Lav din egen spiselige have

I 2014 tog Aiah springet og åbnede sin økologiske Naturplanteskole ved Hedehusene. Her bruger hun sin planteviden til at afprøve og forædle forskellige flerårige afgrøder, som passer til vores klima, og som udvælges efter, at de skal give et godt udbytte og være sunde, mættende og velsmagende.

Flere tips til haven: Få succes med din salat 

Planteviden

Aiah bruger sin planteviden til at afprøve og forædle forskellige flerårige afgrøder, som passer til vores klima, og som udvælges efter, at de skal give et godt udbytte og være sunde, mættende og velsmagende. Aiah eksperimenterer også med, hvilke planter der står godt sammen og supplerer hinanden efter principperne for permakultur. Hun har bl.a. samlet mere end 60 forskellige, spiselige, flerårige løgplanter, der er meget varierede i både udseende, størrelse og smag. 

I haven er der fokus på naturens frodighed, og hvilke planter der trives godt sammen – ikke at bedene er farveafstemte. Så her står blomster og afgrøder i én stor farvesymfoni og giver nostalgiske mindelser om svundne tiders ”mormorbede”. De fleste planter og blomster indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler, og forskere har fundet ud af, at blomster i stærke, mørke farver indeholder langt flere antioxidanter end blomster i lyse, sarte farver.

Man behøver ikke have en have for at dyrke spiselige planter. Selv på en lille altan eller i vindueskarmen kan man få succes med at dyrke spiselige blomster og afgrøder, bare man vælger planter efter forholdene.

Prøv også: Sådan anlægger du en skærehave 

Lækre opskrifter: Snickerscupcakes - opskrift på chokoladelækre cupcakes 

Se de spiselige planter herunder i galleriet: