Kompost er ikke bare kompost

Kompost fra genbrugsstationerne
Den er uden struktur og meget stærk. Den skal du altså bruge med omtanke og ikke sprede den ud i et tykt lag mellem for eksempel dine roser. Komposten har ikke nogen jordforbedrende virkning, og alle næringsstofferne er tilgængelige med det samme. Det er altså nemt at overgøde sine planter, så de godt nok gror gevaldig meget, men til gengæld også bliver meget sarte og modtagelige over for skadedyr. Denne type kompost er god til at topdresse græsplænen med eller til at drysse i et tyndt lag ved krævende grøntsager som majs, squash eller kål. Du må ikke drysse den ud på steder, hvor du skal så, da den vil ødelægge frøenes spireevne.

Kompost fra kompostbeholderen
Når den er omsat igennem flere år, er den rigtig god til havens planter. Vær opmærksom på ikke at smide ukrudt i frø på komposten, da du så vil få et stort problem med ukrudt, når den sidenhen spredes ud i haven.

Kompost fra køkkenet
Køkkenkomposten fra den lukkede beholder er ligesom komposten fra genbrugsstationerne meget stærk og uden struktur. Brug den på samme måde som denne.

Milekompost
Det er kompost, der har været igennem en varmeproces og kun er halvt omsat. Den giver både jorden struktur, tilfører planterne konstant næring, danner gemmesteder for nyttedyr og holder jorden dækket mod ukrudt og udtørring. Den er fantastisk at bruge i et lag på 5-10 cm mellem rækkerne i køkkenhaven og i et lidt tyndere lag mellem stauderne og frugtbuskene. Du kan selv fremstille denne kompost. Det kræver minimum 1 m³ plantemateriale - det kan for eksempel være ukrudt og grene, blade osv. fra lugearbejdet og visne staudetoppe UDEN jord. Senegræs, pinde og grene er for seje at omsætte, medmindre de bliver hakket i mindre stykker.

? Læg et lag plantemateriale ud på jorden, og vand det godt igennem. Fortsæt med at bygge milen op på denne måde.
? Drys lidt organisk gødning mellem hvert lag for at give bakterierne noget at starte med. I løbet af nogle dage vil komposten begynde at blive varm. Den bedste temperatur er 60-70º.
? Mens komposten er gennem varmeprocessen, er det vigtigt, at den holdes jævnt fugtig. Du kan teste fugtigheden ved at tage en håndfuld kompostmateriale og klemme det i hånden. Du skal kunne presse vand ud af det, så det drypper, men ikke tapløber.
? Når milen atter er blevet kold (omkring 30º), stakker du den om og lægger den igen op lagvis. Start med at skrabe det yderste lag af, så den del af komposten, der ikke har været varm, kommer med i næste opvarmning.
? Milekomposten skal igennem en opvarmning tre gange, hvorefter den er klar til brug. På denne måde kan du på ganske kort tid (omkring 1½-3 måneder) fremstille den bedste kompost uden ukrudtsfrø og sygdomme, samtidig med at du slipper af med dit haveaffald og får det bragt tilbage i havens kredsløb.

Læs om rosearter, hvordan du dyrker og beskærer roser og få tips til flotte dekorationer og buketter nedenfor.

Roser i haven skaber duft og stemning.

Roser - flere smukke arter
Historiske roser er kraftigt voksende buskroser med en overvældende blomstring og skøn duft, men mange af dem kun blomstrer én gang i løbet af sommeren.

Læs mere om historiske roser her.

Klatreroser er fantastiske til at skabe liv i haven og dække grimme hegn eller en rå mur og tilfører haven et romantisk udtryk.

Læs mere om klatreroser her.

Roser - sådan dyrker og passer du dem
Roser trives i ganske almindelig havejord, som gerne må være en smule leret. Sørg for at plantehullet er stort og dybt, så rødderne kan foldes ud.

Læs mere om hvordan du dyrker de smukkeste roser.

Læs mere om hvordan du beskærer roser.

Læs mere om hvordan du beskytter havens sarte planter.

Roser - sådan laver du en buket eller dekoration

Sommerblomster og roser er smukke og pynter på bordet. Eller bind et hjerte af blomster eller tag i skoven og saml ind til en fin faddekoration.

Lær hvordan du binder en smuk buket med roser.

Lær hvordan du binder et blomstrende hjerte.

Lav en fin faddekoration af naturmaterialer.