Få succes med at holde høns.
10 gode råd

Guide: Sådan holder du høns

Af Anita Banner, Foto: Tina Brok Hansen, redigeret til web 7.10.2022
Lægger høns mon æg året rundt? Hvad koster det egentlig at holde høns? Hvis du (også) har en lille drøm om at få høns i haven, har vi samlet en række gode råd og vigtig information til dig.

Det er hyggeligt at have sine egne klukkende høns i baghaven og samle friske æg ind hver dag. Men inden du farer ud og køber høns, er det vigtigt at være godt forberedt.

10 tips til at holde høns:

  1. Afhængig af race koster høns mellem 100-250 kroner pr. stk. Du bør herudover regne med minimum 5.000 kroner for tilhørende hus, foder o.lign.
  2. Høns trives bedst i mindre flokke, og har du f.eks. fire høns, får du i snit et halvt æg om dagen.
  3. Dit hønsehus bør ikke være mindre end 1 m2, og sørg endelig for, at huset er højt nok til, at dine høns kan stå op, samtidig med at det er tæt, så de ikke får træk.
  4. Dit hønsehus skal være udstyret med trækul og grit, siddepinde (cirka 70 cm over jorden) og en redekasse. Vand og foderbeholder skal hænges op, så der ikke kommer afføring i det.
  5. Din udendørs hønsegård skal være cirka 4 m2 og bør overdækkes, hvis dine høns kan flyve.
  6. Om du må afholde hane i din baghave, afhænger af din kommune.
  7. Køber du et befrugtet æg, kan du lade dine høns udruge dem. Det tager cirka 21 dage at udvikle en kylling fra et befrugtet æg.
  8. Høns lægger normalt ikke æg om vinteren, da de kræver lys for at blive stimuleret. Du kan dog narre dem ved at installere en lampe, så de lægger æg året rundt.
  9. Voksne høns og dværghøns skal have standardfoder samt blandet kornfoder. Hold dog igen med kornfoderet, da hønsene let bliver tykke og dermed lægger færre æg. Du kan sagtens supplere foderet med fx kartofler, brød og salat fra husholdningen. Daggamle kyllinger bør fodres med startfoder, indtil de vokser sig større.
  10. Både kyllinger og høns har godt af grøntfoder, som kan gives flere gange dagligt. Der bør dog ikke gives mere, end at det bliver spist op, og det bør ikke ligge og visne i huset.

Fritgående høne i hyggelig gård.

Vælg den rigtige høne

Der findes omkring 400 forskellige hønseracer, så det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Når du vælger en race, skal du overveje dine egne lyster og behov, og evt. tale med andre, der har høns. Der er nemlig flere faktorer der spiller ind - såsom æggenes størrelse, havens areal, om hønsene egner sig til at spise og deres flyveegenskaber.

Dværghøns er et godt valg, hvis du er nybegynder, da de små høns ikke kræver så meget plads og ikke sviner ligeså meget som almindelige burhøns. Høns kan inddeles i vægtklasser, da dette fortæller en del om hønens egenskaber. De lette racer lægger fx forholdvis mange æg, men er knap så kødfulde. De kan oftest flyve og bør derfor have en form for overdækning.

Tip!

Husk at lukke hønsene ind i hønsehuset hver aften, så ræven ikke tager dem. Du kan desuden rævesikre dit hønsehus ved at have tag og sider af kraftigt trådnet og anlægge fliser omkring hegnet, så ræven har sværere ved at grave i jorden.

Kilde: Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl