Gode råd til haven i oktober

Dahlia skal op og ind

Dahlia (kaldes også georginer) tåler ikke frost, så de skal snart op af jorden. Grav derfor knoldene op, og opbevar dem frostfrit. Hvis du har sandet jord, skal knoldene blot rystes fri for jord og være helt tørre, inden de gemmes væk. Er jorden derimod leret, vil det være en god idé at spule knoldene rene for at mindske svampeproblemer gennem vinteren. Det er vigtigt, at knoldene er helt tørre, inden du lægger dem i kasser i ét lag og dækker dem med savsmuld, tørt sand eller avispapir. Er de stadig fugtige udenpå, vil der meget nemt kunne gå svamp og råd i knoldene, og så er de ødelagt.

Læs også: Smukke efterårsbuketter på 5 minutter

Sådan tørrer du valnødder

Valnødder er en skøn efterårsafgrøde, men de skal tørres, inden du kan spise dem. Når valnødderne begynder at falde ned, skal du straks samle dem ind. Hvis den grønne skal stadig sidder omkring nødderne, skal du fjerne den. Skallen farver meget, så brug endelig gummihandsker. Vask valnødderne grundigt, og lad dem herefter tørre varmt og luftigt ved maks. 40°. Dyp dem evt. i et lunt atamonbad for at undgå, at de mugner under tørringen. Efter fem dage skal nødderne helst være helt tørre. Knæk en, og smag, om kernen er sprød og velsmagende. Ellers skal den måske tørre længere. Efter tørringen kan du hænge valnødderne op i et net, fx i en nylonstrømpe, på et tørt og ikke for varmt sted.

Sådan planter du lyng i haven i efteråret

Red dine afgrøder fra frosten

Græskar, squash og pyntegræskar tåler ikke den mindste smule frost. Høst derfor de sidste modne afgrøder nu. Lad dem beholde ca. 5 cm stilk, så holder de bedre. De skal føles helt glatte og hårde i skallen, før de er klar til høst. Dæk planterne med fiberdug, så de sidste umodne frugter får en chance for at modne inden frosten. Høst også tomater, chili og peberfrugter, og lad dem eftermodne indenfor. Har du peber og chili i krukker, kan planterne nemt overvintre i fx et lyst køkkenvindue. Tag krukker med sarte krydderurter og blomster ind, og stil dem lyst og køligt. Det kan også godt betale sig at gemme fx citronverbena og pelargonier til næste år.

Brug dine squash i en lækker squashkage

Beskær rododendronen nu

Når rododendronbuskene trives, kan de hurtigt blive for store til haven: Heldigvis er de dog meget nemme at beskære og forme til en passende størrelse. Du kan beskære nu ved at klippe skuddene af lige over et blad. Sørg for, at der ikke sidder små stykker grene tilbage, som skæmmer slutresultatet. Skal busken skæres meget tilbage, kan du også sagtens gøre det. Den vil skyde fint til foråret, selvom der kun står de nøgne grene tilbage. Du kan ikke vide, hvorfra den skyder på ny, så det kan være nødvendigt med en efterbeskæring til sommer, hvor du fjerner døde grenstumper. 

Køb et abonnement på ISABELLAS, og få masser af gode råd til have og boligindretning