Giv vinterhaven nyt liv - lys i mørket

Tænk på den magiske stemning, der fylder Tivoli ved juletid. Eller kan opstå i skumringen i en vintermørk butiksgade. Det er lysene, der gør det. Lyser op som små håb i mørket. For lys skaber glæde. Og den glæde kan du tage med hjem i dit eget uderum, uanset om du har et vindue, en altan eller en hel have at gøre godt med.

Mere lys i haven: Pynt op til jul i haven

Derfor er det en god idé at bruge tid på at vælge den rette udendørsbelysning til din have eller altan. Så er der områder i din have eller mindre kroge på din altan, som du er særligt begejstret for, og som du bruger meget af din tid på, kan du fremhæve dem ved at anbringe lamperne netop der. Foruden hyggekrogene kræver dine udendørs rum også mere praktiske former for lys, for at man kan finde rundt og opholde sig der i de mørkere stunder. Det kan fx være belysning af gangstier, indgangspartier og ligende.

Skab hyggekroge i vinterhaven med lys

Tænk gerne i nye baner i forhold til brugen af lamper, og udnyt alle flader. Lys og lamper fås som vægophæng, til borde, græsplæner og stier, men også som en integreret del af udsmykningen af din have eller altan.

3 tips til hyggebelysning i vinterhaven:

  • Undgå, at lamperne blænder. Derfor skal de altid have god afskærmning, så de ikke irriterer øjet. Det er helt ligesom lyset indendørs.
  • Haveborde kan oplyses med mobile lygter og lamper – resten af hyg­gekrogen gerne, med belysning, der fremhæver lodrette flader og bevoksning.
  • Lyskæder kan være en skæg måde at definere et uderum, fx i forbindelse med bestemte højtider som julen.

Mere inspiration: Lys efterårshaven op

Sådan undgår du et rodet udtryk
Brug også lamper i forskellige højder og former for at skabe hyggelige og brugbare rum i haven eller på altanen. Men pas på med at overdrive mængden og variationen af lamper og lys, for det kan ende med at have en helt anden effekt, end den du oprindeligt ønskede. Det kan nemlig gøre din have eller altan uoverskuelig at se på, fordi de mange forskellige lamper og lyskilder giver et rodet udtryk. Det gør det svært for øjet at finde ud af, hvor det skal kigge hen.

Lys med omtanke
Brug varme lyskilder i sin have eller på sin altan, og vælg lamper med LED-pære eller integreret LED. Det er både på grund af det lave energiforbrug og på grund af andre fordele. LED tænder med det samme på fuld styrke og lyser også godt, når det er koldt. Derudover er det meget vigtigt, at man ikke vælger lamper, hvor der er frit udsyn til pæren, så man bliver blændet, når man går forbi dem.

DIY: Lav fine lanterner af syltetøjsglas

Kom med indenfor i den lysende vinterhave, og få tips til placering og praktiske råd her!