Undgå lus i roserne

De kribler og krabler og er bare en ulidelig plage, der kan drive rosenelskere til vanvid. De forhadte bladlus suger plantesaft fra området omkring rosenknopperne og giver klæbrige belægninger, der er både ulækre at se på og ødelæggende for planten.

Heldigvis er det ifølge havekonsulent Susie Helsing Nielsen ikke så svært at komme bladlusene til livs:

− Lus i roserne kan nemt spules af med en vandslange. Du kan også sprøjte med insektsæbe direkte på lusene. Gentag behandlingen to-tre gange, og du er sikker på, at de ikke kommer igen.

Læs også: Dyrk ISABELLAS's romantiske havestil!

Sådan undgår du at få lus i dine roser

Men en ting er at behandle angrebne roser. Noget andet er at forebygge, at lusene overhovedet kommer. Dertil har Susie Helsing Nielsen også en håndfuld tricks:

− Hvis du vil forebygge en invasion af bladlus og andre skadelige insekter i rosenbedet, skal du sørge for at have masser af redekasser til fuglene og kvas- og stenbunker til pindsvin, mus, padder og nytteinsekter. De æder insekterne og er derfor på helt naturlig vis med til at bekæmpe skadedyrene.

Læs også: Brug smukke klatreroser i haven!

− Lavendel, bjergmynte, katteurt, timian og andre duftende planter holder også bladlusene lidt på afstand, så plant gerne roserne tæt på disse. Lavendel har desuden den fordel, at de tiltrækker nytteinsekter, som kan være med til at bekæmpe bladlusene, og så er de jo også smukke sammen med roser, slutter Susie Helsing Nielsen.

Er der dukket vildskud op på dine buske? Se hvad du skal gøre i videoen:

 

Læs også: Undgå snegle i køkkenhaven!