Guide: Sådan får du succes med primula

Bedst som vi trænger til lys og farver i hverdagen, dukker de kulørte primulaer op i butikkerne. Blomsterne har ofte en dejlig duft, og ved at købe et par stykker til boligen kan du få fornemmelsen af, at foråret er på vej med længere dage og lysere dage.

Læs også: 5 tips til at få hyacinter til at holde længere

En stor familie

Primula kaldes også kodriver, og den art, man kan købe i butikkerne i januar, er typisk storblomstret kodriver, Primula vulgaris. Den har større blomster end fx den gule hulkravet kodriver, Primula veris, og fås i flere farver.

Botanisk er primula ud af en kæmpe familie på ca. 600 arter, der bl.a. omfatter kugleprimula, rosenprimula og haveaurikler. De blomster fra marts/april og nogle så sent som til september, og så er de nemme at have med at gøre.

Primulaer er velegnet til små haver, gamle haver med skygge, alle former for bede og krukker og altankasser. De er også velegnede til at plante sammen med andre plantearter, og du kan have primulaer i blomst det meste af havesæsonen. De fleste primulaer er desuden flerårige, så har du først plantet dem i haven, kan du have glæde af dem længe.

Se også: De bedste tips til afskårne blomster

Fra stue til have: Sådan gør du

De primulaer, vi kan købe i supermarkedet, skal mest betragtes som en engangsfornøjelse, da de sjældent kan klare at komme ud efter at have stået inde i varmen. Med lidt held kan det lade sig gøre, men det kræver, at du stiller dem køligt og meget lyst efter afblomstring, og at du passer dem meget omhyggeligt med vand – hverken for lidt eller for meget. Når vejret begynder at blive godt i løbet af foråret, kan du plante dem ud.

Primulaer er lette nok at så selv, men for at frøene vil spire, kræver det, at de udsættes for en kuldeperiode. Det letteste er at så frøene i vintermånederne (december-marts) og lade dem stå ude, så de udsættes for de naturlige temperatursvingninger, der er i denne periode.

Du kan også stille dem i køleskabet efter såning i nogle uger. Drys frøene tyndt ud oven på fugtig så- og priklemuld, men dæk dem ikke. Jorden må ikke tørre ud i hele spireperioden, så det letteste er at lade dem stå frit fremme ude i haven, evt. dækket med fiberdug, så slagregn, blæst og fugle ikke kan komme til dem. Når frøene er spiret, og de har fået et-to blivende bladpar, skal de prikles over i hver sin potte og stå, indtil de kan plantes ud til foråret.

Prøv også: Guide til grønne potteplanter

Se, hvordan du kan bruge de smukke primulaer i indretningen: