Mangler du inspiration til nye input i din køkkenhave? Frygt ej - vi har samlet en top-10 over danskernes farvoritter, hvorfra du kan lade dig inspirere.

Der er så mange muligheder for, hvad der kan plantes i ens køkkenhave, at det kan virke uoverskueligt. Vi har derfor samlet en liste over danskernes favoritter i køkkenhaven, så du forhåbentligt får inspiration til din egen køkkenhave. Derudover er denne liste også god til at få overblik over hvilke sorter, der er gode at gro i en køkkenhave i Danmark.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du mangler hjælp eller tricks til at få skubbet din køkkenhave i gang, så læs med her!

Danskernes 10 favoritter i køkkenhaven:

1. Ærter er køkkenhavens slik – der er ikke noget bedre end at spise ærter direkte fra planten. Ærter sås direkte på voksestedet fra midten af april, og planterne har god gavn af noget at klatre op ad, især hvis det er høje sorter.

2. Bønner er varmekrævende vækster, så de skal først sås, når jorden er tilstrækkelig lun, hvilket vil sige i slutningen af maj. Der er forskellige typer, og de høje har brug for et stativ at klatre op ad.

3. Gulerødder er oftest orange, men du kan også vælge sorter med gule, røde eller helt mørkt violette rødder, og frøene sås direkte på voksestedet. Gulerodsfluens larver er meget glade for at gnave i gulerødderne, men du kan gøre det svært for dem ved at så i slutningen af maj. Insektnet eller græsafklip lagt helt ind omkring toppen yder også god beskyttelse.

4. Kartofler skal forspires i februar-marts og lægges i jorden, når jordtemperaturen er over 5°. Det er nødvendigt at hyppe jord op omkring planterne, så du undgår grønne og uspiselige kartofler.

5. Radiser sås direkte på voksestedet i marts-april, og i løbet af få uger kan du sætte tænderne i de første radiser.

6. Rødbeder sås direkte på voksestedet i april-maj, og høsttidspunktet varierer efter, hvor store rødbeder du ønsker. Der spirer flere planter fra ét frø, så udtynding er nødvendig.

7. Squash kan du så direkte på voksestedet i maj, men du kan også give dem et forspring ved at forspire dem i april. Planterne bliver store, og de yder sædvanligvis godt.

8. Grønkål kan sås direkte i bedet sidst i april, men du kan med fordel starte såningen indenfor i marts. Kålsommerfuglen lægger gerne æg i kål, hvorefter larverne spiser løs af kålbladene. Det er derfor til stor gavn at dække planterne med insektnet, så kålsommerfuglene ikke kan komme frem til kålplanterne og lægge æg.

Hvad kan du mon lave med dine grøntsager fra køkkenhaven? Et lækkert eksempel er grøntsagstærte med rygeostcreme.

9. Græskar er imponerende planter, som du kan forspire i april eller så direkte i haven i maj. Du skal være opmærksom på, at planterne fylder rigtig meget.

10. Jordskokker egner sig til at stå i udkanten af bedet, da planterne bliver høje. Du kan lægge jordskokker direkte i jorden i april-maj, og planterne vil typisk komme igen hvert år, da der næsten altid vil være jordskokker tilbage i jorden, hvilket er startskuddet til nye planter. Vær derfor opmærksom på, at jordskokker er meget svære at komme af med igen, så hvis du tvivler på planten, kan du i stedet dyrke den i en stor potte.