Fodring af havens fugle
Dyr og insekter

Alt du skal vide om fuglefodring

af Bianca Anthony, og Claudi Thyrrestrup 22.10.2020
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Fuglefodring begynder når sæsonen skifter fra efterår til vinter. Det er en kærkommen lejlighed for enhver dyreelsker at begynde at fodre de overvintrende fugle. Vi har gjort det nemt og overskueligt, og samlet alt, hvad du bør vide om fuglefodring!

Kulden begynder langsomt at komme snigende, og det er altid en kærkommen lejlighed til at hygge sig indenfor med kaffe og kage. Men du kan sagtens nyde naturen og dyrelivet, selvom vinteren er nær – og endda inde fra din stue. Alt det kræver er et foderbræt til de kære fugle, og så selvfølgelig noget af deres yndlingsspise. Så går der ikke lang tid, før du får en masse skønne fugle at se i haven!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Alt du skal vide om fuglefodring

Men hvor skal man stille foderbrættet, hvad bør man fodre med, og hvad bør man generelt ellers være opmærksom på? Vi har samlet en mini-guide til fuglefodring, så du hurtigst muligt kan nyde synet af Danmarks overvintrende småfugle.

Hvornår bør man starte fuglefodringen?

Hvis du har planlagt at fodre fugle, er det bedst at starte i de tidlige efterårsmåneder, hvor føden i naturen begynder at blive mere sparsom. Herefter er det vigtigt, at du fastholder din beslutning, for når først du starter med at lægge foder ud til fuglene, bliver de afhængige af din daglige servering, og du skal derfor fodre hele vinteren igennem.

TIP: Du kan sagtens fortsætte med at fodre i foråret, hvor fuglene er i fuld gang med at bygge rede og lægge æg, og derfor virkelig kan bruge det ekstra, lettilgængelige måltid!

Hvor bør man fodre henne?

Du bør stille dit foderbræt et relativt åbent sted i haven. På den måde undgår fuglene at blive overrasket af rovdyr fra fx buske eller træer. Det er også en fordel at tage højde for larm, og ikke stille brættet for tæt på enten en vej eller et sted, hvor der ofte er åbent vindue. Jo mere madro, jo flere smukke fugle! Et foderbræt kan også sagtens hænges fra en gren eller fra tagskægget.

Hvad skal man fodre med?

Sørg for at fodre tidligt på dagen - fuglene holder mere af morgenmad end af brunch, og der går ikke længe, før de finder ud af, at der er lækre ting at komme efter i din have.

Foderet skal være så energiholdigt som muligt. Det vil altså sige en blanding af forskellige frø og fedt. Hvis du ikke ønsker at lægge fedt på dit foderbræt, kan du i stedet hænge foderkugler op. Foderblandingerne, du kan købe i diverse supermarkeder, kan indeholde mange slags frø, som fuglene i din have ikke spiser - så prøv dig frem, til du finder det helt rigtige foder. Fx kan solsorte rigtig godt lide æbler.

Blandt gode frø er fx havre, solsikkefrø, hampefrø, sesamfrø, hirsefrø og hasselnødder. Du kan også lave din egen luksusblanding af frø blandet i smeltet margarine eller palmin. Se her hvordan du gør.

TIP: Hvor der er mad, er der rotter, så sørg for at lægge maden ud tidligt, og kun lægge den mængde, som fuglene får spist i løbet af dagen.

Hvad kan fugle IKKE tåle?

Undgå at fodre med riskorn, da de svulmer op i fuglenes maver og fuglefodringen skader dermed meget mere end det gavner. Derudover kan et klassisk foderbræt gøre fuglene syge, fordi de lægger afføring i kornene, når de går rundt og spiser.

Husk god hygiejne

Et foderbræt kan hurtigt sprede smitsomme sygdomme, hvis det ikke bliver holdt rent. Derfor er det rigtig vigtigt at gøre brættet rent, meget gerne dagligt, og her fjerne overskydende korn eller skaller. Du kan også overhælde brættet med kogende vand engang imellem for at sikre fuglene endnu bedre mod smitte. Hvis du tilbyder fuglene vand, så hold øje med skidt og snavs. Når det bliver koldt, skal du holde øje med, om det fryser.

Husk vand til fuglene i haven

Det er vigtigt, at fuglene har adgang til rent vand – især om vinteren, hvor deres naturlige vandingssteder fryser til, og hvor mange småfugle næsten udelukkende lever af tør føde som frø. Vand i haven kan øge antallet af besøgende fugle med helt op til 50 procent.

Der findes et hav af fuglebade, men som udgangspunkt bør du altid gå efter den frostsikre slags, så badet ikke kun er til pynt om sommeren. Et par gode løsninger på billige fuglebade, der kan tåle mange minusgrader, er glaserede og frostfri underskåle af ler, lave emaljeskåle – fx den gammeldags slags, hvor emaljen ikke sprænger selv ved høje minusgrader – samt bradepander af rustfrit stål. Det er en god idé at anskaffe flere fuglebade, så du hele tiden har et optøet bad, når vandet fryser. Og det er nødvendigt at skifte op til flere gange om dagen, når vinteren først har bidt sig fast.

Frostfrit fuglebad