Vinterklargøring af havedammen
Havetips

Sådan gør du havedammen klar til vinter

af Max Martinussen 18.10.2019
Foto: Shutterstock.
Ikke alle havedamsfisk kan klare sig igennem den danske isvinter. Her er tjeklisten til vinterklargøring af havedammen.

Den danske vinter i manges øjne en mild én, men hvis du er en fisk i en havedam, der risikerer at bundfryse, så kan vinteren ende med at koste dig livet.

Hvis du har vand i haven uden fisk, så behøver du måske ikke tænke på så meget andet end at sørge for at elektronikken er tømt for vand eller at planterne er studsede. Har du derimod en dam fuld af fisk, så er det en god idé at sikre, at havedammen er klar til at komme sikkert igennem vinteren.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vinterklargøring af havedam

Tjeklisten:

  • Hold inde med fodring.
  • Hvis fiskene ikke kan overvintre, skal de have hjælp!
  • Klip planter ned, og rens dammen for planterester.
  • Hold ekstra godt øje med fiskehejren.
  • Kontrollér filter, og tag den frostfølsomme elektronik ind.
  • Vær sikker på, at fiskedammen ikke kan bundfryse.

Holde inde med fodring

Når vandtemperaturen er under 9 grader, holder de fleste fisk op med at spise og går i vinterdvale. De vil i mange tilfælde dog ikke kunne lade være at spise, hvis du fodrer, men når vandtemperaturen er så lav, vil det være vanskeligt for dem at fordøje maden.

Det kommer selvfølgelig an på hvilke fisk du har – de fleste havedamsfisk, der kan overvintre, går i dvale. F.eks. skal karpefisk ikke vinterfodres, men stør skal fodres hele året rundt.

Hvis fiskene ikke kan overvintre, skal de have hjælp!

Hvis du har valgt at holde fisk, der ikke kan tåle den danske vinter, så er du nødt til at arrangere et alternativt levested til dem i perioden – ellers vil de gå til. De fleste almindelige fisk, der sælges til havedammen herhjemme, kan klare den danske vinter.

Har du valgt at holde sarte fisk, må du flytte dem indenfor i et akvarium, eller sørge for at vandtemperaturen i havedammen ikke falder til et utåleligt niveau. Det kan du gøre med en damvarmer eller et varmelegeme. Det er vigtigt, at du kan justere temperaturen, da for høje temperaturer i løbet af vinteren kan medføre iltsvind.

Klip planter ned, og rens dammen for planterester

Sørg for at det falmende løv ikke ender i havedammen. Klip planter langs vandet ned, og sørg for at rense løv og planterester, der er faldet i, op. Du kan også spænde et løvnet ud over dammen, så der ikke falder flere efterårsblade i. Jo færre planterester der er i dammen, des mindre ilt bliver forbrugt når forrådnelsesprocessen går i gang. På den måde sikrer du, at vandet ikke bliver ramt af iltsvind i de kritiske måneder, hvor vandet er frosset til.

Hold ekstra godt øje med fiskehejren

Måske har du allerede haft besøg af den, men under alle omstændigheder bliver hejren mere sulten i løbet af efteråret og vil være mere modig. Selvom du har gjort dit for at skræmme den væk, kan den være desperat nok til at trodse alle plastikhejrer og elektroniske dyreskræmmere for at få en guldfisk i næbet.

Hold godt øje med, om du har fået besøg af hejren, og tag de nødvendige forholdsregler – dæk dammen med et net om nødvendigt.

Kontrollér filter, og tag den frostfølsomme elektronik ind

Sørg for, at dit filter er rent og fungerer som det skal. Det samme gælder, hvis du bruger luftpumpe. Hvis du har elektronik, som ikke er garanteret at kunne fungere i frostvejr, er du nødt til at tage det ind, eller sørge for, at der ikke er vand i det i løbet af vinteren. Når vand fryser, udvider det sig, og det kan lave skader på slanger og pumper, der ikke er kraftige nok til at holde systemet isfrit.

Vær sikker på, at fiskedammen ikke kan bundfryse

Hvis din havedam har en zone, hvor der er mere end 100 cm dybt så vil den som regel ikke bundfryse i den danske vinter. Dyrenes beskyttelse anbefaler at damme, der skal være hjem for fisk hele året, skal være 120 cm dybe. Så længe der er vand i dammen, der ikke fryser, så vil fiskene kunne klare sig igennem vinteren.

Hvis du derimod har en dam, som ikke er særligt dyb, så er der risiko for at den vil bundfryse i løbet af vinteren – og det vil tage livet af alt levende i vandet.

Hold havedammen isfri

Der findes en hel del produkter på markedet, der kan holde vandet i havedammen isfrit. Det er ofte elektronik, der på den ene eller den anden måde sørger for at vandet i dammen er over 0 grader – det kan også være varmelegemer, der flyder i overfladen og sørger for at holde en våge åben. Mange af produkterne kommer også med en sensor, der sørger for at produktet kun virker, når der er frost – så risikerer du heller ikke at glemme, at tænde for varmen, skulle frosten komme snigende.

OBS: Hvis din dam er frosset til, og du vil lave hul, så er det vigtigt, at du ikke slår på isen – det vil stresse fiskene. Brug i stedet varmt vand til at lave et hul, hvis du har brug for det.

Du kan også isolere din dam, ved at give den et overdække. Det kan være med fiberdug eller bobleplast. Husk at der skal være luft mellem overdækket og vandoverfladen – isoleringsmaterialet må ikke flyde oven på vandet.

De rigtige forhold til overvintrende fisk

Der er flere ting, du kan gøre, for at sikre dig at fiskene har de bedst mulige hvilkår i løbet af vinteren. I damme der ikke bundfryser, vil fiskene går i dvale på bunden – her er det vigtigt, at de ikke bliver forstyrret. Cirkulationspumper og luftpumper bør ikke have deres udløb på det sted, hvor fiskene vil overvintre. Lad også være at anbringe luftpumpens luftsten nær fiskene – det vil stresse dem til at bruge den energi, de har oplagret til at klare sig igennem vinteren. Sørg for, at strømmen fra cirkulationspumper ikke leder forbi stedet, hvor fiskene overvintrer.

I vinterhalvåret vil der ikke være meget plantevækst at søge ly i, så sørg for, at fiskene har andre skjulesteder. Der findes et væld af løsninger, både naturlige og kunstige. Brug rødder, sten, rør og overdække af dammen til at give vinterly og gemmesteder.

Du kan læse meget mere om fiskenes velfærd i Dyrenes beskyttelses pasningsvejledning af havedamsfisk. Den finder du her.