Dræbersnegle i parring
Dyr og insekter

Jagt dræbersnegle i foråret!

af Max Martinussen. 20.11.2018
Foto: Kenn Römer-Bruhn og Colourbox
Ligesom planterne i det tidlige forår begynder at røre på sig, gør dræbersneglene det også. Det gælder om at være klar til at dræbe dræbersnegle, før de formerer sig! Læs her, hvordan du forhindrer en hel generation af dræbersnegle i at overtage haven.

De unge snegle gravede sig ned i efteråret for at overvintre. Når temperaturen kommer over 5 °, bliver de unge dræbersnegle igen aktive, og snart er de kønsmodne og klar til at lægge æg. Hver snegl kan snildt lægge 400 æg i løbet af sin levetid - det gælder om at få has på den, før den får lagt et eneste!

Læs også: Bæredygtige havetips i marts

Dræb dræbersnegle, før de formerer sig

Hvis du vil have en ærlig chance, må du slå til, før de første snegle formerer sig. Hver snegl lægger omkring 30 æg ad gangen og gør det så længe temperaturen er over 5 °. Æggene gemmes under jorden, i musegange, i komposten, under kvas og tørv. I løbet af et liv lægger dræbersneglen 400 æg, og hver af de æg bliver snart til snegle, der selv hurtigt bliver kønsmodne, og så eksploderer bestanden. Opgaven kan virke helt umulig. Tricket er at komme sneglen til livs, før den lægger æg!

Til våben!

Kun de helt unge endnu ikke kønsmodne dræbersnegle overvintrer. Derfor er det i foråret, du må slå til, så de ikke når at formere sig. Når sneglene kommer frem i skumringen, er det muligt at fange dem på fersk gerning, og så gælder det om at aflive så mange som overhovedet muligt. Om morgen kan du også nå at sakse dem, der endnu ikke er nået i ly for dagslyset.

Mange bruger en saks og klipper sneglene over. Andre bruger en spade og giver dem et hak. Om du klipper eller hakker er ligegyldigt, så længe du gør det lige bag sneglens åndehul. Så lider den ikke. Hvis du samler dem sammen, så brug handsker. Snegleslim er væmmeligt og kan indeholde skadelige bakterier.

Det handler om at være omhyggelig, ihærdig og gøre en seriøs og vedholdende indsats, før sidste års ungsnegle med deres første kuld får sat gang i den eksplosive formering. Det vil aldrig være muligt at udrydde arten helt, men det kan lade sig gøre at slå en lokal bestand så meget tilbage, at dræbersneglen ikke uden videre kan rasere den spirende køkkenhave.

Det kræver tålmodighed, stålvilje - og en aftale med naboerne.

Slå alarm!

Ingen bør kæmpe alene, og det er da også en umulig opgave at få haven ryddet for snegle, hvis de kommer krybende igennem hegn og hæk fra alle omkringliggende haver. Du må rekruttere dine naboer til kampen mod dræbersneglene og mobilisere hele lokalsamfundet om nødvendigt.

Miljøstyrelsen har lavet en flyer, du kan dele ud i nabolaget. Den finder du her.

Vær human!

I krigen mod dræbersnegle gælder ikke alle kneb. Sneglene er levende væsner, og aflivning af dyr skal foregå på en human måde. Druknefælder, salt og kogt vand betyder en langsom og smertefuld død for dræbersneglen. Aflivningsmåden skal virke øjeblikkeligt - alt andet er ulovligt.

Hvordan ser de ud?

Dræbersneglene er ca. 1 cm store når de klækkes, og så vokser de hurtigt. De unge snegle er lyse med mørke bånd ned langs siden under et orange felt.

Den voksne dræbersnegl kan let forveksles med de uskyldige sorte og røde skovsnegle.

Dræbersneglen er typisk lidt mindre, og fodbræmmen er orange. Hos de andre er den rød, mørk brun eller sort og passer til kroppens farve.

Dræbersneglen har tydelige striber, og sålen er lys, hvor de andre skovsnegle har mørkere eller rødlig sål.

De fleste andre snegle er nyttedyr, så en blind bekæmpelse af alt der trækker slimede spor, er en dårlig idé.

Det bedste kendetegn er dog, at dræbersneglen sjældent er alene i haven. De andre skovsnegle holder hellere til i skoven, og findes de i haven, er det som regel kun nogle få repræsentanter.

Dræbersnegleæg

Dræbersneglens æg er omkring 3 mm, hvor andre snegles æg er større. Dræbersneglens æg er hvide eller mælkede i farven, og andre snegles er ofte mere klare. Finder du dræbersneglens æg, kan du fryde dig. Knus dem , og du har forhindret et helt kuld i at sprede sig.

Læs også: Sådan undgår du dræbersnegle i haven.