Byd foråret velkommen med juleroser og påskeklokker

Længslen efter forår er særlig stor netop nu, hvor lyset er på vej tilbage, men hvor haven ikke har det helt store at byde på. Derfor bliver man også helt euforisk over at se sine juleroser og siden påskeklokker springe ud i et farveorgie af rosa, gule, grønne og hvide nuancer med prikker og striber, enkle og fyldte blomster og med eller uden krave i midten. De har alle det botaniske navn Helleborus, men der er forskel på, hvordan de to slags forårsbebudere opfører sig i naturen. 

Se også: 7 fine forårsidéer med lilla løgplanter 

Helleborus blomstrer

Helleborus blomstrer alt efter arten i milde vintre fra slutningen af december og frem til engang i maj. Juleroserne er de første, der blomstrer, og påskeroser de sidste. Allerede fra marts kan bierne være aktive og kan fungere som effektive krydsbestøvere, hvilket kan føre til mange nye slags Helleborus. Krydsninger kaldes for Helleborus-hybrider. Blomstringen varer 10-12 uger. 

DIY: En feminin vinterbuket 

Lad planterne sprede sig

Helleborus selvsår sig villigt, så det er nemt at få mange planter. Vil du selv styre, hvor de skal vokse i haven, kan du forsøge at tage frø fra blomsterne. Frøene skal sås straks efter modning, netop når frøkapslerne åbner sig og viser de meget mørke frø. Det sker typisk i engang i juli, afhængigt af vejret i foråret. Så frøene i små potter, dæk med lidt jord, og hold den let fugtig – ikke våd, for så rådner de små spirer. Væbn dig herefter med tålmodighed, for der kan gå alt fra seks måneder til halvandet år, før frøene spirer. Plant de spæde planter om, når de har to blivende blade. Stil potterne et skyggefuldt sted i haven i ca. et år, inden du planter dem direkte i jorden.

Se også: De bedste tips til afskårne blomster 

Se Helleborus blomster i galleriet: