Forårsklargøring i drivhuset
Drivhus & Orangeri

Gør drivhuset klar til foråret

af Kenn Römer-Bruhn og Max Martinussen 26.02.2020
Foto: Karna Maffait og Kenn Römer-Bruhn.
Foråret nærmer sig, og det er på tide at gøre drivhuset klar til den nye sæson. Få klaret det hårde arbejde, vask drivhuset ned, og gå foråret i møde med ro i sindet.

Rengøring er ikke den sjoveste opgave i drivhuset, men den er vigtig, hvis afgrøderne skal have gode vilkår. Svamp, sygdom og skadedyr overvintrer nemlig i drivhuset, og hvis de nye planter ikke skal arve sidste års skavanker, gælder det om at være grundig med oprydning og rengøring.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Få gjort drivhuset klar til foråret

Første skridt er at få planterester fra sidste sæson fejet sammen og smidt på komposten, og så er det tid til at skrubbe og skure. Opløs brun sæbe i varmt vand, og rør det godt ud. Brug en god børste, der når ind i alle kroge og hjørner, hvor der gemmer sig uønskede organismer.

Du skal være særlig opmærksom ved sprosser, sprækker og revner. Hvis du dyrker i selvvandingskasser, skal de også have en tur. Skyl godt efter med rent vand. Vask drivhusets ruder med en blanding af vand og husholdningseddike. Brug en deciliter eddike til fem liter vand. Afslut med en tør klud, så din rengøring ikke laver nye kalkstriber.

Tip: En højtryksrenser kan spule det meste væk, men du slipper ikke for arbejdet med børsten.

Servicetjek og opgraderinger af drivhuset

Når du gør dit drivhus rent, så tjek, at alle drivhusets dele virker, som de skal. Er der opstået skader på vinduer, tag eller døre i løbet af vinteren, skal de udbedres, før planterne fylder og gør arbejdet besværligt. Tjek samlinger, efterspænd møtrikker, kig glasset efter, og udskift revnede ruder. Nu er også et godt tidspunkt at tænke i forbedringer. Der er mange muligheder: Lav et opbindingssystem med et snoretræk fra loftet. Hæng et termometer op, så du ved præcis, hvornår du kan begynde at dyrke. En pauseplads eller en hyggekrog med cafébord og stole er oplagt i drivhuset. Tænk i opbevaring, et par hylder eller et møbel til snore, gødning, potter, sakse og alt det andet, der er godt at have lige ved hånden.

Plej jorden i drivhuset

Hvis du dyrker dine afgrøder direkte i jorden, kommer du nok ikke uden om en smule jordforbedring. Du behøver ikke skifte al jorden i dine bede, men kan nøjes med at grave det øverste jordlag af og blande frisk muld i bedene. Sørg for at give rigeligt med kompost, så planterne har noget at leve af. Dyrker du i selvvandingskasser, skal du skifte dine plantesække. Dyrker du i den samme jord år efter år, vil jorden blive udpint og dine planter vil mistrives. Sørg i øvrigt for at gøde hele sæsonen igennem.

Tid til planer og tid til drømme

Når foråret dukker op, går det hurtigt i drivhuset, så planlæg allerede nu, hvilke afgrøder du vil satse på. Lav en liste over, hvornår og i hvilken rækkefølge de skal sås, og hvilke som skal forspires inden døre. Find ud af, hvor mange planter du har plads til. Der er forskel på, hvor tæt afgrøder kan stå, og planter, der har god plads og luft omkring sig, er mindre udsat for svamp, sygdom og skadedyr.

Tip: Hvis du graver krydderurter op og sætter dem ind i drivhuset, kommer de tidligt i gang.

Du kan også vælge at gøre drivhuset forårsklar i efteråret. Her finder du 8 gode efterårsopgaver.

De tidligste afgrøder

Sås direkte i drivhuset fra sent i februar:

  • Savojkål – Brassica oleracea 'Vertus'.
  • Hvidkål – Brassica oleracea 'Ditmarsker'.
  • Marvært – Pisum sativum 'Karina'.
  • RadiseRaphanus sativus ‘Round Red Small White Tip’.

Indendørs forspiring i februar:

  • Forårsløg – Allium cepa ’White Lisbon’.
  • Porre – Allium porrum ’Blaugrüner Winter’.
  • Rødbede – Beta vulgaris ’Egyptisk Platrund’.
  • Hovedsalat – Lactuca sativa ‘Attraction’.
  • Aspargessalat – Lactua sativa ‘Celtuce’.
  • Sukkerært – Pisum sativum 'Desirée'.
  • Busktomat – Solanum lycopersicum ‘Bloody Butcher’.

Indendørs forspiring i marts:

  • Dild – Anethum graveolens ’Mammut’.
  • Pluksalat – Lactuca sativa ’Salad Bowl’.
  • Glatbladet persille – Petroselinum crispum ’Gigante d'Italia’.
  • Tomat – Solanum lycopersicum ’Tigerella’.
  • Spinat – Spinacia oleracea ’Fabris’.