Bæredygtige havetips i marts

Få her de bedste bæredygtige havetips fra Helle, som har erfaring i at planlægge og dyrke økologisk i haven året rundt. Hun har sammen med sin mand Tore anlagt køkkenhave på deres grund, som er tegnet og planlagt sådan, at den er i brug året rundt. Helle dyrker alt økologisk og benytter sig af sædeskifte, så jorden ikke udpines, men derimod udnyttes optimalt.

Det holder hun styr på med en plan og tegning over køkkenhaven, så hun altid ved, hvad der dyrkes hvor, og næste sæsons planter skal sættes i jorden. I haven dyrker Helle både urter, grøntsager og blomster, og hun giver her sine bedste tips til at gå i gang med en ny havesæson i marts - præcis som hun altid selv gør.

Havereportage: Læs mere om Helles have her

Helles bæredygtige tips til haven i marts:

  1. Fjern ukrudtet og kultivér jorden. Ukrudt skyder op hele året. Det er vigtigt at fjerne det, inden du sår, så det ikke overtager de små planter. Vend herefter jorden med en spade eller en greb, så jorden bliver løsnet godt.
  2. Så radiser, spinat og blomster. Selvom jorden kun er omkring 7-8°, kan radiser og spinat godt tåle at komme ned i den kolde muld. Mellem afgrøderne sår Helle blomster, bl.a. jomfru i det grønne, som også tåler den kolde jord.
  3. Opbevar bare dine kartofler i jorden. Helle har gravet huller til de nye kartofler. Hullerne er 20 cm dybe, så nattefrosten ikke kan nå ned til kartoflerne. Dermed kan de blive liggende i jorden vinteren igennem.
  4. Høst og gem frø. Helle samler frø ind i løbet af sensommeren og gemmer dem i frøposer, så de er klar til at blive sået fra marts. Har du ikke selv høstet frø sidste år, kan du netop nu finde mange forskellige frøposer på planteskolerne, i havecentrene, i supermarkederne og i webbutikker
  5. Nyd årets første sol. Selvom der er lang tid til sommer, kan de første solstråler være ganske kraftige, og man higer automatisk efter at opholde sig i dem. Sørg derfor for at stille havemøbler ud i haven allerede i marts. Vælg nogle, der ikke er for fine, da de skal kunne tåle en del kulde og regn. Ifør dig en varm sweater og frakke, og tag gerne en kop varm te eller kaffe med ud i haven. På den måde bliver havearbejdet en lidt større fornøjelse.

Se flere inspirerende ildsjæle: På besøg hos økologisk hønsefarm i Sorø

Sådan forspirer du kartofler:

  • Du kan lægge kartofler til spiring sidst i februar-midten af marts. De spirer i løbet af tre uger, hvis du lægger dem i et rum, der er ca. 15-20° varmt og er godt lyst.
  • Det er bedst at lægge kartoflerne i et lag i en æggebakke el. lign. Hvis de ser tørre ud, kan du spraye dem med vand fra en forstøver.
  • Lyset sikrer, at de får korte farvede spirer, så de er lettere at lægge, uden at spirerne knækker.
  • Helle bruger altid sine egne kartofler, men det første år brugte hun økologiske, hun havde købt på nettet.