I 2014 tog Aiah springet og åbnede sin økologiske Naturplanteskole ved Hedehusene. Her bruger hun sin planteviden til at afprøve og forædle forskellige flerårige afgrøder, som passer til vores klima, og som udvælges efter, at de skal give et godt udbytte og være sunde, mættende og velsmagende.
Flere tips til haven: Få succes med din salat
Planteviden
Aiah bruger sin planteviden til at afprøve og forædle forskellige flerårige afgrøder, som passer til vores klima, og som udvælges efter, at de skal give et godt udbytte og være sunde, mættende og velsmagende. Aiah eksperimenterer også med, hvilke planter der står godt sammen og supplerer hinanden efter principperne for permakultur. Hun har bl.a. samlet mere end 60 forskellige, spiselige, flerårige løgplanter, der er meget varierede i både udseende, størrelse og smag.
I haven er der fokus på naturens frodighed, og hvilke planter der trives godt sammen – ikke at bedene er farveafstemte. Så her står blomster og afgrøder i én stor farvesymfoni og giver nostalgiske mindelser om svundne tiders ”mormorbede”. De fleste planter og blomster indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler, og forskere har fundet ud af, at blomster i stærke, mørke farver indeholder langt flere antioxidanter end blomster i lyse, sarte farver.
Man behøver ikke have en have for at dyrke spiselige planter. Selv på en lille altan eller i vindueskarmen kan man få succes med at dyrke spiselige blomster og afgrøder, bare man vælger planter efter forholdene.
Prøv også: Sådan anlægger du en skærehave
Lækre opskrifter: Snickerscupcakes - opskrift på chokoladelækre cupcakes
Se de spiselige planter herunder i galleriet:
Lav din egen spiselige have


Koreansk indianermynte, Agastache rugosa, kaldes også blå lakridsmynte. Blade og blomster giver et pift til kødretter og desserter med anissmag og bruges i mojito og te. Busken bliver 60-80 cm høj og tiltrækker bier og sommerfugle, men står i fred for rådyr og snegle.


Et lille, spiseligt bed lavet i pallerammer på 120 x 80 cm. De grønne blade er bibernelle, også kaldet salatkvæsurt, Sanguisorba minor, der er flerårig. Den kan bruges i kolde drikke, eddiker og supper. De unge blade smager lidt agurkeagtigt. Rød amarant, Amaranthus cruentus, er en enårig pryd- og nytteplante. Amarant findes i mange farver og højder. Blomster og frø smager lidt nøddeagtige. Bladene er flotte i salater.


- Køkkenportulak, Portulaca oleracea ssp. sativa – blade og skud: Cremet ærtesmag.
- Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana – blomster: Sød, cremet smag. Blade: Mild smag.
- Moskuskatost, Malva moschata ’Alba’ – blomster: Blød, cremet smag. Blade: Cremet, pebret smag.
- Rosenkatost, Malva alcea – blomster og blade: Cremet.
- Toårig natlys, Oenothera biennis – blomster: Mild, cremet smag.


Træspinat, Chenopodium giganteum ’Magenta Spreen’, er enårig urt med flotte, takkede blade og pink skudspidser. Den kan blive 2 m høj. Det er en fantastisk spiseplante, og man kan plukke rigeligt af den i sommer og efterår. Bladene spises som spinat eller i salat. Frøene kan males og bruges i brød. De pink spidser afgiver farve, når de fx koges sammen med kartofler.


Flerårig havekål, Brassica oleraceae ’Daubenton’, er en gammel belgisk sort, der kan blive høj og busket. Bladene kan plukkes året rundt. Dyrk den i skyggen under et træ, hvor den vil give store, saftige blade med en mild kålsmag, aldrig i fuld sol, hvor bladene vil blive grove og harske i solen om sommeren. Planten skal have godt med kompost eller naturgødning fra marts. Planten danner ikke frø, men skal stiklingeformeres.


Sødskærm, Myrrhis odorata, kaldes også spansk kørvel. Den smager meget bedre end ru sødskærm, der oftest ses i handlen. Den er flerårig og en rigtig børneurt, der smager slikagtig og lakridsbolsjesød. Her sammen med havebasilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’.


Vandselleri, Apium nodiflorum, er flerårig og stedsegrøn med fin, aromatisk sellerismag. Den skal stå med rødderne i vand i havedammen eller i en balje på altanen. Tag den evt. med ind i vindueskarmen om vinteren, pluk af den, og sæt den ud igen i foråret.


