Garden jenga
DIY-projekter

DIY: Lav dit eget kæmpeklodsmajor til haven

af Max Martinussen 23.07.2019
Foto: Max Martinussen.
Det er et simpelt projekt, og valget af træ gør dit klodsmajor til et helt unikt havespil. Materialerne alene koster ikke det store, og projektet kan med lidt snilde klares på en eftermiddag, og så er du klar til klassisk familiehygge.

De fleste kender klodsmajor. Det er simpel morskab. Når tårnet svajer faretruende, gisper både gæster og publikummer i spænding. De jubler, når nogen fjerner en særlig svær eller usandsynlig klods - og endnu sjovere er det, når det hyggelige spil spilles i en kæmpevariant under åben himmel!

Når kæmpeklodsmajor er sat frem før gæsternes ankomst, står det som en indbydende skulptur i haven, der straks lokker legesyge sjæle til.

Kæmpeklodsmajor er et simpelt gør-det-selv havespil på samme måde som vikingespil. Det skyldes, at spillets elementer uden videre kan skæres ud af et par regler, lægder eller stolper. DIY-havespil får samtidigt et personligt præg, og hjælpes man ad, er det et sjovt projekt og god underholdning - allerede før spillet er færdiglavet.

Gør det selv kæmpe-haveklodsmajor

Reglerne er simple! Der kan spilles to eller flere, der må kun bruges én hånd ad gangen, og turen skifter, når tårnet stadig står 10 sekunder efter, at en klods er blevet fjernet.

Hver klods lægges på toppen, og klodser må trækkes ud fra alle færdige lag under det øverste ufuldstændige lag. Den der er skyld i, at tårnet vælter, er klodsmajor og har tabt!

Du skal bruge:

  • En sav, gerne en elektrisk, men en fukssvans kan også bruges, hvis du har kræfter til at lave et halvt hundrede snit.
  • Sandpapir er absolut nødvendigt, og her er elektrisk værktøj også en enorm fordel. Brug evt. en rystepudser, eller en pudsemus til at få dine overflader bløde og glatte.
  • Noget at måle og strege med: Et målebånd eller en tommestok og en blyant. Også meget gerne en vinkel så du kan slå nogle rette streger.
gør klar til kæmpeklodsmajor
En vinkel gør det let at slå lige streger.

Vælg dit materiale med omhu

Der er stor valgfrihed, når det gælder om at vælge det rette træ. Tag i trælasten, gå en tur blandt deres konstruktionstræ og rør ved skillerumsregler og -lægder.

Vælg nogle emner, der har få knaster og skader, og som ikke er for skæve eller har slået sig. Med det billige træ fra trælasten slipper du ikke helt for nogle små skavanker, men du kan slippe for det værste, hvis du giver dig tid til at vælge de helt rigtige stykker.

Hvis du vil kaste et par kroner mere efter materialerne, kan du med lidt held finde træ, der er færdigbehandlet, dejligt glat og lige til at skære ud i passende klodser.

Klodsernes størrelse bestemmer sværhedsgraden!

Klodserne kan være så store eller små, du ønsker det. Større klodser er tungere, og sværere at hive fri af tårnet.

Det samme gælder, hvis du vælger træ, der er mere rektangulært end kvadratisk. Et rektangel har en større overflade, så det vil skabe mere modstand, når klodsen skal lirkes ud. F.eks. giver skillerumsreglar, der måler 47 x 125 mm nogle heftige klodser, der kræver snilde og ikke mindst fingerkræfter at få ud af tårnet.

Store klodser egner sig nok bedst til det voksne selskab - men den taktile oplevelse er at lirke en stor, tung klods fri af et massivt tårn, der ligefrem kan blive småfarligt i en hvis højde, har også en underholdningsværdi i sig selv.

