Tomatfest i drivhuset

Jeg har hørt mange beklage sig over årets tomathøst. Der var koldt i foråret 2010, så alt var lang tid om at komme i gang. Så der har generelt bare ikke været så mange tomater rundt omkring i drivhusene i år, som der plejer at være.
 
 
Det kolde forår har dog ikke haft indvirkning på mine tomatplanter, som har sat så mange tomater som aldrig før. Der er så mange, at flere af dem falder ned på jorden af sig selv, inden vi når at høste dem. Jeg kan gå og plukke tomater i massevis i drivhuset, og nogle af tomaterne skal jeg oven i købet stå på tæer for at nå. 
 
Måske skyldes vores succes i år, at jeg har tilført adskillige læs hestemøg til planterne. Sidste år var første år, vi forsøgte os med lidt hestemøg, og resultatet var da også fint nok. Men i år besluttede vi os for at fylde endnu mere hestemøg på jorden, og det ser ud til, at det var det, der skulle til.
 
Faktisk er der så mange tomater i år, at vi ikke kan nå at spise os igennem dem lige for tiden. Så for at få ‘bugt’ med alle tomaterne, besluttede jeg i weekenden at henkoge en del af dem.
 
 
Tomaterne blev derfor nænsomt plukket og gjort klar til at komme i glas med patentlåg. Herefter skulle de gøres klar til at komme i ovnen. 
 
Da alle røde tomater var blevet plukket, skyllede jeg dem og skar dem over en enkelt gang. Herefter maste jeg dem ned i patentglas og lagde et enkelt fed hvidløg ned i sammen med et par duske basilikum. Så kom jeg olivenolie henover, som dog efterlod et par cm’s luft op til låget.
 
Låget på patentglassene har en gummipakning og kan derfor lukkes helt. Den overskydende damp vil lige så stille fordampe ud gennem pakningen. Når du har lukket glassene til, skal de i ovnen ved 110–120°, indtil det bobler lystigt.
 

Se galleriet nedenfor for billeder af tomathøsten.