- Broget skvalderkål, Aegopodium podograria var. variegata – bitter, krydret smag.
- Lodden løvefod, Alchemilla mollis – unge blade: Tør, bitter.
- Haveløvemund, Antirrhinum majus ’High Mixture’, lilla – blomster: Bitter, ærteagtig smag.
- Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Ildkongen’ – kronblade: Bitter og ret sød.
- Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Jolly Jester’ – kronblade: Bitter og lidt sød.
- Toårig natlys, Oenothera biennis – frøkapsel: Bønneagtig smag. Blade: Ærteagtig, cremet.


- Indianermynte, Agastache – forskellige sorter, nuancer af anis.
- Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Smokey’ – blød anissmag.
- Sødskærm, Myrrhis odorata – frisk sød anissmag.


- Citrontimian, Thymus x citriodorus – citronsmag.
- Romersk syre, Rumex scutatus – blade og skud har frisk, syrlig smag.
- Gul surkløver, Oxalis spiralis subsp. vulcanicola – syrlig smag.
- Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double White’ – blomster: Citron.
- Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double Red’ – blomster: Grapefrugt.
- Havesyre, Rumex acetosa ’Abundance’ – citronagtig. Planter med cremet smag
- Køkkenportulak, Portulaca oleracea ssp. sativa – blade og skud: Cremet ærtesmag.
- Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana – blomster: Sød, cremet. Blade: Mild smag.
- Moskuskatost, Malva moschata ’Alba’ – blomster: Blød, cremet. Blade: Cremet, pebret.
- Rosenkatost, Malva alcea – blomster og blade: Cremet.
- Toårig natlys, Oenothera biennis – blomster: Mild, cremet Planter med sød smag
- Gul daglilje, Hemerocallis lilioasphodelus – blomster: Mild, sød.
- Italiensk klokke, Campanula garganica ’Filigree’ – blomster og blade: Mild, sød.
- Kinesernellike, Dianthus chinensis – blomster: Meget fin sødme.
- Studenternellike, Dianthus barbatus – blomster: Neutral, let sødme.
- Krybeklokke, Campanula portenschlagiana – blomster og blade: Mild, sød.
- Prydjordbær, Fragaria x hybrid ’Lipstick’ – blomster: Sødlig, mild.
- Skovjordbær, Fragaria vesca – bær og blomster: Sød, krydret.
- Smalbladet klokke, Campanula persicifolia – blomster og blade: Mild, sød
- Fuchsia triphylla – frisk, syrlig-sød Planter med anis-lakrids-smag
- Indianermynte, anisisop, Agastache sp. – forskellige sorter, nuancer af anis.
- Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Smokey’ – blød anissmag.
- Sødskærm, Myrrhis odorata – frisk sød anissmag. Planter med krydret smag
- Blå hornviol, Viola cornuta ’Rebecca’ – blomster: Hubba Bubba-tyggegummi.
- Alm. basilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’ – blade: Pebret, krydret. Blomst: Rød basilikumsmag.
- Kamæleonblad, Houttuynia cordata – blade: Karse, mild koriander.
- Mitsuba, Cryptotaenia japonica var. atropurpurea – blade: Rød basilikum.
- Strandkarse, Lepidum latifolium – blade: Hvidløg, wasabi, peberrod.


Der findes mange forskellige sorter og farver af stauden hestemynte, Monarda. Planten har aromatiske, duftende blade, der smager af bergamot, som i earl grey. Er god i te eller salater. Blomsterne har sødlig, neutral smag. Blomstrer juni-september og er en god insektplante.


Orange amarant, Amaranthus, med havebasilikum bagved, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’, der smager af pebret basilikum. Den grønne i forgrunden er toårig natlys, Oenothera biennis, også kaldet klokken otte-blomst. De gule, selvlysende blomster springer ud ved aftenstide og dufter fantastisk. Den selvsår sig ofte. Bladene smager ærteagtigt, blomsten cremet og mildt.


Malabar-spinat, Basella ’Rubra’, er ”det grønne, spiselige gardin” indendørs i vinduet eller i drivhuset. Den har rødlige stængler, der bliver omkring 3 m lange og hæfter på stativ eller snore. De tykke, saftige blade kan bruges til salat eller som spinat. Får små, pink blomster og sorte bær. Den er flerårig, hvis den overvintres ved minimum 10-12°. Klip evt. stænglerne ned, og den skyder igen i foråret. Kan dyrkes udenfor på lun læplads om sommeren.