Det skal du gøre i haven i oktober

Oktober kan byde på mange dejlige oplevelser og gøremål i haven. Vi har samlet lidt inspiration til, hvad du skal klare i haven i denne måned! 

#1: Æbletid!
Mange af æblerne er modne nu, så det er om at komme ud i haven og plukke. Det kan være svært at bruge alle æblerne, mens de er friske: Prøv at lave dem til en sund snack i form af tørrede æbleringe, eller lav din egen æblemost. Kigger du med misundelse på naboens æbletræ, hvad så med at plante ét selv? Efteråret er det bedste tidspunkt – se her hvordan du gør.

#2: Kompost uden ukrudt
Nedfaldsblade, græstørv og lugeaffald kan snildt komme på kompostbunken, men husk at tjekke for ukrudt, inden du spreder komposten ud i bedene. De lysebrune rødder fra skvalderkål er nemme at genkende og derofr lige til at sortere fra. Brug evt. en grovmasket sigte, hvis du er i tvivl, om du har ukrudtsrødder i din kompost.

Brombær: Bliv klogere på det sorte bær 

#3: Red dine dahlia
Når det første smæld af frost får de sidste Dahlia (også kaldet georginer) til at klappe sammen, så er det på tide at grave knoldene op og opbevare dem frostfrit vinteren over. I hvert fald, hvis du gerne vil se dem igen til næste år. Læs her hvordan du gør.

#4: Pas på de følsomme planter
Det er så småt tid ti lat tage de frostfølsomme planter ind for vinteren. Se 10 af slagsen her, og bliv klogere på, hvordan du opbevarer dem bedst.

#5: Del dine hostaer
Hostaer er en fantastisk skyggeplante, der faktisk ogås er spiselig. Vil du dele og flytte dine hostaer, skal det ske her i efteråret, når blomstringen er overstået. Se hvordan du gør i video-guiden her!

#6: Høst dine blomsterfrø
I det tidlige efterår er det tid til at høste frø fra de blomster i haven, du vil så igen til næste år. og gemme dem til næste år. Se hvordan du gør i denne video.

#7: Hold vampyrerne væk
Oktober er det perfekte tidspunkt at plante hvidløg i haven, hvis du vil have et godt udbytte til sommer. De er lette at dyrke og optager ikke meget plads i køkkenhaven. Læs her hvordan du gør.

Se også: Gode tips til haven i oktober

#8: Kom svamp i roserne til livs
Har dine roser haft farvede pletter på bladene, er de sikkert blevet ramt af en svmapesygdom. Fjern bladene både fra jorden og fra planterne, og smid dem i skraldespanden, eller brænd dem. Så gemmer rosen ikke på kimen til en ny omgang svamp til næste år.

#9: Giv græsplænen et sidste klip
En god regel siger, at sidste klipning af græsplænen skal ske i oktober. Det er vigtigt, at du ikke klipper plænen for langt ned, da den så vil have dårligere betingelser for at klare sig. Klippehøjden skal indstilles til 6 cm. Læs flere tips til, hvordan du gør haven vinterklar, her.

#10: Når kålen er klar
Nu kan du høste løs af de mange slags sunde kål, men husk at notere, hvor i haven de står, så du kan give dem en anden placering næste år. Går der mindst fem år mellem, at du planter kål på samme sted, minimerer du nemlig risikoen for kålbrok.

Afskårne hortensia: Se her, hvordan du får dem til at holde længere