Derfor skal du gå i haven i marts

Foråret er lige om hjørnet, men jorden er stadig meget kold. Kribler det i dine grønne fingre, er der dog flere ting, du kan gøre i marts. Læs bare her!

Beskær solbær og ribs

Har du store solbær- eller ribsbuske i haven, kan det være en god idé at tynde dem ud nu. Dermed holder du busken åben, så luften kan cirkulere mellem blade og bær i sommerperioden, hvilket vil nedsætte risikoen for svampeangreb. Tynd ud til en passende størrelse, og hold fremover buskene sunde og frugtbare ved at fjerne et par af de ældste grene hvert år, så der hele tiden bliver plads til nyvækst. Klip altid grenene af så langt nede som muligt.
 

Så stauder i såbakker udenfor

På denne tid af året kan du købe mange spændende staudefrø på nettet både på danske og udenlandske hjemmesider. Ved at så selv kan du spare rigtig mange penge og ovenikøbet få en masse smukke og anderledes planter ud af det. Mange af stauderne er meget nemmere at få til at spire, hvis de bliver udsat for kuldepåvirkning. Så begynd allerede nu at så blomster i såbakker udenfor. Prøv fx solhat, som findes i mange spændende farver med blomster i både enkle, fyldte og dobbelte udgaver. En anden mulighed er den yndefulde akeleje, der findes i flere smukke farvekombinationer og faconer. Staudevalmuer med de store, skønne blomster i røde, hvide eller rosa farver er også et godt valg. Husk at holde såbakkerne dækket med fiberdug, så fuglene ikke roder i dem.
 
 

Skab en blomstrende udestue

Er din udestue for kold til at opholde sig i, men alligevel frostfri, findes der forskellige smukke blomstrende potteplanter, som uden problemer kan stå derude året rundt. Prøv fx med trillingranke, Bougainvillea glabra, der tåler ned til 5°, jasmin, Jasminum officinale eller Jasminum polyanthum, der kan tåle temperaturer helt ned til frysepunktet, kamelia, Camellia japonica, der tåler ned til 2°, eller passionsblomst, Passiflora caerula, der tåler let frost. Planterne er nemme at passe og vil gøre udestuen ekstra dejlig at sidde i på solskinsdage i det tidlige forår.
 

Pot om!

Potteplanterne begynder så småt at vågne op af vinterdvalen og danne nye blade, så nu er det et godt tidspunkt at plante om med ny frisk jord og større potter. Køb en god pottemuld, der er lidt grov i strukturen, og tilsæt gerne lecanødder, så jorden ikke klasker sammen og bliver iltfattig. Ryst mest muligt af den gamle jord af, og vand jorden grundigt til bagefter, så du er sikker på, at der ikke efterlades luftlommer nede i potten. Vent med at bruge gødning i vandingsvandet til starten af april.