Sådan kommer du flisepest til livs

 
Flisepest er en form for lav, der vokser på fliser. Pesten lever ikke af organisk næring, men opstår blot, når der er lys og fugt til stede. Flisepest optræder som hvide eller grå pletter på fliserne og er blevet mere udbredt i Danmark de senere år i takt med, at vi har reduceret svovludledningen fra fx landbrug. Er dine fliser ramt af flisepest, er der råd at hente. Vi giver dig her de bedste metoder til, hvordan du får flotte fliser igen. 
 

Sådan slipper du af med flisepest:

Du har flere forskellige muligheder for at komme problemet til livs: Brun sæbe, fliserens, højtryksrenser/terrassevasker eller sand og kost. 

Brun sæbe 
Brug en god klat brun sæbe til at fjerne pesten fra dine fliser. Lav en opblanding med sæben og en stor spand vand, og påfør blandingen på fliserne. Skrub med en stiv kost eller en børste, og skyl efter med vand. Desværre er brun sæbe et kemisk produkt, så hvis du gerne vil undgå kemi i haven, bør du vælge et andet produkt.

Fliserens
Fliserens er et effektivt middel til at fjerne flisepest. Gør det plagede område vådt, påfør opblandet fliserens, og lad det virke i ca. en halv time. Herefter skrubber du området med en stiv kost og skyller efter med vand. Det fjerner stort set alt og har en eftervirkning, så resultatet med tiden bliver endnu bedre. Også her er ulempen dog, at du gør brug af et kemisk produkt. 

Højtrykrenser
Den mindst tidskrævende metode er at gøre brug af en højtryksrenser, hvorpå du sætter roterende børster, der effektivt kan skrubbe fliserne. Start gerne med et lavt tryk, og test det af på et område inden, som ikke er så synligt. Det er vigtigt, du holder en god afstand på ca. 40-50 cm og en vinkel på 30°. 

Se også: 8 tips til effektiv rengøring 

Med en højtryksrenser - eller en patio cleaner - undgår du kemiske stoffer, men til gengæld risikerer du, at maskinen også fjerner sten og sand mellem fliserne, som ellers gerne skulle være der. Sørg derfor for at fylde fugerne med fugesand efterfølgende, da fliserne ellers kan sprænge, når det bliver frost.

Kost og sand
Har du ikke en højtryksrenser, kan du tage en kost og sand i brug. Her fungerer sandet som en slags sandpapir. Metoden er stort set samme princip som højtryksrenseren, det er bare dig selv, der skal lægge kræfterne i. Det tager noget tid, men du undgår til gengæld de kemiske stoffer fra sæbe og rens.

Luk sollyset ude
Flisepest er afhængig af sollys, så du kan faktisk komme problemet til livs ved at holde solen væk fra fliserne. Du kan lægge et lag sand over fliserne - lad det ligge fra vinter frem til forår - eller luk sollyset ude ved hjælp af en presenning eller lignende.

Læs også: Bekæmp skadedyr uden sprøjtemidler