De byggede selv en havestue

Drømmen om en smuk havestue med plads til både hygge og praktiske gøremål lever sikkert i de fleste af os. Da Tommy og Lene besluttede at bygge deres havestue, var det ikke, fordi de havde et billede af det færdige hus i tankerne. Derimod begyndte drømmen at spire, fordi de fik fingrene i nogle gamle kernetræsvinduer til en meget overkommelig pris.

Mangler du nyt havegrej? Se alle vores nyheder til haven i ISABELLAS-shoppen her

Vintage vinduer til havestuen

Vinduerne havde ligget på en mark i en del år med en presenning over, så de var i ret miserabel stand, men ikke rådne. Faktisk viste det sig, at det på nogle punkter var en fordel, at vinduerne var så slidte, for så sad malingen ikke længere så godt fast. Når gamle vinduer skal istandsættes, skal så meget maling som muligt nemlig slibes af. Efter vinduerne var hentet og kigget igennem, opstod ideen til havestuen. Tommy og Lene fik hurtigt nedfældet, hvordan de forestillede sig, at havestuen skulle tage sig ud, og så gik tegneprocessen i gang.

Redskaber og havemøbler under et tag

Havestuen er inspireret af de gamle engelske orangerier, men dog til passet mere praktiske foranstaltninger såsom plads til redskaber og opbevaring af havemøbler. Havestuen er derfor blevet inddelt i kroge, så det både kan fungere som drivhus, orangeri og redskabsskur - en løsning, både Lene og Tommy er godt tilfreds med.

− Vi føler ikke, at vi har måttet gå på kompromis med designet, for havestuen har både noget nostalgisk over sig med stensætningen og de smukke gamle vinduer og noget moderne med det skrå tag, siger Lene.

Fokus på genbrugsmaterialer til havestuen

Materialerne, der er brugt til at bygge havestuen med, er valgt ud fra et princip om genbrug og bæredygtighed. Derfor er stensoklen lavet af marksten fundet hos en bondemand, de gamle vinduer istandsat og malet med miljørigtig linolie rørt op med pigment, og hylderne inde i havestuen blev hentet på et lille lokalt savværk.

Belægningen på gulvet er, hvad der lige kunne skaffes af chaussésten, ølandsbrud, og hvad der ellers lige var i krogene på grunden. De øvrige materialer i havestuen er nye og købt i et byggemarked. Det største arbejde var efter Lenes mening ikke at bygge selve havestuen eller male det, men derimod istandsættelsen af vinduerne.

Forkærlighed for det eksisterende

− Det er en tidskrævende proces, men også en meget tilfredsstillende proces, hvis man har den samme forkærlighed for det gamle håndværk, som jeg har. Både træ og glas var bare noget andet dengang. Derfor er det vigtigt, når man istandsætter, at passe på det eksisterende træ og det gamle glas. Det spil, man finder i gammelt glas, er umuligt at få i nyt glas, og det er netop noget af charmen, forklarer Lene.

Læs resten af artiklen i ISABELLAS nr. 1 2013 og snup Tommy og Lenes gode ideer til din egen havestue