Vinterstatus fra Blomsterhaven

Mens man lige gik og glædede sig over forårets komme med vintergækkernes nikkende hvide hoveder og erantissernes farvestrålende gule ansigter, tog vinteren sagen i egen hånd og pressede temperaturen endnu et nøk nedad.

Læs også: Buksbom ramt af sygdom

Det med foråret må vi nok vente med lidt endnu. Og hverken jeg selv eller min hustru, Iben, kan holde os fra havesyslerne. Vi er begge indbegrebet af udemennesker og nyder at være i haven og indånde den friske luft. Selvom vi ikke kan komme i jorden, kan der altid beskæres lidt hist og her. Eller vi kan gå og betragte. Og få idéer.

Se også: Køkkenhaven fryser

Stien fra huset mod køkkenhaven svinger lige forbi det gamle drivhus. Et kig herind bekræfter, at vinteren har bidt sig fast. Alt er derfor lukket ned. Drivhuset blev gjort rent i efteråret, så det er stort set klar, når sæsonen begynder. Dog kunne jeg konstatere, at flere ruder er knækket i hjørnerne. Hmm … Jeg går stadig og håber på et mirakel om, at et stort og smukt drivhus på forunderlig vis lander lige præcist her i vores have. 

Lidt lune kan imidlertid godt findes her i haven. Her skal jeg hen forbi den store kompostbunke, hvor jeg målte temperaturer mellem 22-34˚. Et lille fristende vrik med greben, og dampen stod op. De små brandorm fik godt nok travlt med at krybe tilbage i varmen.

Følg med i Kenns haveprojekter på Alt om havens youtube-kanal! 

Kompostbunken er oppe og fylde omkring 4-5 m3, og omsætningen af hestemøg, brunt haveaffald og grønt køkkenaffald er i fulde sving. Havens planter bliver glade, når komposten snart bredes ud i bedene. 

I efteråret fik jeg startet en bladkompost op. Den har et fint kastanjehegn omkring sig, så luft kan cirkulere. De fleste blade til denne kompost, stammer fra ahorn og ask. De omsættes rimelig hurtigt. Men det tager mere end en sæson.

Så i dette efterår, lægges en ordentlig omgang på igen. Herefter er det meningen, at jeg skal opstarte endnu en bladkompostbunke op. På den måde, kan jeg få lavet min helt egen så- og priklejord, og aldrig mere bruge den dyrebare spagnum, der udrydder vigtige biotoper rundt om i verden.