Til familiespillet er de bedste klodser lidt mindre, knap så tunge og mere kvadratiske. Her er der mange størrelser af lægder, der vil være passende. En 38 x 57 mm skillerumslægte er mere tilgivende for små fingre, men har stadig det fantastiske ved at spille klodsmajor med kæmpeklodser.

Tårnets dimensioner og lidt simpel matematik

Når du har valgt dit materiale, kan du regne dit spils dimensioner ud. Hvert lag i tårnet består af tre klodser, og tårnets fodaftryk skal være kvadratisk. Derfor vil hver klods være tre gange så lang som bredden på dit materiale.

Antallet af klodser er op til dig. Flere klodser er sjovere, men jo flere klodser desto mere knofedt kræver dit gør-det-selv-klodsmajor at lave. Alt imellem 24 og 60 klodser kan lade sig gøre.

Sådan laver du dit haveklodsmajor:

  • Puds dit træ først. Så er de lange sider klaret, før du skærer.
  • Læg dit materiale fladt ned, mål bredden og gang den med tre. Det er længden på din klods. Mål den op, og slå en streg.
  • Skær et lige snit med din foretrukne sav. Gentag, til du har det ønskede antal klodser.
  • Puds hver klods, så den er dejlig at røre ved, og giv dem så en overfladebehandling efter ønske.

Når du er godt i gang, fortryder du med garanti, at du købte ind til 60 klodser – men bliv ved! Jo flere klodser, desto sjovere bliver det.

TIP: Lav en skabelonsklods, så kan du hurtigt måle de resterende klodser op. Sørg for at bruge den samme klods som skabelon hver gang. Lav et stort kryds på din skabelon, så den ikke bliver væk blandt de andre klodser.

gør det selv arbejdet lettes af rystepudseren
En rystepudser letter pudsearbejdet gevaldigt.

Overfladebehandling giver et lækkert spil

Hvis du vil overfladebehandle dine klodser for ekstra holdbarhed og lækkerhed, skal du udvælge dig noget at behandle dem med.

Det kan være maling, bejdse, lak, træ- eller madolie. Så længe det ikke giver en overflade, der er skridsikker. Noget maling får en overflade, der klistrer til andre malede overflader, og så er det noget nær umuligt ikke at blive klodsmajor.

Hvis det skal være rigtig let, kan overfladen brændes med en ukrudtsbrænder. Det giver et flot brændt udtryk, så træet ikke blot har det kedelige bygge-look. Vær opmærksom på dine omgivelser, når du brænder klodserne, og gør det udendørs, så det ikke ender med en ildebrand. Følg de samme forholdsregler, som når du brænder ukrudt, for at udføre jobbet sikkert.

Ukrudtsbrænderen giver brændt look
Her er nogle klodser flammebehandlet. Vær forsigtig - det ender hurtigt med bål.

Jo flere klodser desto bedre

Det kræver lidt tålmodighed at skære og pudse klods efter klods, men jo flere du laver, desto længere kan I spille, før der ikke er andre muligheder end at lade tårnet vælte.

24 klodser er nok til at spille to eller tre mennesker, men spillet er hurtigt overstået. Hvis man derimod nærmer sig 60 klodser, kan spillet nå at blive rigtig spændende og tårnet faretruende højt - også selvom man er mere end en håndfuld personer, der spiller.

Hvis du har en elektrisk bjælkehøvl liggende ...

Opskriften her giver et spil klodsmajor, der kan nydes af alle. Nogle af de små ujævnheder der opstår i klodserne, når man bruger råt træ og laver hver klods i hånden, er med til at skabe dynamik i spillet.

Ønsker du dig den klassiske klodsmajorsoplevelse, hvor alle klodser er identiske og let slipper tårnet, kan det være nødvendigt at høvle træet, før du sliber og skærer det ud i klodser. Her kan bruges en elektrisk bjælkehøvl.

Det skal dog siges, at det bestemt ikke er nødvendigt, hvis bare du sliber klodserne glatte og overfladebehandler dem.