Trin for trin-guide: Kom godt i gang med at forspire

Foråret er lige om hjørnet, og det er endelig tid til, at vi kan sidde udenfor og nyde alt det grønne. Vil du tyvstarte lidt på vækstsæsonen, så køkkenhave og blomsterbede får en flyvende start, er det en god idé at forsprire. Vi guider dig hele vejen, fra de små frø kommes i jorden, til du kan nyde de smukke farvestrålende planter udendørs. 

Find din plantekalender her: Hvornår skal jeg forspire hvilke planter? 

Hvorfor skal jeg forspire?

Det skal du, hvis du gerne vil have tidligere blomstring eller grøntsagshøst. Med nogle planter, som ikke er naturlige i vores klima, er det nødvendigt; fx artiskok og chili. De skal sås tidligt på året, hvis de skal nå at give et udbytte, inden det igen bliver koldt. Også sommerblomster som fx pelargonie, petunia og heliotrop skal forspires, hvis du skal se dem blomstre om sommeren. Husk at følge anvisningerne på frøposen. 

Hvad skal jeg bruge?

Du kan komme i gang med helt enkle remedier. Frøene kan sås i bakker eller potter, og du kan lave spirepotter af avispapir eller bunden af en mælkekarton. Brug altid så- og priklemuld beregnet til såning. Vælger du almindelig jord, risikerer du, at rødderne bliver svedet, da jorden er for næringsholdig. Såmuld kan købes på planteskoler og af og til også i supermarkeder.

Få mere inspiration til køkkenhaven: Dyrk dine egne hvidløg

Hvordan sår jeg?

  1. Fyld din såbeholder med jord, og så frøene med den afstand, der står på pakken. Dæk større frø med et tyndt lag muld, mindre frø skal drysses ud på overfladen.
  2. Tryk jorden let, så frøene kommer i kontakt med jorden. Jorden skal holdes let fugtig og må ikke tørre ud. I starten er det lettest at vande med en forstøver.
  3. Stil potterne i minidrivhus, eller dæk dem med en plastikpose eller glasklokke.
  4. Placér potterne lyst, men ikke i direkte sol.

Husk desuden:

  • Sørg for udluftning, og luk ikke minidrivhuset tæt til – for meget fugt får frøene til at rådne.
  • Store frø som majs, agurk, bønner og squash skal sås enkeltvis i små potter og ikke dækkes med glas eller plastik, da de let mugner.
  • Når planterne har udviklet et-to blade foruden kimbladene, har de ikke længere brug for et minidrivhus. 

Hvornår skal jeg potte om, og hvordan gør jeg?

Efterhånden som planterne bliver så store, at de kommer til at stå tæt i potter og bakker, er det nødvendigt at potte om/at prikle, så hver enkelt plante har plads at udvikle sig på. Sådan her gør du:

  1. Når du skal potte de små planter om, tager du dem forsigtigt op af potterne og deler dem. Pas på rødderne, der er sårbare over for udtørring. Prikl derfor hver enkelt plante med det samme.
  2. Inden kimplanten skal over i den nye potte, laver du et hul til den med fx en priklepind eller en finger.
  3. Når planten er sat ned i hullet, trykker du forsigtigt jorden ind til den, så den står fast.

Det kan blive nødvendigt at plante om i større potter én eller flere gange.

Se mere: Tag hortensiaen fra haven med ind til pynt og få buketten til at holde

Hvornår kan jeg plante ud?

Når planten er blevet stor nok, og vejret er blevet mildt, er planten klar til at blive plantet ud i haven. Hvornår du kan plante ud, afhænger af den enkelte afgrøde. Mange kan plantes ud i april, afhængigt af vejret, mens andre først kan plantes ud i maj, når nattefrosten er ovre. Det gælder fx squash og mange sommerblomster. Når planterne skal ud, er det en fordel, at det er lidt overskyet og vindstille, da det kan være hårdt for dem at blive plantet ud i bagende sol og blæst.

Sørg for tilstrækkelig afstand mellem afgrøderne og omhyggelig vanding. Afgrøderne får bedre betingelser, hvis du fjerner ukrudtet omkring dem.

Kan jeg plante direkte ud?

Inden planterne skal flyttes ud på deres endelige voksested, skal de hærdes, for hvis de får et chok, kan væksten sættes i stå i en periode, og så mister du det forspring, du har fået ved at forspire planterne. Det vigtigeste at huske er:

  • Begynd i en periode med varme i luften, og sæt planterne et sted, hvor der er læ og ingen direkte sol.
  • Sæt planterne ud om morgenen, og tag dem ind, inden det bliver mørkt.
  • Fortsæt en uges tid (for kuldefølsomme planter som chili evt. længere), så du får planter, som er klar til udelivet.

Få tips til at bruge afgrøderne: Brug rub og stub fra din grøntsager med fermentering

I videoen kan du se, hvordan du sår forspirede planter ud: