Sommerstatus fra køkkenhaven i 2016

Vi startede sæsonen med at renovere en gammel lejlighed til vores mindste, så køkkenhavegraveriet blev sat en smule på standby. Til gengæld nåede vi at lægge 7 kg kartofler af sorten Ditta, og dem er vi meget begejstrede for. De er store og faste og koger aldrig ud. Kartoffelskimlen kom til Hjortespring allerede den 19. juli, så vi fik hurtigt hevet alle toppe op og smidt dem væk.
 
 
Ellers er det jo anden sæson siden den store forvandling i foråret 2015. Blåbærrene, der igen blev flyttet, har kun givet en lille bitte skålfuld, og jeg er ærlig talt ved at opgive dem. Det samme gælder aspargesplanterne, men de blev jo også flyttet, så måske jeg bare er utålmodig. Til gengæld vokser vinplanterne helt vildt. De har haft godt af fred og ro og bærer nu klaser sådan rigtigt for første gang nogensinde her i Blomsterhaven.
 
Krydderurtebedet kom også godt fra start, selvom en del af salvierne fik frostskader. Det samme gjaldt bronzefennikel, hvor flere af planterne frøs væk, men flere af disse har så sået sig selv rundtomkring. De øvrige krydderurter stortrives, og vi mæsker os i overdrevne mængder af sunde og smagfulde urter.
 
De mange lange rækker jordbær giver simpelthen ikke nok i forhold til det jordstykke, der er afsat. Vi har særdeles hård konkurrence fra rådyrene og naturligvis også fra sneglene. Desuden generer en større flok sjaggere os også, for de har slået sig ned i skoven lige ved siden af os. Vi overvejer at fjerne de fleste rækker jordbær og vil i stedet dyrke dem intenst i rammer med net.
 
Ærterne er store og lækre nu, og vi såede for en uge siden sæsonens andet hold. Og her valgte vi også at så sukkerærter.
 
 
Derudover er der blevet plantet to lange rækker løg, som aldrig har været så store før. Også skalotteløgene ser pæne ud, selvom de er noget mindre, end de plejer. Min genplantning af bananskalotteløg virkede ikke, for de er alt for små. Derfor overvejer jeg at plante dem i en mistbænk næste år.
 
Efter anbefaling fra en af mine faste læsere tror jeg, at hvidløgene skal have en meget større plads i køkkenhaven. Hos læseren skræmmer hvidløg tilsyneladende både snegle, fugle og måske også rådyr væk. Det skal i hvert fald afprøves til næste år. Hvidløg, som omkranser bedene, og som står blandt de øvrige afgrøder. Det kan i hvert fald ikke skade at lave nogle forskellige forsøg.
 

Sådan står det til i bærhaven

Jordbærrene har I hørt om, så her er en status på mine forskellige høje bærplanter. Jeg har som bekendt både brombær, taybær, bojsenbær og sorte hindbær. Frosten har været hård ved de fleste brombærbuske, og råbukken tog livet af den største, jeg havde. Med sit gevir massakrerede han fuldstændigt planten. Bojsenbærbusken har kun givet en lille håndfuld bær, mens taybærbusken har givet lidt flere bær. Til gengæld har den sorte hindbærbusk sat et væld af bær. De er helt specielt parfumerede i smagen og er nærmest kulsorte.
 
Solbærplanterne er netop blevet høstet, og jeg har lavet saft af de 6 kg, jeg fik i første omgang. Planterne er overfyldt med store smagfulde solbær, og med de fire forskellige sorter, jeg har nu, har jeg kilovis af solbær til diverse økologiske lækkerier.
 
 
De øvrige hindbær har givet en lille del, og sorten Glen ample har svigtet i år. Det skyldes sikkert flytningen til nye rækker. De andre sorter er efterårshindbær, som fortsat lader vente på sig. Og så giver de gamle stikkelsbær simpelthen så mange bær. Jeg har i øvrigt lavet et lille forsøg med stiklinger af stikkelsbær som søjler. Dvs. én høj stamme, hvor bærrene sidder direkte på stammen. Det virker umiddelbart fint, selvom udbyttet er mere sporadisk.
 
Da vi købte de tilstødende matrikler til vores ejendom, fulgte en del træer og planter med. Vi fik en masse vilde kirsebær, som giver helt utroligt mange bær i år. Derfor høster vi både til kirsebærsaft, likør, vin osv.
 

Sådan står det til i krydderurtehaven

Krydderurtebedet blev også flyttet sidste år og er i år kommet utroligt godt fra start. Dog havde salvie og bronzefennikel lidt startvanskeligheder, idet de havde fået kolde rødder og frøs i vinters. Men de er næsten kommet sig og står fint på deres nye plads.
 
Krydderurtebedet bliver løbende udvidet, og her i Blomsterhaven lader vi urterne blomstre, så også bier og andre insekter får glæde af dem. Der er rigeligt til alle, og det er et kønt syn suppleret med en vidunderlig duft. Især her om sommeren.
 
 

Sådan står det til i humlehaven

Alle humleplanterne blev flyttet op ved siden af vinterfolden, hvor der er fuld sol og læ. Men det var en meget tør forsommer, de blev flyttet i, og det er gået ud over planternes trivsel. Vi er dog fortrøstningsfulde, da de skal nok komme op i omdrejninger igen, for de er ikke sådan at slå ihjel. Så fra næste år vil jeg helt sikkert komme til at høste rigelige mængder humle til mine øl.
 

Sådan står det til i frugthaven

Ikke alle hjemmepodede æbletræer er plantet ud endnu, men en del befinder sig nu i vores nye natureng. Jeg har ikke fået helt styr på de omkring 50 æbletræer, vi har, men efter at have fældet gamle store og syge træer er der kommet meget mere lys og luft til. Og de gamle æbletræer ser ud, som om de kan lide det. Flere af sorterne har i hvert fald fået farve, hvilket vi ikke har set tidligere.
 
Fra næste år begynder vi at lave cider af æblerne. Og så skal der eksperimenteres med honning og vilde urter som smagsgivere.
 
 
Desuden har vi fået høstet den lækreste nypressede honning. Første pres gav 30 kg, og smagen kan slet ikke sammenlignes med den slyngede og i øvrigt alt for rørte honning, som man kan købe i butikkerne. Smørmosens nektar giver honning, der kan holde sig flydende i lang tid. Og da Smørmosens område er stort og økologisk, kan jeg stort set kalde min honning for økologisk.
 

Se galleriet nedenfor for et udpluk af billeder fra køkkenhaven i 2016.